Kamerplanten

Verpotten van de Christusdoorn - gedetailleerde stapsgewijze instructies

Pin
Send
Share
Send


Wanneer is de beste tijd om de Christusdoorn te verpotten? Waar moet ik op letten bij de planter en wat zijn de speciale kenmerken van hydrocultuur? Alle antwoorden hier.

© unverdorbenjr - Fotolia.com

De Christthorn (Euphorbia milii) is een lust voor het oog op elk raam. In de winter ben je jaloers op de bloemen. Om ervoor te zorgen dat de tropische plant zich thuis voelt in de woonkamer en dit erkent met een prachtige groei en overvloedige bloei, zijn enkele zorgmaatregelen noodzakelijk. Dit omvat ook het verpotten van de Christusdoorn als het tijd is. Welke apparatuur u nodig heeft voor de Umtofen en wat er met de hydrocultuur rekening moet worden gehouden, wordt ook in dit artikel onderzocht.

Wanneer moet de Christusdoorn worden verpot?

Een nadere blik op de plant laat snel zien wanneer het verpotten aanstaande is. Til de plant uit de planter en je ziet al een netwerk van wortels dat uit de plantpot sijpelt als het verplanten niet langer wordt vertraagd.

Zelfs als de wortels alleen zichtbaar zijn aan de onderkant van de pot, is verpotten nog in behandeling. De wortels hebben vaak al de hele plantpot gevuld en er is niet veel meer van het substraat over. Dit betekent dat de plant niet meer kan uitzetten en dat er niet langer voldoende substraat is en dus geen voedingsstoffen meer beschikbaar zijn.

Met welke tussenpozen moet worden verpot?

Dit is anders omdat jonge planten sneller groeien en elk jaar een nieuwe, maar niet significant grotere, planter moeten krijgen.

Tip: als de planten in opvallend grote plantenbakken worden geplaatst, concentreert de doorn van Christus zich op de vorming van de wortels. Dit kan de bloei beïnvloeden.

Oudere planten hoeven niet meer jaarlijks opnieuw te worden verpot. Controleer de planter zoals beschreven en beslis per geval.

Wanneer is het juiste moment om te verpotten?

De Christusdoorn kan na winterslaap opnieuw worden verpot. Daarna ontvangen de planten na de droge fase voldoende voedingsstoffen en kunnen ze zich concentreren op het ontluiken en bloeien.

Welk substraat moet ik gebruiken?

De Christusdoorn gedijt goed in potgrond of cactussen. Om het substraat doorlatend te maken, is het raadzaam om zand toe te voegen. Omdat de planten geen wateroverlast verdragen, kan een afvoer van kleikorrel of grind helpen om wateroverlast te voorkomen.

Welke plantenbak te gebruiken?

Gebruik de oude plantenbak als richtlijn. De grootte van de nieuwe plantpot mag zijn voorganger niet beduidend overschrijden. De kluit mag echter niet in een kleine plantpot worden gedrukt. Laat ongeveer twee centimeter ruimte tussen de plant en de rand van de planter.

Wat is belangrijk aan de nieuwe plantpot?

Naast de grootte is het vooral belangrijk dat er voldoende afvoergaten in de plantenbak zijn. Zodat er geen wateroverlast is, is een afvoer van kleigranulaat of grind op de bodem van het vat aan te raden.

Wat is nodig voor het verpotten?

 • werkhandschoenen
 • onderlaag
 • nieuwe planter
 • onderlaag
 • mes

De doorn van Christus verpotten - stap voor stap

 1. Plaats de plant op een steun
 2. Bereid een nieuwe plantenbak voor
 3. Trek handschoenen aan
 4. Verwijder voorzichtig de Christusdoorn door de oude planter
 5. Controleer de kluit
 6. Verwijder beschadigde wortelonderdelen
 7. Plaats de afvoer in de plantenbak
 8. Plaats de plant
 9. Bescherm wortels
 10. Vul het substraat in
 11. Voorkom lege ruimtes door herhaaldelijk op te drukken
 12. Geef de plant water

Overzicht van de voor- en nadelen van verpotten

voordelennadelen
"De plant krijgt een grotere planter en daardoor meer ruimte om te groeien.
"De wortels kunnen weer beter uitbreiden.
"De kracht en de vreugde van de bloei worden gestimuleerd door de gronduitwisseling geassocieerd met verplanten.
"Jonge planten moeten jaarlijks worden getransplanteerd.
"Een grotere planter is nodig.

Vergeet handschoenen niet - transplanteren met valkuilen

aanbod 1 beoordelingen 8-delige potenset
 • Troffel, handschoenen en opbergtas
28,99 € −2,00 € 26,99 € Ga naar winkel De stekels van de Christusdoorn zullen je waarschijnlijk verleiden om handschoenen te dragen of een krant te gebruiken bij het transplanteren. Handschoenen moeten een integraal onderdeel van uw uitrusting worden en moeten altijd beschikbaar zijn als het gaat om het transplanteren van de doorn van Christus. De Spurge-familie heeft de neiging om bij de minste verwonding een wit, giftig plantensap vrij te geven.

Tip: bescherm jezelf niet alleen, maar zorg er ook voor dat peuters en huisdieren niet betrokken zijn bij hun transplantatie, indien mogelijk.

De Christusdoorn in hydrocultuur

De plant is zeer geschikt voor hydrocultuur. Iedereen die al een hydrocultuurplant heeft gekocht, hoeft zich geen zorgen te maken over verplanten. Hydrocultuur maakt gebruik van anorganisch materiaal zoals kokosvezels of pearlite.

Tip: het wortelsysteem van hydrocultuurplanten is speciaal. De planten vormen kleine vertakte waterwortels, die behoorlijk resistent blijken te zijn tegen wateroverlast.

Zet een jonge plant in hydrocultuur na het groeien

Als jonge planten met stekken of zaden werden gekweekt, ontwikkelen ze zich meestal vrij snel en moeten ze worden omgezet in grotere plantenbakken. De planten hoeven geen omweg door potgrond te maken, ze kunnen direct in hydrocultuur worden gezet.

Schakel een oudere plant van grond naar hydro

Een Christusdoorn die al in de aarde wordt gekweekt, is moeilijk te wennen aan hydrocultuur. Het oude substraat moet volledig worden verwijderd. Het is het beste om de wortels onder stromend water schoon te maken. Laat de plant een paar uur drogen voordat je hem in het hydrosubstraat plaatst.

Help wateroverlast - verpotten als een must

Niet alleen wanneer de planter niet langer voldoende is en de wortels uit de plantpot zijn gekomen, is het tijd om de doorn van Christus opnieuw te planten. Als er gedurende een lange periode te veel water is gegeven en het water moeilijk uit de plantpot kan worden afgevoerd, treedt er wateroverlast op en beginnen de wortels binnen korte tijd te rotten. Handel snel om de plant te redden. De grootte van de plantpot hoeft niet noodzakelijkerwijs te worden gewijzigd. De volledige uitwisseling van het substraat is cruciaal.

Video: Zo stek je een cactus (November 2020).

Pin
Send
Share
Send