Vaste planten en siergrassen

Goosecress planten - tips voor perkplanten en rotstuinieren

Pin
Send
Share
Send


De ganzen tuinkers past niet alleen perfect op het bed, maar ook uitstekend in de rotstuin. Hier is wat u moet overwegen bij het planten.

© LianeM - Fotolia.com Goose cress (Arabis) behoort tot de kruisbloemige familie. De meestal meerjarige planten vormen mooie bekleding en zijn daarom ideaal voor het planten van de rotstuin. De vroege bloeier legt vanaf april mooie accenten in het bed met zijn witte of rode bloemhoofdjes. Er zijn talloze variëteiten op de markt, die ook een ornament zijn met hun gevlekte gebladerte. Oorspronkelijk afkomstig uit de Balkan en de Karpaten, heeft de tuinkers zich goed aangepast aan ons klimaat en wordt het beschouwd als gemakkelijk te verzorgen en niet veeleisend. Om eventuele onderhoudsfouten vanaf het begin te voorkomen, moet u de volgende tips en adviezen ter harte nemen en met planten de basis leggen voor een gezonde plantengroei.

inhoud

 • 1 gans tuinkers: plantbeschrijving
 • Plant 2 goosecress - vind de juiste locatie
 • 3 Selecteer het ideale substraat
  • 3.1 Het ideale substraat in het kort:
 • 4 Het planten van de tuinkers - stap voor stap
 • 5 Kan een tuinkers in een emmer worden gekweekt?
 • 6 Wanneer bloeit de gans?
 • 7 Waar moet bij het transplanteren van de tuinkers rekening mee worden gehouden?
 • 8 is de ganscress giftig?

Goose Tuinkers: plantbeschrijving

De tuinkers is meestal een vaste plant. Een paar soorten zijn één of twee jaar oud. De planten hebben een aantal dingen gemeen. De stengels groeien meestal rechtop en hebben helder haar. De stengels komen voort uit een rozet met gesteelde en niet-gesteelde bladeren. Er zijn gladde en getande bladmarges. Er wordt ook onderscheid gemaakt tussen gladde of harige bladtoppen. Bloemen met vier bloembladen worden gevormd met ovale kelkblaadjes. De bloembladen hebben een lengte van ongeveer een halve centimeter. De tuinkers bloeit meestal wit of rood. Er zijn echter ook violette, blauwe of geelachtige bloemen. Tot 80 eitjes kunnen aanwezig zijn in de eierstok. De platte pods hebben een netachtige structuur.

Plant Goose Tuinkers - vind de juiste locatie

De veeleisende en krachtige planten zijn tevreden met vrijwel elke locatie. Als je een zonnige locatie vindt, zal de gans je bedanken met een rijke bloei. Maar zelfs semi-schaduwrijke locaties vinden de plant niet erg en de goosecress gedijt zonder problemen in de schaduw. De plant is ook een optie voor het planten van daktuinen of graven.

Kies het ideale substraat

Ganenkers moet indien mogelijk in een goed doorlatende grond worden geplant. Een vers en niet te voedzaam substraat is ideaal. De grond mag niet te vochtig zijn, omdat de planten geen wateroverlast kunnen verdragen. Zelfs op plaatsen waar je geen geluk hebt gehad met weelderige vegetatie, is het de moeite waard om de ganzen tuinkers te proberen.

Het ideale substraat in het kort:

 • losjes
 • vers
 • doordringbaar
 • kalkrijke
 • voedingsstoffen

Het planten van de tuinkers - stap voor stap

 1. Selecteer locatie
 2. Bereid de grond voor
 3. Graaf het plantgat uit
 4. Let op de plantafstand
  1. Plaats de plant
  2. Vul het substraat in
  3. Druk op het substraat
  4. Geef de plant water
  Na het kiezen van een geschikte locatie wordt de grond vrijgemaakt van stenen en onkruid. Til vervolgens het plantgat ongeveer twee keer zo groot als de kluit. Om de planten goed te laten groeien, kan het substraat worden verrijkt met hoornspaanders of compost. De planten worden in de grond geplant. Het substraat moet ongeveer eindigen met het onderste paar vellen. Druk nu stevig op de aarde en geef de ganscesser royaal water.

  Voor groepsplanten wordt een plantafstand van 20 tot 30 centimeter aanbevolen. Populaire bedburen zijn blauwe kussens, gentiaan of varens.

  Kan een tuinkers in een emmer worden gekweekt?

  Als een veeleisende plant is gans tuinkers ook geschikt voor het houden van containers. De onderhoudsinspanning is echter iets hoger, omdat de planten slechts een beperkte voorraad voedingsstoffen in de kuip hebben. Containerplanten moeten vaker worden bewaterd en regelmatig worden bemest.

  Tip: Let er bij het selecteren van de plantenbak op dat er voldoende afvoergaten zijn voor vloeistof in de grond.

  Wanneer bloeit de gans?

  Na het planten, wacht je reikhalzend uit op de bloei van de ganskers. De meeste soorten bloeien in april en de bloeiperiode loopt tot mei. Maar er zijn uitzonderingen, dit komt door de rijke biodiversiteit van het plantengeslacht. De Kaukasische gans opent zijn bloemen in maart. Alpine tuinkers kan in de herfst bloeien en sommige soorten bloeien zelfs in de winter.

  Tip: Als de oude bloeiwijzen regelmatig worden verwijderd, kan de plant worden gestimuleerd om weer te bloeien.

  #voorvertoningproductwaarderingprijs
  1 Premier Seeds Direct AUB02F 0.15g Blauw kussen ... Momenteel geen beoordelingen6,53 €Naar de winkel
  2 Arabis Sneeuwbal (alpina) 75 zaden, ganzen tuinkers, wit 1 beoordelingen1,99 €Naar de winkel

  Waar moet bij het transplanteren van de tuinkers rekening mee worden gehouden?

  Als het een paar jaar na het planten is verstreken, kan de tuinkers zijn weelderige bloei missen. Het is tijd om de plant te verjongen en naar een nieuwe locatie te verplaatsen. Hiervoor kun je in het voorjaar of in de herfst de ganzenveer uit de grond halen. De kluit is nu vrij van kale plekken en rotte of dode wortelsegmenten. Als de plant voldoende ontwikkeld is, kun je de kluit met een scherp mes snijden en de tuinkers vergroten. De afzonderlijke wortelsegmenten worden vervolgens op een nieuwe locatie geplant.

  Is de goose cress giftig?

  Bij het planten van de tuinkers hoef je je geen zorgen te maken dat de plant kinderen of huisdieren in gevaar kan brengen. Integendeel, omdat de ganzen tuinkers eetbaar is. Zoals de naam al doet vermoeden, smaken de bladeren tuinkersachtig. De smaak doet ook denken aan rucola.

  De bloemen van de ganzen tuinkers kunnen dienen als decoratie voor verschillende gerechten. Het kan worden gebruikt om salades, soepen, koude gerechten of desserts te versieren. Er zit veel vitamine C. In de bladeren worden ook de antibacteriële en ontstekingsremmende effecten van de plantendelen gewaardeerd.

  Tip: De bladeren worden vóór de bloei geoogst.

  Als decoratie zijn bladeren en bloemen van ganzen tuinkers altijd een aanbeveling waard. Overmatig gebruik wordt echter niet aanbevolen. Helaas is er nauwelijks informatie over hoe een hoge en regelmatige consumptie van de individuele plantendelen het lichaam beïnvloedt.

  Pin
  Send
  Share
  Send