Kruiden

Dipladenia care - 1 × 1 voor krachtige groei en overvloedige bloei

Pin
Send
Share
Send


De Dipladenia, of Mandevilla, is eigenlijk vrij gemakkelijk te verzorgen. Toch zijn er een paar dingen om te overwegen bij het water geven en bemesten, zodat er geen rotting of plaag is.

© hcast - Fotolia.com

De verzorging van de exotische planten met hun prachtige bloemen is minder ingewikkeld dan je zou denken. De diverse biodiversiteit is geen probleem, dipladenia's zijn allemaal vrij veeleisende permanente bloemisten. Als het water wordt vergeten, vergeeft de plant omdat hij water in zijn wortels kan opslaan. Er is echter enige informatie over de verzorging en teelt van Dipladenia, ook bekend als Mandevilla, zodat u zo lang mogelijk kunt genieten van deze mooie planten met hun expressieve bloemen.

Water Dipladenia correct

Het water geven van de planten vereist een beetje gevoeligheid. Geef regelmatig water, maar eerder spaarzaam. De plant kan een paar dagen zonder water overleven, maar de kluit mag niet uitdrogen. Water geven moet regelmatig worden gedaan op warme dagen. Wateroverlast moet in ieder geval worden vermeden. Overtollig water moet regelmatig uit de potten en onderzetters worden verwijderd, anders zouden de wortels worden aangevallen en mogelijk rotten.

➔ Tip: Giet met kalkarm, gehard water. Regenwater is goed geschikt.

Als er te veel water wordt gegeven, zullen er veel nieuwe scheuten ontstaan, maar de bloemen zien er nogal slecht uit. Tijdens de wintermaanden wordt de plant minder bewaterd. De kluit moet ook worden beschermd tegen uitdrogen tijdens de rustfase.

Overzicht van giettips

✓ Geef regelmatig water
✓ Vermijd absoluut wateroverlast
✓ voorzien van afvoer
✓ Gebruik kalkvrij, gehard water ✓ Verwijder overtollig irrigatiewater uit plantenbakken
✓ De kluit mag niet uitdrogen
✓ Geef minder water in de winter

Bemest Dipladenia goed

Vanwege het gebrek aan winterhardheid worden Mandevilla voornamelijk in kuipen gekweekt. Dit resulteert in een verhoogde behoefte aan voedingsstoffen omdat de plant alle benodigde voedingsstoffen in een relatief kleine ruimte moet verkrijgen. De potgrond kan tijdens het planten verrijkt worden met compost of turf. Naast deze organische meststof voor de lange termijn, kunnen conventionele vloeibare meststoffen voor bloeiende planten elke twee weken tijdens de groeifase aan het irrigatiewater worden toegevoegd.

➔ Tip: Tijdens de bloeiperiode hebben planten de grootste behoefte aan voedingsstoffen.

Meststoffen moeten in de late zomer worden stopgezet. De plant brengt de winter door in de kamer en initieert winterrust in augustus. Pas in het voorjaar, wanneer de plant weer ontspruit, begint de bemesting opnieuw.

Overzicht bemestingsadvies:

  • Meng compost of turf als langdurige meststof bij het planten
  • Voer regelmatig tijdens de groeifase
  • Gebruik vloeibare meststof voor bloeiende planten
  • Stop met bemesten vanaf augustus
#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 COMPO bloeiende plantenbemesting voor alle bloeiende planten in ... 16 beoordelingen8,99 €Naar de winkel
2 Substralemeststokken voor bloeiende planten met ... 39 beoordelingen3,99 €Naar de winkel

Snoeien van de Dipladenia

Zodat Dipladenia het volgende jaar zijn overvloedige bloei niet mist, is snoeien aan te raden in de herfst. Bloemen worden alleen gevormd op eenjarig hout. Daarom kunnen de scheuten na de bloei worden teruggebracht tot ongeveer 2/3. Dit stimuleert de groei van de plant. Als slechts één topiary moet worden gemaakt, volstaat het om de zijscheuten langs de hoofdaandrijvingen te snijden. Als een sterkere snoei nodig is, is dit meestal geen probleem en wordt het goed verdragen door de plant. Als de snit in de herfst werd gemist, kan dit in het voorjaar worden verzonnen, vóór de shoot.waarschuwing: Alle delen van de plant zijn giftig. Handschoenen moeten worden gedragen tijdens het snijden. Het ontsnappende melksap kan huidirritatie veroorzaken.

Overzicht van verzorgingstips voor Dipladenia

care maatregelNotes
gieten“Je zou je enthousiasme moeten vertragen als je water geeft. De planten hebben bietenwortels die dienst doen als waterreservoirs.
»Langere droge periodes worden goed verdragen.
»De kluit mag echter niet uitdrogen.
»Regelmatig water geven is nodig tijdens langere periodes van hitte.
»Wateroverlast tast het wortelstelsel aan en moet worden vermeden.
bevruchten»Containerplanten hebben over het algemeen meer voedingsstoffen nodig dan planten in het veld.
»Compost kan dienen als langdurige meststof en kan aan de grond worden toegevoegd.
»Een weelderige bloei garandeert de toevoeging van in de handel verkrijgbare vloeibare bloeiers tijdens het groeiseizoen.
gesneden»Omdat de bloemen zich op het eenjarige hout vormen, kunnen de scheuten na de bloei worden ingekort.
»De plant verdraagt ​​ook radicale snijmaatregelen als ze nodig zijn.
»Door scherp snijgereedschap te gebruiken, worden verwondingen aan de plant voorkomen en komt er niet meer giftig plantensap vrij dan nodig is.

Dipladenia - leuk maar giftig

Net als de oleander, behoort de Dipladenia tot de hondengiffamilie. Alle delen van de plant zijn giftig omdat een kleverig melkachtig sap tevoorschijn komt. Dit leidt tot intoxicatie bij consumptie. Contact met de huid kan irritatie veroorzaken. De onderhoudsmaatregelen moeten met handschoenen worden uitgevoerd. Kleine kinderen en huisdieren mogen niet in contact komen met de planten of hun afval.

Dipladenia - vermijd onderhoudsfouten

Als een robuuste en gemakkelijk te onderhouden plant worden dipladenia's grotendeels gespaard van ziekten en plagen. Zorgfouten zijn meestal de oorzaak wanneer er een plaag is met ongedierte of schimmels.

In dit verband werd het volgende geconstateerd:

■ bladluizen
■ spintmijten
■ insecten op schaal ■ wolluis
■ schimmelziekten

Bladluisinfestatie treedt meestal op in de vroege zomer. De planten moeten regelmatig worden gecontroleerd. Als plaaginsecten tijdig worden geïdentificeerd, kunnen biologische middelen ook met succes worden gebruikt om het te bestrijden.

Uittreksels uit: Uien, brandnetels en knoflook.

Aangetaste planten worden besproeid met een extract van de genoemde planten. Bladluizen kunnen meestal grotendeels worden geëlimineerd door ze met een kale waterstraal te besproeien.

Als je in de zomer te weinig water geeft, kun je een aantasting door schaal en wolluis verwachten. Deze plagen zijn meestal koppiger en kunnen vaak alleen worden verwijderd met in de handel verkrijgbare pesticiden.

De juiste locatie

De juiste locatie kan ervoor zorgen dat de planten vrij blijven van schimmelziekten. Aan de andere kant, als de plant te schaduwrijk is en te veel water ontvangt, kunnen schimmelziekten merkbaar worden door verkleuring van de bladeren. De aangetaste delen van de plant moeten worden verwijderd. Verwijdering mag niet plaatsvinden via de compost. De schimmelsporen kunnen zich daar blijven vermenigvuldigen.

➔ Tip:
Als sommige oudere bladeren geel worden en in de late zomer afvallen, is dit volkomen normaal en geen expliciet teken van ziekte.

Wateroverlast is vooral gevaarlijk voor de Dipladenia. Als de scheuten al beginnen te sterven, is er meestal geen redding meer voor de plant.

Hoe onderhoudfouten te voorkomen:

✔ warme en zonnige locatie
✔ beschermde locatie tegen wind en regen
✔ spaarzaam water geven
✔ Vermijd wateroverlast en droge balen

Pin
Send
Share
Send