Klimplanten

Platte erwt kweken - zo eenvoudig is het

Pin
Send
Share
Send


Platte erwten zijn populaire klimplanten met een doorslaggevend voordeel: je kunt oogsten en genieten van hun plantendelen. Ontdek hier hoe je de plant kunt vermenigvuldigen om een ​​rijke oogst te krijgen.

© farba2014 - Fotolia.com

De platte erwt is een klimplant die al heel lang wordt gebruikt en wordt gebruikt om erwten te verbouwen voor consumptie, verwerking en voeding. Of het nu is als bijgerecht voor verschillende gerechten, voor verfijning of als basis voor veel gerechten of voor verdere verwerking, zoals voor de productie van bloem - de vruchten van de platte erwt kunnen op veel manieren worden gebruikt en maken het daarom de moeite waard om de plant te kopen. Voorzichtigheid is echter ook geboden bij het eten van de plantenvruchten en er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden bij het planten en onderhouden van het gewas. Wat u moet weten en vooral hoe de plant wordt vermeerderd om nog meer peulvruchten te kunnen oogsten, vindt u hieronder.

Interessante feiten over de platte erwt

Als je verschillende groenten in je tuinbed wilt planten om in het najaar een rijke oogst te krijgen, staat de platte erwt vaak op de lijst met te planten gewassen. Overigens is dit beschikbaar als een eenjarige en meerjarige plant, dus je moet goed op de details letten als je de doperwt meerdere jaren wilt laten groeien.

Het is bekend dat niet alleen de peulen met hun interne zaden eetbaar zijn, maar ook de jonge erwtenscheuten en hun bloemen kunnen worden geoogst en gegeten.

»Maar wees voorzichtig: Als u het overdrijft met de consumptie van erwten, peulen en delen van planten, wordt een actief ingrediënt dat enigszins giftig voor ons is, gebruikt om u onwel te voelen en gezondheidsproblemen te hebben, bijv. Braken, kan verantwoordelijk zijn. Dit gebeurt echter alleen als ze gedurende een lange periode in grote hoeveelheden worden geconsumeerd.

  • draagt ​​meestal de peulvruchten aan het einde van de zomer
  • Het grootste deel van de hele plant is eetbaar
  • Bloemen zijn meestal subtiel gekleurd van wit tot violet
  • zowel eenjarige als meerjarige planten kunnen worden gekocht en geplant
  • het is een klimplant, daarom is een klimhulp nodig
  • Bloemen zijn meestal subtiel gekleurd
  • Platte erwt groeit snel en ontwikkelt vele scheuten waardoor het zich verspreidt
  • zonnige en luchtige locaties hebben de voorkeur

Voor- en nadelen van de platte erwt

voordelennadelen
✔ stelt nauwelijks eisen aan hun locatie of de ondergrond✖ is erg populair bij slakken
✔ Gedijt snel en levert snel de gewenste oogst✖ heeft een klimhulp nodig om omhoog te schieten
✔ Veel delen van de plant zijn eetbaar, bijvoorbeeld als bijgerecht of in een salade✖ niet alle rassen zijn meerjarig en moeten daarom elk jaar opnieuw worden aangeplant
✔ een behoorlijk goede plant, vooral in de bloeiperiode✖ Als de erwten, peulen of plantendelen in te grote hoeveelheden worden ingenomen, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen
✔ gemakkelijk te planten, kan direct in de tuin worden gezaaid bij geschikte temperaturen

Wat spreekt voor en tegen de groei van de platte erwt?

Het is natuurlijk duidelijk dat verschillende platte erwtenplanten in de tuin, met voldoende zorg, ook in de late zomer de mogelijkheid bieden om een ​​rijker gewas te oogsten. Hierdoor kunnen sommige peulvruchten en peulen zelfs bevriezen in plaats van ze onmiddellijk voor consumptie vrij te geven. Dit biedt ook een groter aandeel peulvruchten die verder kunnen worden verwerkt of aan vee kunnen worden gevoerd.

Dus als je voor deze doeleinden een grote oogst van platte erwtenvruchten wilt oogsten, heb je alle reden om verschillende van deze planten in de tuin te zetten. Bepaalde variëteiten, zoals de breedbladige platte erwt, behoren ook tot de bijvriendelijke planten en kunnen daarom in grote aantallen worden geplant. Tegelijkertijd verspreidt de platte erwt zich goed in het bed, zodat vaste planten het bijna automatisch overnemen en elk jaar kunnen worden gebruikt voor het oogsten van de peulvruchten. Hierdoor kunnen ook zaden worden verzameld voor het volgende zaaien van de plant.

Er is eigenlijk niets te zeggen tegen het kweken van de platte erwt als je je consumptie van peulvruchten en de plantcomponenten in de gaten houdt. Het enige nadeel is dat een groot aantal platte erwtenplanten ook betekent dat je veel klimhulpmiddelen in de buurt moet aanbieden - bijvoorbeeld een hek - of ze zelf moet verstrekken, bijvoorbeeld met stokken en draad.

Vermeerder platte erwt - hoe het werkt

Als u een meerjarige platte erwt in de tuin of in het bed heeft geplant, hoeft u zich in principe geen zorgen te maken over de verspreiding: de wortels verspreiden zich onder de grond, omdat het gewas zich bijna vanzelf verspreidt. Als gevolg hiervan kan het gebeuren dat hele tuinen of delen van het bed door de plant worden ingenomen, op voorwaarde dat dit is toegestaan ​​en dat geen andere planten die bereid zijn te beweren in de weg staan. Eenjarige planten verspreiden zich vaak ook, maar hun scheuten zijn uiterlijk aan het begin van de winter gestorven en kunnen alleen voordelen bieden bij het oogsten in de late zomer als ze snel genoeg zijn opgegroeid om zelf peulvruchten te dragen.

Handmatig kunnen echter zowel vaste als eenjarige erwten worden vermeerderd door de zaden te zaaien. Je kunt gekochte droge zaden of de zelf geoogste droge erwtenzaden uit de peul gebruiken. Beide varianten worden gewoon in het voorjaar in het bed gezaaid of kunnen in de winter ook in een koud frame of een bloembak in huis worden geplaatst. Het zaaien van meerjarige platte erwten heeft het voordeel dat de jonge planten na de winter blijven bloeien en binnenkort een rijke oogst hebben die elk jaar kan worden verwacht.

Bezuinigen aanbevolen

Als de geplante en vermeerderde platte erwten variëteiten van meerdere jaren zijn, kunnen ze na het oogsten in de late herfst worden teruggebracht. Op deze manier vermijd je dat de vele scheuten verdorren na de oogst om te overwinteren. Het helpt de plant ook om zich volgend voorjaar weer beter en sneller te ontwikkelen zonder dat oude plantendelen in de weg zitten. Als je in het voorjaar wat compost toevoegt om de grond rond de plant los te maken, gedijen de vaste erwten snel weer en ontwikkelen ze sterke scheuten die veel peulvruchten kunnen dragen. Het is echter belangrijk dat je de plant regelmatig water geeft. Maar gebruik niet teveel water.

Video: Zo stek je een cactus (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send