Klimplanten

Vingerbladige acebia - exotische klimplant met aromatisch fruit

Pin
Send
Share
Send


De vingerbladige acebia - groenblijvende rank, intens geurende bloemen en exotisch fruit. Je kunt dit exotisch ook cultiveren.

© ph_stephan - Fotolia.com Hand in hart, beste hobbytuinier, ben jij misschien hetzelfde? In uw eigen tuin moeten sommige planten of bomen groeien die niet noodzakelijk in de aangrenzende tuin staan. Bovendien moeten deze planten vertederende eigenschappen hebben: groenblijvend en klimmend, hebben een mooie bladstructuur, produceren betoverend geurige bloemen of dragen exotisch ogende vruchten.

Finger-leaved Acebia kan met deze uitstekende criteria komen. Als klimmend gebladerte wordt het vaak gebruikt om woonwijken groen te maken. In de tuin wordt het echter slechts zeer zelden als fruitplant gekweekt. Waar gaat deze klimplant over?

Veeleisende plant voor de boomgaard

De vingerbladige acebia komt oorspronkelijk uit Azië. Hij is thuis in Japan, Korea en Oost-China en groeit daar als een wilde plant in bergachtige bosgebieden. Deze ranglijst is bekend onder andere namen. Het wordt ook klimkomkommer, blauwe komkommerwijnstok of chocoladewijn genoemd. De laatste is afgeleid van het Engels vanwege zijn intense geur.

De beste locatie voor de groene acebia

De klimmende acebia stelt weinig eisen aan zijn locatie. Daarom is het erg populair als sierplant in openbaar groen voor het groen maken van gevels. Het gedijt op alle middelgrote tot zware gronden, mits voldoende water en voedingsstoffen worden verstrekt. De plant voelt comfortabel aan, zowel in de volle zon als in halfschaduw. In onze breedten is het omhoog Winterhard bij -20 ° C, De plant is bladgroen in milde winters en verliest slechts een deel van de delicate, vijflobbige bladeren.

Gemakkelijk in onderhoud en ziektebestendig

De verzorging van deze sterk klimmende acebia is grotendeels probleemloos. Ziekten en plagen op de klimplant komen nauwelijks voor in onze regio. Het is zelfs bestand tegen Hallima-paddestoelen die veel klimbomen achtervolgen.

De klimplant heeft een ondersteunende structuur nodig. Een latwerk op de gevel van het huis of op de garagemuur is hier erg handig voor. Je kunt ook een steiger maken, zoals voor bramen of een pergola, zoals voor de wijnplant. Uiteindelijk is een jaarlijkse verjonging of dunner knippen voldoende als zorg. Dan worden, net als wijn, in de zomer de snelgroeiende ranken gesneden met een snee.

Verschillende soorten garanderen het fruit

© Miyuki Satake - Fotolia.com Zowel mannelijke als vrouwelijke bloemen op dezelfde plant produceren de acebia. De enkele plant is echter steriel omdat deze niet zelfbestuivend is. Als gevolg hiervan is een tweede plant vereist voor de vruchtenset. Dit mag echter niet van hetzelfde type zijn. Dat betekent: er moeten twee verschillende variëteiten worden geplant. Een plantafstand van ongeveer twee meter wordt aanbevolen.

Selectie van acebia-variëteiten
Geen probleem! Neem contact op met gespecialiseerde kinderdagverblijven. Daar vindt u ook variëteiten die voornamelijk verschillen in de kleur van de bloemen en de vruchtschil, zoals Alba, Shiro Bana, Purple wierook.

Na de bevruchting van de vrouwelijke bloemen groeien er langwerpige vruchten uit. De naam klimkomkommer is hiervan afgeleid. Maar het is geen groente, zoals de een of de ander mag veronderstellen. Blauwe klimbanaan past misschien beter vanwege de zoete vruchtvlees van de vrucht. De vruchten groeien individueel of in waaiervormige trossen met maximaal tien vruchten.

Ze zijn een bekend soort fruit in de landelijke gebieden van Japan. De grootte van de vrucht is anders. Het individuele fruit kan tot 20 cm lang worden en een diameter van 5 cm.

Rijpingstijd van september tot oktober

Afhankelijk van de locatie begint de looptijd in september en loopt deze door tot half oktober. In het begin zijn de vruchten nog groen. Wanneer het rijpt, krijgt de huid de typische kleur. Afhankelijk van het ras kan dit variëren van wit-grijs, geelachtig tot blauw-violet. De vrucht is volledig rijp zodra deze een donkere lengtelijn vertoont. Ten slotte kan het acebia-fruit er in de lengte op worden geopend. De eetbare zoete pulp is bijna transparant en gelachtig. Het bevat veel kleine zwarte zaadpitten die een vanille-achtig aroma hebben. Deze korrels kunnen direct uit het fruit worden geschept en ermee worden gegeten. Het is het beste om rond de fruitzaden te zuigen. Omdat ze, wanneer gebeten, een bittere smaak afgeven en een brandend gevoel in de keel veroorzaken.

Pin
Send
Share
Send