Vaste planten en siergrassen

Anemonenverzorging - Advies voor gezonde planten

Pin
Send
Share
Send


Anemonen zijn zeer robuust en vergeven soms onderhoudsfouten. De anemoon vergeeft echter fouten niet zo snel. Voorzichtigheid is hier geboden.

© M. Schuppich - Fotolia.com

De anemoon kwam weer vaker voor in het bos. Tegenwoordig hebben de aantrekkelijke planten al lang hun weg gevonden in onze tuinen. Daar maken ze indruk met een overvloed aan bloemen en pracht van kleuren. De anemonen die in ongeveer 150 soorten worden gevonden, bieden zowel een eerste scheutje kleur in de nog steeds sombere tuin, evenals een sfeervol kleurenvuurwerk als het einde van het tuinjaar. Waar u op moet letten bij de zorg voor anemonen kunt u hieronder lezen.

inhoud

 • 1 ✿ Wateranemoon
  • 1.1 Anemonen schenken zoekwoorden in:
 • 2 ✿ Bemest anemonen
  • 2.1 Anemonen in het kort:
 • 3 schneiden Gesneden anemoon
 • 4 ✿ Winteranemonen overwinteren
 • 5 teilen Verdeel en vermenigvuldig anemonen
  • 5.1 Vermenigvuldig knollen per deling
  • 5.2 Meerjarige planten vermenigvuldigen met deling2
 • 6 erkennen Detecteer ziekten en plagen van anemonen
  • 6.1 Welke ziekten kunnen voorkomen?
 • 7 ✿ Overzicht van verzorgingstips

✿ Wateranemoon

Bij het kweken van onderhoudsvriendelijke planten moet speciale aandacht worden besteed aan water geven. Als de robuuste anemoon enkele onderhoudsfouten vergeeft, kunnen droogte en wateroverlast niet worden getolereerd.

"Tip: Hoe zonniger de locatie wordt gekozen, hoe hoger de behoefte aan vocht.

Het is dus belangrijk om matig maar regelmatig water te geven. Als de plant in de halfschaduw staat, moet de irrigatie minder zijn, maar mag niet worden gemist als de droogte aanhoudt.

"Tip: De anemoon houdt van water geven met de douche.

Anemonen schenken zoekwoorden in:

 • geef regelmatig water
 • Droogte wordt niet getolereerd
 • Wateroverlast wordt niet getolereerd
 • Geef vaker water op een zonnige locatie

✿ Bemest anemonen

De bemesting van de anemoon concentreert zich op de bloeiperiode. Het is raadzaam om hoornspaanders of een andere langdurige organische meststof te gebruiken. Als je meerjarige planten in het voorjaar wilt planten, kun je in het najaar beginnen met het voorbereiden van de grond.

Als de locatie voor het planten in het voorjaar al is vastgesteld in de herfst, kan de hobbytuinier voorbereidend werk doen. Een laag bladeren wordt verspreid op de geselecteerde locatie. In de winter vormt zich humus op de latere plantplaats. In het voorjaar wordt de grond verrijkt met compost direct voor het planten of met een organische langdurige meststof.

Anemonen bemesten in het kort:

 • Gebruik langzame meststoffen tijdens de bloei
 • Verrijk de grond met compost
 • Bladlaag in de herfst stimuleert de vorming van humus

✿ Anemoon knippen

De hobbytuinier moet terughoudend zijn bij het snoeien van de planten. Daar zijn verschillende redenen voor. De vroegbloeiende variëteiten kunnen zichzelf zaaien. Als je jezelf de verspreiding van anemonen wilt besparen en nieuwe planten wilt, moet je de bloemen niet vroeg verwijderen.

In tegenstelling daarmee zaaien variëteiten die in de herfst bloeien zichzelf meestal niet. Door de vervaagde stengels terug te snijden, worden de planten gestimuleerd om weer te bloeien. De bladeren moeten zo lang mogelijk aan de plant blijven. Alleen vergeelde bladeren mogen worden afgesneden. De planten voorzien zichzelf tot laat in de herfst van voedingsstoffen door de bladeren, die worden opgeslagen in de wortels en zorgen voor de sterkte voor een rijke bloei in het volgende jaar.

"Tip: Een voortijdige snoei van de bladeren wordt het volgende jaar erkend met bloeiende luiheid.

✿ Hibernate anemone

© hans_chr - Fotolia.com

De meeste soorten zijn winterhard en er zijn geen aanvullende maatregelen nodig.

"Tip: Bij jonge planten moet het gebladerte op de plant blijven. Dit biedt extra winterbescherming.

In oudere planten worden de bladstelen ongeveer een handbreedte boven de plant gesneden. De planten kunnen worden beschermd tegen strenge vorst door een laag bladeren of stro. Licht water geven kan op vorstvrije dagen.

Enkele soorten lopen het risico op vorst. Dit omvat de tuinanemoon, waarvan de bollen in de herfst moeten worden opgegraven en overwinterd droog en vorstvrij in het huis.

Er is ook een risico op vorst voor de anemonen die in de emmer worden gekweekt. De plantenbak kan bij lage temperaturen snel invriezen. Dit kan worden verholpen door de plantpot op een houten of polystyreen drager te plaatsen. In strenge winters overwintert de planter beter op een vorstvrije plaats in het huis.

✿ Verdeel en vermenigvuldig anemonen

De verspreiding kan worden overgelaten aan de planten zelf in het geval van veel vroegbloeiende anemonen. Als de bloemen niet worden verwijderd, zullen de planten zichzelf zaaien. De hobbytuinier kan ook helpen met verschillende methoden en zijn tuin voorzien van anemonen.

Vermenigvuldig knollen per divisie

De verspreiding door wortelstokken wordt bij voorkeur uitgevoerd in de herfst. De kleine zijknollen op de hoofdknol worden wortelstokken genoemd. Voldoende ontwikkelde planten zijn een voorwaarde voor dit soort vermeerdering.

 • Graaf de secundaire knollen voorzichtig uit
 • Scheid de secundaire knollen van de hoofdbol
 • Houd de groeirichting in de gaten
 • Plaats de secundaire lamp op de gewenste locatie
 • Handhaaf de groeirichting
 • Sluit het plantgat
 • Geef de plant water
 • Breng winterbescherming aan

Voorzichtigheid is geboden bij het uitgraven van de knobbeltjes. Een scherp snijgereedschap moet worden gebruikt om de hoofdknol te scheiden. Scherpe randen veroorzaken minder schade aan de plant dan gerafelde snijranden, die minder goed geïntegreerd zijn en een toegangspunt vormen voor bacteriën en plagen.

Omdat het planten vóór de winter plaatsvindt, moet het plantgat worden bedekt met struikgewas of bladeren.

"Tip: De bollen hoeven in de herfst niet direct in de grond te worden geplant. Droog overwinteren in stro of zaagsel is ook mogelijk.

Vermenigvuldig vaste planten per divisie2

Terwijl bolgewassen zichzelf zaaien. Dit is zelden het geval bij kruidachtige planten. Herfstanemonen moeten daarom gericht worden gereproduceerd. Telen uit zaden is theoretisch mogelijk, maar het is complex en wordt daarom nauwelijks beoefend.

Aan de andere kant is vermenigvuldiging gebruikelijk:

 • Leg wortels bloot
 • Deel wortels
 • Verwijder het gemakkelijker verwijderbare wortelstuk
 • Verplant het wortelstuk opnieuw
 • Giet sectie goed
 • Teelt zoals moederplant

Terwijl in conventionele verdeling de plant volledig van de aarde wordt verwijderd, is dit niet mogelijk met de herfstanemoon, omdat het kraanwortels vormt die diep in de grond reiken. De wortels zijn daarom slechts grotendeels blootgesteld. Een verdeling moet elke drie tot vier jaar worden gemaakt. Dit is belangrijk voor de planten, anders zal een vrij slechte groei met dienovereenkomstig schaarse bloei optreden.

✿ Detecteer ziekten en plagen van anemonen

Anemonen zijn robuuste planten en worden zelden aangetast door ziekten. Er zijn echter een paar dingen om in gedachten te houden om de gezondheid van de planten te waarborgen.

Als de plant niet zoals gewoonlijk groeit en de bladeren beginnen te verwelken, moet de grond worden gecontroleerd. Wateroverlast is een grote bedreiging voor anemonen. Als de planten gedurende een lange periode te nat zijn, zullen de wortels gaan rotten. Alleen een snelle verandering van locatie helpt hier.

Soorten die penwortel vormen, kunnen zich niet voldoende verspreiden in een te compacte grond. Als er niet voldoende ruimte over is, begint de plant ook te verwelken. De hierboven beschreven indeling helpt hierbij.

Welke ziekten kunnen voorkomen?

Eetsporen van rupsen

Als er gaten in de bladeren waren, waren de rupsen van verschillende motten aan het werk. Hier helpt het om de rupsen direct te verzamelen of om met een geschikt gewasbeschermingsmiddel te werken.

Anemonen roest

De ziekte is te herkennen aan de bruine kleur van de bladeren. De aangetaste bladeren moeten onmiddellijk worden afgesneden en horen niet thuis op de compost.

Bladnematoden

Deze plagen veroorzaken gele bladvlekken. De bladeren moeten hier ook worden verwijderd. Het transplanteren van anemonen kan nodig zijn.

Anemonen cup Ling

De schimmel voedt zich met de wortels van de planten. De filiforme cellen reiken tot ver in de grond. Geschikte fungiciden helpen.

✿ Overzicht van verzorgingstips

care maatregeltoelichting
gietenIrrigatie mag niet worden verwaarloosd. Aanhoudende droogte noch wateroverlast worden getolereerd. Een zonnige locatie vereist regelmatig water geven.
bevruchtenTijdens de bloeiperiode moet een langdurige organische meststof worden toegediend. Compost- of hoornschilfers hebben de voorkeur.
gesnedenAls vervaagde bloemen regelmatig worden verwijderd, bevordert dit de daaropvolgende bloei. De bladeren mogen alleen na vergeling worden verwijderd, anders hebben de planten het volgende jaar geen voedingsstoffen en missen ze de bloei.
overwinterenDe meeste soorten zijn grotendeels winterhard. Niet-winterharde anemonen moeten worden uitgegraven en overwinterd op een droge en vorstvrije plaats. Anemonen die in een emmer worden gekweekt, kunnen op zijn best de winter op een vorstvrije plaats doorbrengen.
delingAnemonen met penwortel moeten om de drie tot vier jaar worden verdeeld. Anders zou de plant verwelken.

Pin
Send
Share
Send