Vaste planten en siergrassen

Bos sik - zeldzame plant met helende eigenschappen

Pin
Send
Share
Send


Als je een bosbik in je tuin hebt, kun je uitkijken naar een onderhoudsvriendelijke plant. In de natuur wordt het meestal gevonden in Europese bergbossen.

© kazakovmaksim - Fotolia.com

De bosbik (bot. Aruncus dioicus) komt oorspronkelijk uit Europa, maar heel weinig mensen kennen deze plant. Omdat de aantrekkelijke vaste plant met zijn lange bloempluimen zeldzaam is geworden. De planten komen vooral voor in bergbossen. De vaste planten, die tot twee meter hoog zijn, zijn ook te vinden in sommige tuinen en worden daar gekweekt als een gemakkelijk te onderhouden sierplant. In de volksgeneeskunde van de afgelopen eeuwen had de bosbik verschillende betekenissen. De wortel werd voornamelijk gebruikt. De helende eigenschappen van de plant, ook bekend als bosasperges, zijn bijna vergeten. In het volgende kunt u lezen over de genezende effecten van de bosbik.

Uiterlijk bos sik

De meerjarige planten worden voornamelijk gevonden in halfschaduwrijke bergbossen. De stengels groeien rechtop uit de ondergrondse wortelstok. De bladeren kunnen tot een meter lang worden. De witte tot gebroken witte bloemen verschijnen in mei. De bloempluimen, die tot een halve meter lang zijn, zijn een aantrekkelijke blikvanger.

"Tip: De bosbik doet denken aan moerasspirea. Deze plant komt veel vaker voor en kan worden onderscheiden van de sik vanwege de kleinere pluimen.

Verschillende soorten

De meerjarige rozenfamilie komt voor in verschillende soorten, die veel voorkomen in Azië. Er zijn ongeveer vijf soorten, maar ze zijn nauwelijks optisch te onderscheiden. Een onderscheid is duidelijk mogelijk op basis van de verschillende distributiegebieden van de planten. In de loop van de tijd zijn er enkele interessante fokvormen ontstaan.

Overzicht van soorten

Geißbart Typebloeitijdhoogtekenmerken
KneiffiiJuni tot julitot een meterDeze variëteit heeft kleine crèmekleurige bloemen. De pluimen lijken dun en gevederd.
baard Dwerggeit'sJuni tot julitot 30 cmDeze laagblijvende soort heeft witte bloemen en is ideaal voor het planten van de rotstuin. De plant groeit bijzonder compact en heeft mooi, donkergroen blad.
Dichter Sik HoratioJuni tot juli50 tot 80 cmDeze sik bloeit wit en ziet er bijzonder goed uit in bloembedden en schaduwrijke tuinen. Een plantafstand van ongeveer een halve meter moet worden aangehouden.
Slate bos sikJuni tot julitot 120 cmDe wit bloeiende plant valt op met zijn decoratieve bladeren en is een populaire snijbloem.
De bosbik van ChinaJuni tot julitot 150 cmDe Chinese bosbik bloeit crèmewit en werkt goed als snijbloem.
De bosbik van KamchatkaJuni tot juli80 tot 90 cmDe witbloeiende struik is geschikt voor het planten van de randen van bomen en voor overblijvende tuinen.

Voorval

Het verspreidingsgebied van de bosbik strekt zich bijna over het gehele noordelijk halfrond uit. In sommige gebieden komt de vaste plant niet van nature voor en werd hij vrijgegeven als een "tuinvluchteling", bijvoorbeeld in Noord-Duitsland. De planten zijn te vinden in de bergbossen van de Allgäuer Alpen op hoogtes tot 1500 meter.

Gebruik

Volksgeneeskunde gebruikt voornamelijk de wortel tegen verschillende ziekten. De bladeren werden vaak gegeten als een spinazie-achtige groente. Dit wordt echter niet aanbevolen omdat de bladeren giftig blauwzuur bevatten.

In veel tuinen wordt de bosbik gecultiveerd als een pure sierplant. De planten hebben weinig onderhoud nodig, bereiken goede maat met goede zorg en de pluimen kunnen ook in boeketten worden gebruikt.

Bos sik als medicinale plant

In tijden van acuut voedseltekort hadden de wortels van de bosbik de voorkeur. Hierdoor ontstond een soort groente. De licht giftige bladeren werden ook gegeten.

Bij het gebruik van de plant voor medicinale doeleinden werd Meadowsweet steeds vaker gebruikt. Er wordt aangenomen dat het gebruik van bosasperges voor medicinale doeleinden gebaseerd is op verwarring met moerasspirea. Het gebruik van de bosbik voor genezingsdoeleinden is de afgelopen jaren echter aanzienlijk afgenomen.

Welke ingrediënten bevat bosbik?

 • cyanideverbindingen
 • saponinen

Welke delen van de plant worden gebruikt?

© Madeleine Steinbach - Fotolia.com
 • wortel
 • zaad
 • kruid

Helende werking bosbik

Volksgeneeskunde gebruikt de plant bij voorkeur voor maagproblemen en koorts. Bosasperges kunnen ook worden gebruikt voor het kalmeren van de zenuwen en algemene fysieke versterking.

Geneeskrachtige effecten in het kort:

 • geruststellend
 • de maag
 • samentrekkend
 • koortswerend
 • toning

Toepassingen:

 • koorts
 • gewrichtspijn
 • Venenleiden
 • insectenbeten
 • maagklachten
 • verloskunde
 • soa's

Toepassingen

➤ Thee

Een thee kan worden bereid uit de wortels van de bosbik. Vul eerst een kwart liter water in een pan en voeg een theelepel gedroogde sikwortels toe. Het geheel moet worden gekookt en vervolgens ongeveer een kwartier worden afgevoerd.

"Tip: De thee kan maagproblemen verlichten en ook helpen bij postnatale bloedingen.

➤ Wortelpap

De pap van de wortel van de bosbik is een effectieve eerstehulpmaatregel voor insectenbeten en insectenbeten. Als je bent gestoken door een insect in het bos, kun je de wortels uitgraven, ze indien mogelijk reinigen met drinkwater of in een waterlichaam, probeer ze te pletten met je vingers en breng de wortelpasta aan op de prikplaats.

"Tip: Voor de pap moet je verse wortels gebruiken.

De pap moet enige tijd op de injectieplaats werken. Het is daarom raadzaam om de wond van een verband te voorzien zodat de wortelpasta niet wegglijdt en een direct effect heeft op de prikplaats.

➤ enveloppen

Bereid voor een envelop de thee uit de wortels van de bosbik zoals hierboven beschreven. Week vervolgens een katoenen doek met de bouillon en doe de envelop erop.

Een envelop met dit wortelbrouwsel kan helpen bij reuma en wordt direct op de gewrichten geplaatst die door de pijn zijn aangetast. Laat de envelop een tijdje in werking treden en vervang deze indien nodig.

➤ Voetbad

De thee wordt ook bereid voor een voetbad zoals reeds beschreven. Bereid minstens twee keer deze hoeveelheid voor, zodat je je voeten comfortabel in de vloeistof kunt baden en de voet volledig bedekt is met de wortelthee. Een voetbad met het brouwsel van wortels kan helpen tegen gezwollen voeten en is vooral nuttig in de zomer wanneer de voeten na een warme dag gezwollen zijn.

Samenvatting van mogelijk gebruik
Mogelijkheid tot toepassingtoelichtingToepassingsgebied
theeDe thee wordt gekookt van de gedroogde wortels. De wortels moeten kort koken en vervolgens gedurende 15 minuten trekken.maagklachten
beslagDe pap wordt verkregen uit de verse wortels. De schoongemaakte wortelstukken worden verpletterd en op de prikplaats geplaatst.insectenbeten
envelopHij gebruikt wortelthee voor enveloppen. De enveloppen kunnen meerdere keren worden vervangen en verlichten in het algemeen gewrichtspijn.reumatiek
voetbadDe voeten baden in de wortelthee. In de zomer kan de thee ook afkoelen, wat ook dient om de voeten te verfrissen.gezwollen voeten

Interessante feiten over inzameling en opslag

Het kruid wordt verzameld in zijn hoogtijdagen, d.w.z. tussen eind april en half juli. De wortels worden opgegraven tijdens de rustfase van de planten, tussen herfst en lente.

De plantendelen worden gedroogd in een schaduwrijke en goed geventileerde ruimte. De worteldelen moeten vooraf worden schoongemaakt en in kleine stukjes worden gesneden. De gedroogde plantendelen kunnen worden opgeslagen in blikken of papieren zakken.

waarschuwing: De bosbikbladeren mogen niet in grote hoeveelheden of gedurende een lange periode worden gebruikt. Het bevat giftige blauwzuurverbindingen.

De plant is over het algemeen niet geschikt voor permanent gebruik. Zwangere en zogende moeders mogen de bosbik niet als medicinale plant gebruiken.

Breng de bosbik op de tafel

Laten we eens kijken naar de hedendaagse voorbereiding van de bosbik. Hiervoor worden de jonge scheuten in het voorjaar gesneden. De bereiding is gelijk aan de asperges. Dit verklaart ook de term bosasperges.

"Tip: De meeste gemeenschappelijke recepten voor asperges kunnen ook worden bereid met de spruitjes van de bosbik.

De jonge spruiten kunnen ook worden gestoofd, in soepen worden gegeten of rauw in salades worden gegeten. De sport hoeft niet te worden geschild.

Het gebruik van de bosbik als wilde asperges heeft een lange traditie in Zwitserland en Zuid-Tirol. Als u niet op uw eigen zoektocht wilt gaan, kunt u Wald-Geißbart kopen in de vorm van een delicate wilde asperge op de Viktualienmarkt in München.

Video: Mum Güvesi ile Doğal Mücadele Özel Video (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send