Vijverplanten

Zorgen voor Tayberries - Hoe het water water geven, bemesten en snijden

Pin
Send
Share
Send


Heb je een Tayberry in je tuin geplant? Dan moet de combinatie van frambozen en bramen optimaal worden verzorgd, zodat u veel fruit kunt oogsten.

© M. Schuppich - Fotolia.com

Op het eerste gezicht lijkt de Tayberry een exotisch fruit uit onbekende regio's te zijn. Derek Jennings en David Mason waren echter ver van Thailand toen zij zich toelegden op het kweken van de Tayberry bij het Scottish Crops Research Institute. Als gevolg hiervan hebben we geen Aziatische vruchten, de plant is grondig Europees en ontleent zijn naam aan de langste Schotse rivier.

Toch is de succesvolle combinatie van framboos en bramen grotendeels onbekend in onze breedtegraden. Helemaal verkeerd, zoals we denken, omdat de sappige, zure vruchten bijna het dubbele zijn van de klassieke bessen. Bovendien is de Tayberry robuust en gemakkelijk te verzorgen. Dus wat spreekt er niet toe om de Tayberrys nader te bekijken en uit te vinden waar rekening mee moet worden gehouden bij de zorg voor de succesvolle fruitcombinatie.

Giet de Tayberry correct

Je hebt wat tact nodig om de Tayberry water te geven. De planten verdragen noch langdurige droogte noch wateroverlast. Controleer de plant regelmatig. Als de vloer begint te drogen, moet u de gieter pakken. De Tayberry heeft de hoogste vochtbehoefte tijdens het groeiseizoen. Als een platte wortel is de Tayberry bijzonder gevoelig voor wateroverlast. De waterbehoefte is het laagst in het vroege voorjaar en het late najaar en mag slechts sporadisch worden bewaterd.

»Tip: Breng regelmatig een laag mulch aan. Dit houdt het vocht in de grond langer vast.

In het kort:

  • zelfs bodemvocht nodig
  • Droge grond en wateroverlast worden niet getolereerd
  • Geef jonge planten dagelijks water
  • hoge vochtbehoefte tijdens vruchtvorming
  • Geef minder water in de lente en de herfst

Bemest de Tayberry goed

De Tayberry kan in het voorjaar en na de oogst kunstmest ontvangen. Hoewel bemesting in het voorjaar gunstig is voor uitgebreide bloemvorming, is een tweede bemesting in de herfst zinvol om de plant in staat te stellen kracht te verzamelen voor de aankomende bloei. Organische materialen in de vorm van compost, mest, hoornspaanders, turf of brandnetelvoorraad zijn beschikbaar als meststoffen.

Als compost al tijdens het planten in het substraat wordt gemengd, worden de jonge planten voor het eerste seizoen voorzien van langzame meststoffen. Het is ook raadzaam om regelmatig te mulchen. Dit beschermt de grond tegen uitdrogen en een mulchlaag van bladeren, turf of schorsmulch levert ook waardevolle voedingsstoffen.

In het kort:

  • Meststoffen in de lente en herfst
  • gebruik organische meststof
  • mulch regelmatig
  • Overzicht van verzorgingstips

Snijd de Tayberry

Snijmaatregelen op de Tayberry moeten bij voorkeur in het voorjaar worden uitgevoerd. Minder sterke scheuten worden radicaal teruggebracht. Er moeten nog vijf tot zeven scheuten over zijn.

De zijscheuten worden midden in de zomer gesneden. Slechts twee ogen zijn bewaard gebleven. De vruchten zullen zich hieruit ontwikkelen in het volgende seizoen. Om een ​​gecontroleerde groei te garanderen, moeten de scheuten aan een latwerk worden bevestigd. Te lange opnamen moeten ook worden ingekort. De hoogte van de plant mag niet meer dan twee meter bedragen. Als de scheuten onnodig omhoog schieten, beïnvloedt dit de groeiwijze en vruchtvorming.

Wanneer de oogst is voltooid, kunnen alle scheuten waarop fruit kan worden gevonden, dicht bij de grond worden ingekort.

»Let op: De scheuten van de Tayberry hebben stekels.

Detecteer ziekten in de Tayberry

De Tayberry is een zeer robuuste gast in de boomgaard. Ziekten en plagen zijn uiterst zeldzaam. De Tayberries worden ook grotendeels gespaard van wormen, die over het algemeen de voorkeur geven aan bessen.

Vanwege de nauwe relatie is het echter niet helemaal onmogelijk dat Tayberries worden getroffen door typische frambozenziekten.

»Bortrytis fruitrot

De paddestoel is te herkennen aan een grijsachtige laag op het fruit. De bessen beginnen te rotten en worden hard. Planten worden vooral tijdens de bloei besmet. De sporen worden verspreid door regen en wind. Een tijdige oogst en regelmatig snoeien van de planten kan een preventief effect hebben.
Himbeerrutengallmücke

Het schadepatroon is vooral duidelijk bij jonge planten. De staven worden bruin tot violet. De eieren worden in de scheuren in de staven gelegd. Als water voldoende is, kan een besmetting worden voorkomen. Besmette planten moeten royaal worden gekapt.

Overwinterende Tayberries

Tayberries zijn winterhard en hebben niet noodzakelijk bescherming nodig tijdens het koude seizoen. Jonge planten zijn nog minder robuust en verdragen winterbescherming in de vorm van tuinvlies, bladeren of struikgewas. Containerplanten zijn ook minder robuust en moeten overwinteren op een beschermde locatie. De grond kan worden beschermd tegen vorst met een laag bladeren of struikgewas.

Overzicht van belangrijke feiten:

care maatregeltoelichting
gieten❍ Omdat de planten geen droogte of wateroverlast kunnen verdragen, moet water zorgvuldig worden gedaan.
❍ De vloer moet gelijkmatig vochtig worden gehouden.
❍ Dit werkt beter als er regelmatig een mulchlaag wordt aangebracht.
❍ De waterbehoefte neemt toe tijdens de groeifase.
❍ Onmiddellijk na het planten moeten de jonge Tayberries dagelijks worden bewaterd.
bevruchten❍ Organische meststof is ideaal voor de Tayberries.
❍ Compost of turf moet in de grond worden gemengd.
❍ Bevruchting moet plaatsvinden in het voorjaar en de late zomer.
❍ Een regelmatig gebruikte mulchlaag kan als kunstmestvervanger dienen.
gesneden❍ De planten moeten in het voorjaar worden teruggesneden.
❍ Alleen de sterkste opnamen worden behouden.
❍ Na het oogsten kunnen alle vruchtdragende staven dicht bij de grond worden ingekort.
❍ Als de staven hoog worden, worden ze ook tot een maximale lengte van twee meter gebracht, zodat een bossige groeiwijze wordt gecreëerd.

Video: Complete Guide: Growing Tayberry. The Movie (November 2020).

Pin
Send
Share
Send