Vaste planten en siergrassen

Zorgen voor de zonbruid - water geven, bemesten en snijden

Pin
Send
Share
Send


De zonbruid is erg populair bij tuinders vanwege zijn rijke kleuren en goede reproductie. We geven verzorgingstips voor een gezonde meerjarige groei.

© meyerfranzgisela - Fotolia.com De zonbruid (helenium) is een zomerstruik die elk jaar vele tuiniers in Duitsland inspireert. Niet alleen omdat het eruit kan zien als een zee van vlammen vanwege zijn roodoranje, koperkleurige of gele kleuren, maar ook vanwege zijn snelle groei en snelle vermenigvuldiging, die binnenkort grote tuingebieden zal bedekken. De zonaanbidder in de tuin bloeit zelfs vaak tot oktober, zodat tuinders lang van de pracht kunnen genieten - jaar na jaar, omdat de plant de winter zonder problemen overleeft en volgend jaar weer snel zal bloeien. Als u echter zoveel van de zomerstruik verwacht, moet u er goed voor zorgen. Hoewel de plant nauwelijks veeleisend is, helpt de juiste verzorging ervoor te zorgen dat de bloemen in de zomer bloeien. Anders kan het gebeuren dat deze er nogal slecht uitzien en de groei allesbehalve aantrekkelijk is.

Zonbruid: klein profiel

De zonbruid, die ook bij veel liefhebbers bekend staat als een zonaanbidder, wordt enerzijds gekenmerkt door een zeer goede groei. Dus het wordt meestal aanzienlijk meer dan 50 cm hoog, een vaste plant heeft vaak een diameter van ongeveer 50 cm. Dit duurt echter niet lang, omdat de zonbruid zich snel kan vermenigvuldigen als de omstandigheden goed zijn. De bloemen lijken op grote madeliefjes, meestal rood, oranje, geel of zelfs koperkleurig. Tweekleurige bloemen komen ook voor in veel ondersoorten van de vaste plant. Het grote pluspunt van de zonbruid is dat deze insecten zoals vlinders en bijen veel aantrekken - en daarom ook kunnen dienen om de bijen te bewaren. Tegelijkertijd is de zonbruid heel gemakkelijk te verzorgen, hij overleeft vorst en vriestemperaturen goed, maar heeft een goede bescherming tegen de wind nodig zodat hij niet knikt. Maar hoe wordt de zonbruid precies verzorgd zodat al zijn eigenschappen duidelijk worden?

Tip 1 - water zon bruid

Hoe warmer het wordt, hoe natter de grond rond de zonbruid moet worden gehouden. Ze vindt het voldoende vochtig maar niet te nat om wateroverlast te voorkomen. Als u niet constant vocht wilt controleren, kunt u mulch rond de plant aanbrengen, die de grond en dus de wortels van de plant beschermt tegen uitdrogen. Als u wateroverlast wilt voorkomen, moet u voor het gieten altijd controleren of de grond nog te vochtig is - en het gietproces dienovereenkomstig aanpassen.

Anders is het voldoende om de plant met regelmatige tussenpozen water te geven en vrij matig te doen. Wanneer u de plant zelf water geeft, is het logischer om het water 's ochtends of' s avonds toe te voegen wanneer de zon al is ondergegaan. Als u de bloemen of bladeren raakt tijdens het water geven, kunnen ze op sommige plaatsen worden verbrand door het vergrotende effect van de waterdruppels op de zonnestralen.

Tip 2 - bemest de zonbruid

Als één ding zeker is, is het dat vaste planten zoals de zonbruid niet alleen vocht nodig hebben, maar ook voldoende voedingsstoffen. Na het planten is de toevoeging van kunstmest of compost wenselijk en de plant kan elk voorjaar worden bemest om de bloei en vergroening te ondersteunen. Behalve in het voorjaar is kunstmest slechts matig nodig voor de plant. Een maandelijkse toevoeging van compost of wat kunstmest tot de herfst is daarom voldoende om de plant te ondersteunen en te versterken wanneer deze in de zomer bloeit.

In de winter heeft het gewas natuurlijk geen meststoffen nodig. U hoeft geen dure kunstmest te kopen voor de zonbruid: als u thuis een beetje compost hebt, kunt u dit gemakkelijk in de grond mengen door het vooraf een beetje los te maken.

Tip 3 - juiste snit

De juiste snit maakt ook deel uit van het verzorgingsgebied van een Helenium-zomerplant. In dit opzicht zijn de behoeften van de plant allesbehalve veeleisend: het hoeft alleen te worden gesneden vanwege de snelle groei of om de plant in zijn stabiliteit te ondersteunen. Als er door de snelle groei plaatsgebrek is, kan het helpen om de bladeren en planten te snoeien. Als bloemen zijn verdord, is het belangrijk om ze af te snijden evenals bladeren die al zijn verdord. Als je de stabiliteit van de plant in de wind wilt vergroten, kan deze worden ingekort tijdens de scheuten. Dit is niet schadelijk voor de plant en versterkt deze goed.

Als de eerste bloemknoppen verschijnen, stop dan met het verwijderen van de punt. Om de plant de winter gemakkelijk te laten overleven, kan een iets radicalere snede dicht bij de grond helpen. De plant verdraagt ​​deze ook zeer goed, zodat er geen angst is om af te sterven of slechte groei volgend voorjaar.

Tip 4 - overwinter de zonbruid

In de winter is er weinig werk voor de tuinman en de liefhebber van de plant, omdat deze in principe vanzelf kan overwinteren zonder schade aan te richten. Vorst overleeft de plant en de zonaanbidder, evenals vriestemperaturen en veel sneeuw. Het doet echter geen pijn om een ​​radicale snee te maken voordat de winter begint en de zonbruid te bedekken met fleece, jute of zelfs mulch. Dit beschermt de wortel van de vaste plant beter in de grond, en de plant kan zich gemakkelijker ontwikkelen in het voorjaar.

Het is alleen belangrijk om wat meststof aan het begin van de lente na de winter te zetten om de groei van de plant te ondersteunen. De grond enigszins losmaken en verrijken met compost ondersteunt ook het ontwaken van de plant uit de winterslaap. Trouwens, de bladeren van de zonbruid sterven voor de winter, zodat het moet worden verwijderd wanneer de winter begint of als vorstbescherming moet worden geplaatst.

Pin
Send
Share
Send