Vijverplanten

Peren planten en verzorgen - zo is het gedaan

Pin
Send
Share
Send


De perenboom is een van de klassieke fruitbomen en mag in geen enkele tuin ontbreken. Dus hier is hoe het wordt geplant en verzorgd.

Een klassieker: de perenboom

De peer is een van de Europese gecultiveerde bomen, maar is ook inheems in Azië en Noord-Afrika en is een pitvrucht. Hun meestal zoete vruchten zijn erg populair en worden op veel manieren verwerkt, b.v. op cakes, als compote en jam, met likeuren, enz. (leestip: zelfgemaakte geschenken uit de tuin: 9 ideeën gepresenteerd)

Over het algemeen kunnen de perenrassen worden onderverdeeld in vroeg en laat rijp fruit, daarom spreken mensen vaak over zomer- en herfstperen. De vroeg rijpende, slecht bewaarbare rassen zijn de gele en rode Williams Christ, de kleurrijke juli-peer en de vroege Trevoux. De goed rijpe, laatrijpe perenvariëteiten omvatten de gravin van Parijs, Gellerts Butterbirne, Gute Louise, Pastorenbirne, Condo en de Alexander Lucas. Duo-perenbomen worden ook steeds populairder. Dit betekent dat twee soorten op een perenboom groeien, b.v. Goede Louise en conferentie.

Welke variëteit je ook hebt gekozen, je moet het cultiveren en onderhouden zoals hieronder beschreven.

Plant perenboom

Let bij het planten er zeker op dat veel perenbomen de voorkeur geven aan een gedeeltelijk schaduwrijke, zo droog mogelijke, bij voorkeur leemachtige locatie. Een zogenaamde steunpaal bevordert rechte boomgroei. Ram eenvoudig tot drie plantsteunen rond de perenboom in de grond zonder de wortels te beschadigen. Bind de boom vervolgens gelijkmatig aan de steunen vast met een sisalcontainer (touw).

»Bestel hier populaire perenrassen

Ondertussen worden perenbomen zelfs gebruikt als kuipplanten, b.v. voor een groot balkon. U moet deze dwergperenbomen of pilaarbollen dan regelmatig van kunstmest voorzien. Zeer jonge planten hebben ook de eerste een tot twee jaar een lichte winterbescherming nodig, bijvoorbeeld in de vorm van een fleecejack of met behulp van stromatten.

Perenboom goed onderhouden

Perenbomen zijn zeer gemakkelijk te verzorgen en robuust. Alleen dieren en het perenrooster kunnen soms gevangen worden door het zoete fruit, maar dit is meestal van weinig belang.

➤ Bemesten:

U moet perenbomen voorzien van veel compost wanneer u ze plant (in het plantgat), waardoor ze veel gemakkelijker kunnen worden gekweekt. In principe is het bemesten van de bomen in de latere jaren niet nodig. Van tijd tot tijd kunt u echter in sommige dierlijke mest of compost rond de boom werken.

➤ Irrigatie:

Als je een perenboom vers hebt geplant, moet je deze in de eerste groeifase voldoende water geven. In de jaren die volgden was regenwater meestal voldoende om te gedijen. Tijdens lange droge periodes, b.v. in de zomer moet u het wortelgebied van de perenboom echter met de hand water geven.

➤ Bezuinigen:

De perenboom is een van de fruitbomen en moet daarom regelmatig worden gesnoeid om een ​​winstgevende oogst te krijgen. Daarom is het raadzaam om een ​​cursus fruitboomsnoei te volgen, die in veel tuincentra of bij tuinbouwverenigingen wordt aangeboden.

De ideale tijd voor een perenbesnoeiing (hoofdbesnoeiing) wordt meestal beschreven van eind februari tot begin maart. Een eerste snoei van de fruitboom kan echter al in de late herfst plaatsvinden, waarbij u zieke, oude en beschadigde takken moet verwijderen.

➤ Oogst:

De perenvruchten worden meestal in de late zomer geoogst, wanneer ze gemakkelijk uit de boom kunnen worden geplukt. Onrijp fruit kan nog rijpen in de fruitschaal. U kunt speciale peren na het oogsten enkele maanden in een koele ruimte (bijvoorbeeld in de kelder) bewaren. (Leestip: gebruik herfstfruit - 4 tips)

Video: Een simpele manier om te enten. Back to Eden (September 2020).

Pin
Send
Share
Send