Vaste planten en siergrassen

Vergroot vingerstruiken door deling, stekken en zaden

Pin
Send
Share
Send


Degenen die niet genoeg kunnen krijgen van hun vingerstruiken maken gebruik van de mogelijkheden van voortplanting. We leggen hier uit wat dit zijn en hoe u verder gaat.

© M. Schuppich - Fotolia.com De vingerstruik (Dasiphora fruticosa) is niet alleen decoratief, maar ook verrassend gemakkelijk te verzorgen en robuust. De struiken zijn op de markt in verschillende bloemkleuren en groeihoogtes. De vingerheester kan zowel op zichzelf in de vaste border als als een aantrekkelijke haagplant overtuigen. Dus wat is er voor de hand liggend om de decoratieve rozenfamilie te vergroten. Hieronder leest u hoe u het aantal vingers kunt vergroten en hoe u dit kunt doen.

inhoud

 • 1 Struik vermenigvuldigen met stekken
  • 1.1 Wanneer worden de stekken gesneden?
  • 1.2 stekken snijden?
  • 1.3 Vermenigvuldiging van stekken - stap voor stap
 • 2 Vermenigvuldiging door deling
  • 2.1 Vermenigvuldiging per deling - stap voor stap
 • 3 vermeerdering door zaden
  • 3.1 Voortplanting door zaden - stap voor stap
 • 4 Verhoog de vingerbus - voor- en nadelen
 • 5 Wat gebeurt er met de jonge planten?
De struik kan worden verhoogd door:

 1. stekken
 2. deling
 3. zaad

Verhoog vingerstruiken door stekken

De verspreiding van stekken is een eenvoudige methode, die zelfs onervaren hobbytuiniers succes belooft. Alle soorten vingerstruiken kunnen eenvoudig en gemakkelijk worden vermeerderd met behulp van stekken.

Wanneer worden de stekken gesneden?

De stekken worden gesneden in de late lente of vroege zomer. De beste reistijd is van mei tot juni.

Stekken knippen?

De stekken worden gesneden uit een gezonde en goed ontwikkelde vingerstruik. De schaar wordt ongeveer een centimeter onder een laken geplaatst. De stekken worden eerst gesneden tot een lengte van 15 tot 20 centimeter en vervolgens ingekort tot een lengte van ongeveer zeven centimeter. De schiettips moeten al een beetje houtachtig zijn.

"Tip: Gebruik een scherp mes of scherpe snoeischaar. De snijranden moeten recht en niet gerafeld lijken. Dan geneest de wond sneller en hebben schimmels en plagen geen kans om door te dringen.

Voortplanting van stekken - stap voor stap

 1. Selecteer een plant
 2. Snijd het snijden
 3. Bereid het snijden voor
 4. Vul de groeischaal met substraat
 1. Snijden invoegen
 2. Bevochtig het substraat
 3. Vind locatie
 4. Wacht op ontluikend

Zoals reeds beschreven, worden de stekken gesneden uit een sterke plant, die gezonde, al enigszins houtachtige scheuten heeft. Verwijder vervolgens de onderste bladeren en scheuten zodat ze niet later onder de grond beginnen te rotten.

Een plantenbak is gevuld met substraat. De helft van de stekken wordt in de plantpot geplaatst.

"Tip: Gebruik zaadgrond. Kokosklei is ook zeer geschikt.

Het substraat is licht gegoten, maar niet te veel vochtig, anders bestaat er een risico op wateroverlast. De plantenbak bevindt zich nu in een doorzichtige foliezak. Met deze maatregel creëer je een mini-kas en wordt het kiemen versneld.

"Tip: De foliezak is aan de bovenkant niet gesloten zodat er zich geen schimmel in de zak vormt.

De plantenbak staat op een lichte en beschutte plaats, bij voorkeur buiten. Er moet echter op worden gelet dat er geen regen op het substraat komt door de plastic zak. Een te vochtige grond leidt snel tot schimmelvorming en wateroverlast kan niet worden getolereerd door het snijden. De wortels zouden sterven als ze al gevormd waren. Het snijden wordt slechts licht bewaterd. Spuiten is ook niet aan te raden. Dit zorgt ook voor te veel vocht.

Wanneer de eerste nieuwe scheuten verschijnen, is dit een teken van succesvol rooten. Het snijden kan nu worden gepot en op de gewenste locatie buiten worden geplaatst.

Vermenigvuldiging door deling

© M. Schuppich - Fotolia.com

Als de vingerstruik zich goed heeft ontwikkeld en in grootte is gegroeid, is het verdelen van de wortel een optie om de plant op zijn plaats te zetten en tegelijkertijd een tweede plant te winnen.

Vermenigvuldiging door deling - stap voor stap

 1. Plant uit plant
 2. Schud de grond van de kluit
 3. Onderzoek wortels
 1. Split wortel
 2. Wortelsecties van planten
 3. Waterplanten goed
Voor de deling wordt de plant voorzichtig uit de grond gegraven. De grond moet goed worden afgeschud, zodat de kluit kan worden geïnspecteerd. Dit is een goede gelegenheid om te zien of de wortel gezond of beschadigd is. Als je rotte of dode wortels ontdekt, worden ze eerst verwijderd.

Dan wordt een scherpe schop bereikt en worden de wortels in afzonderlijke stukken gebroken. Hoeveel nieuwe planten kunnen worden verkregen, hangt af van de grootte van de kluit. Zodat de nieuwe planten levensvatbaar zijn, moeten ze voldoende stabiele wortels hebben. De afzonderlijke secties moeten onmiddellijk terug in de grond worden geplaatst op de nieuwe locatie.

"Tip: Verschillende secties vormen een mooie haag. Zet hiervoor ongeveer drie planten per meter.

De planten zijn gemakkelijk water te geven op hun nieuwe locatie. Omdat de planten behoorlijk robuust en resistent zijn, zal de vingerstruik meestal de worteldeling goed overleven en zullen de secties op de nieuwe locatie gewoon blijven groeien.

Voortplanting door zaden

Als je een beetje geduld hebt en misschien nog geen eigen vingerheester hebt, kun je de planten ook laten groeien uit zaden. De zaden kunnen commercieel worden gekocht. Natuurlijk kunnen de zaden ook worden verkregen van bestaande vingerstruiken.

Wanneer de struiken in de herfst bloeien, vormen zich kleine harige noten, de zaden van de vingerstruik. De zaden kunnen worden verkregen en kunnen onmiddellijk opnieuw worden gebruikt zonder dat een aanvullende behandeling nodig is.

Voortplanting door zaden - stap voor stap

 1. Verkrijg zaden
 2. Vul de plantenbak met aarde
 3. Plaats zaden
 1. Bedek de zaden met aarde
 2. Houd zaden vochtig
 3. Wacht op ontkieming

Een platte planter is gevuld met groeiende grond. De zaden worden gezaaid en licht bedekt met substraat. De plantenbak wordt helder en warm geplaatst en gelijkmatig vochtig gehouden. Een folie of glazen deksel kan de kiemkracht versnellen.

"Tip: Overdekte plantenbakken moeten regelmatig worden geventileerd, anders kan zich schimmel vormen in de plantenbak.

Als het gaat om irrigatie, moet je heel voorzichtig zijn, omdat het substraat niet moet opdrogen, maar ook geen wateroverlast mag veroorzaken.

Vingerstruik vergroten - voor- en nadelen

Type propagatievoordelennadelen
stekken✓ Dit type propagatie is ongecompliceerd en snel gedaan.
✓ Er zijn zeer goede kansen op succes.
✓ Zelfs onervaren hobbytuiniers kunnen het proberen.
✗ Een goed ontwikkelde plant moet beschikbaar zijn.
✗ De plant kan gewond raken als onzorgvuldig wordt gesneden.
✗ Het duurt enige tijd voordat de rooting begint en de nieuwe shoots volgen.
deling✓ Het is een snelle en gemakkelijke propagatiemethode.
✓ Verschillende planten kunnen worden verkregen in een paar eenvoudige stappen.
✓ U ontvangt onmiddellijk gelijkwaardige planten die op hun nieuwe locatie gewoon blijven groeien.
✗ Een gezonde en krachtige plant moet beschikbaar zijn.
✗ Er bestaat een risico op beschadiging van de wortels tijdens deling.
zaad✓ Verschillende jonge planten kunnen worden verkregen door te zaaien.
✓ Deze vermeerderingsmethode is ook geschikt als er tot nu toe geen vingerheester in de tuin is.
✗ Het duurt geduld totdat de kieming begint en de jonge plantjes zich ontwikkelen.
✗ Niet elk zaadje kiemt ook automatisch.

Wat gebeurt er met de jonge planten?

Na een paar weken zullen de zaden beginnen te ontkiemen. De jonge planten hebben nog geen stabiele wortels ontwikkeld en mogen daarom in de winter niet buiten zijn. Laat de jonge planten in huis, zet de plantpotten op een lichte en vorstvrije plaats en blijf regelmatig water geven. Als er volgend voorjaar geen vorst meer te vrezen is, kunnen de pinkstruiken buiten worden geplant. Ze hebben voldoende tijd tot de volgende winter om stabiele wortels te ontwikkelen en te ontwikkelen.

Pin
Send
Share
Send