Vaste planten en siergrassen

Nieuw-Zeelandse zegge - zorg, voortplanting en ziekten

Pin
Send
Share
Send


De zegge van Nieuw-Zeeland kan zowel in de tuin als in de emmer worden gekweekt. Met de juiste zorg kan het het hele jaar door als blikvanger fungeren.

© savelov - Fotolia.com

De zegge van Nieuw-Zeeland verrijkt de tuin in elk seizoen. Bovendien is het een onderhoudsvriendelijke plant die ook gedijt in het bad op het balkon en terras. Waar u op moet letten bij het verzorgen van de zure grasfamilie, kunt u hieronder lezen.

Water Nieuw-Zeeland zegge goed

De zegge van Nieuw-Zeeland (Carex-comans) gedijt het liefst op één zonnige locatie, De planten moeten altijd voldoende vocht beschikbaar hebben. Dit betekent dat het gieten niet mag worden verwaarloosd.

"Tip: De zegge staat op in de schaduw, hoeft alleen te worden bewaterd gedurende lange droge periodes.

Als de zegge van Nieuw-Zeeland lijdt aan een gebrek aan water, zal dit dit aangeven door het bruinen van de bladeren. Het gebladerte is tot in de winter goed bewaard gebleven, waardoor de planten populair zijn voor het planten van trays en bloembakken. Op vorstvrije dagen moet de zegge zelfs in het koude seizoen worden geïrrigeerd.

Containerplanten moeten regelmatig water worden gegeven, omdat ze onvoldoende vocht uit de grond kunnen opnemen.

"Tip: Giet de Nieuw-Zeelandse zegge met je mee kalkvrij water, bij voorkeur met regenwater.

Bemest Nieuw-Zeeland goed zegge

de voedingsbehoeften de zegge van Nieuw Zeeland wordt genoemd vrij laag, Bemesting is daarom niet absoluut noodzakelijk. Voor groei in het voorjaar om het substraat te ondersteunen kan iets doen compost worden gemengd. Als de gevallen bladeren in de herfst op de grond blijven, vertegenwoordigen ze gewasbescherming en wordt er waardevolle humus van gemaakt. Dit betekent dat de Nieuw-Zeelandse zegge het hele jaar door voldoende van natuurlijke meststoffen kan worden voorzien.

"Tip: In het geval van potplanten moeten tijdens het groeiseizoen conventionele vloeibare meststoffen of meststokken worden gebruikt. Ik gebruik altijd deze compo groene plantenmeststof.

Bemesting heeft de voorkeur in het voorjaar en de vroege zomer. Overbemesting moet worden vermeden. Dit maakt de planten vatbaar voor ziekten en plagen.

Zeggesoorten kort geïntroduceerd

De wintergroene siergrassen zijn buitengewoon rijk aan soorten. Ongeveer 2.000 soorten zijn vertegenwoordigd in het Carex-geslacht. U kunt letterlijk kleur toevoegen aan uw tuin. Naast verschillende tinten groen zijn er ook groenwit, roodbruin of, zoals in het geval van de zegge van Nieuw-Zeeland, bronskleurige kleuren.

"Tip: De speciale kleur van de zegge van Nieuw-Zeeland beschermt de plant waarschijnlijk tegen intens zonlicht.

Populaire variëteiten voor contrasten in het bed

verscheidenheidhoogteBijzonderhedenvoorval
Blauwgroen zegge (Carex flacca)20 tot 50 cmblauw groen gekleurd bladEuropa Noord-Afrika Noord-Amerika
Harige zegge (Carex hirta)50 tot 60 cmdriehoekige scheuten roodachtig blad omhult groene tot grijsgroene bladerenEuropa Noord-Afrika Klein-Azië
Gele zegge (Carex flava)20 tot 70 cmgladde strokleurige tot lichtbruine stelenEuropa Canada Noord-Amerika
Buxbaum Zegge (Carex buxbaumii)20 tot 70 cmlange lopers stijve stengels grijsgroen blad met opgerolde randen zwart-rode bladschedenEuropa Noord-Amerika Groenland Siberië
Pil Zegge (Carex pilulifera)tot 50 cmdichte clusters van dubbel gevouwen bladeren roodbruine omhulselsEuropa Macaronesische eilanden

Overzicht van klonterende rassen

Een aantal zegge heeft de neiging om klonterig te worden. Voor de hobbytuinier betekent dit dat de planten vaker moeten worden verdeeld en dus het plezier van groei onder controle moet worden gehouden. Snoeien in het voorjaar is ook een optie voor deze rassen.

Deze types geven de voorkeur aan een schaduwrijke locatie:

• gigantische zegge (Carex pendula)
• Vogelvoet zegge (Carex ornithopoda)
• Japan zegge (Carex morrowii)
• Champignonzegge (Carex caryophyllea 'The Beatles')

Kleurrijk gebladerte zorgt voor blikvangers:

• Gouden rand Japan zegge (Carex morrowii 'Aureovariegata')
• Wit gekleurde vogelvoet zegge (> Carex ornithopoda 'Variegata')
• Stijve gouden zegge (Carex elata 'Bowles Golden')
• Japan zegge met witte randen (Carex morrowii 'Variegata')

De bekendste klontvormende variëteiten:

1 van 4