Klimplanten

Vuur strop - planten, verzorgen en overwinteren

Pin
Send
Share
Send


De strop van de vuurgeit veroorzaakt echt opschudding in de tuin. De krachtige klimplant bereikt dit niet in het minst dankzij zijn sensationele bloemen.

© vodolej - Fotolia.com

Het aantrekkelijke kleurenspel van de kamperfoelie (Lonicera heckrottii) begeleidt u naar de herfst en in de avonduren verleidt de kamperfoelie met een sensuele bloemengeur. De planten kunnen tot meer dan drie meter groeien en verfraaien poorten, hekken of gevels. De plant is gemakkelijk te verzorgen en kan daarom zonder problemen worden gekweekt. In het volgende zult u ontdekken waar u op moet letten bij het verzorgen en kweken van de planten en hoe u hun bloemen lang kunt bewaren.

Plant Beschrijving

De vuurgeitsling valt op. Dit komt niet alleen door de hoogte van twee tot vier meter. De donkergroene bladeren verschijnen vroeg in het jaar en hebben een blauwgroene tint aan hun onderkant. Tussen april en oktober worden de bladeren dan blikvangers. Van juni tot september worden de opvallende, geurende bloemen toegevoegd. Met ideale omstandigheden op de site is het niet ongewoon dat de bloem tot de eerste vorst verschijnt. De planten zijn inheems in Europa, Azië en de VS en zijn daarom goed aangepast aan ons klimaat.

De vuurgeuzenlus is geen pure klimplant, maar een kruipende plant. Dienovereenkomstig ontbreken de hechtende wortels. De vuurgeuzenlus heeft daarom onze steun nodig en moet een klimhulp krijgen.

Met statuurhoogtes tot vier meter is de kamperfoelie een van de kortstondige vertegenwoordigers van de kamperfoelie. De tuin-kamperfoelie of de bos-kamperfoelie winden zich op tot tien meter.

Wanneer bloeit de vuurgeit?

U kunt zich verheugen op een zeer bloeiende plant. De eerste bloemen verschijnen in juni en de bloeitijd duurt meestal tot september. In ideale locatieomstandigheden beginnen de planten vaak met een nieuw bloesemvuurwerk dat tot de eerste vorst kan duren. De bloemen bereiken een lengte van ongeveer vier centimeter. De bloem is aan de buitenkant paars gekleurd. Binnenin heeft de bloem een ​​geelachtig witte kleur. Wanneer de bloem is vervaagd, wordt deze volledig geel.

Een specialiteit is de intense, vanille-achtige geur. Met een beetje geluk kunt u ook de vorming van de erwt-vormige rode vruchten ervaren. De oneetbare bessen worden echter zelden ontwikkeld.

Verschillende soorten kamperfoelie gepresenteerd

Naast de kamperfoelie zijn ongeveer 180 verschillende plantensoorten bekend. Alle variëteiten zijn meerjarige klimplanten met aantrekkelijke bloemen, die relatief weinig onderhoud vereisen.

❍ Evergreen kamperfoelie:

Zelfs in de winter maakt de groenblijvende kamperfoelie indruk met zijn gebladerte. Als alternatief voor klimop kan de groenblijvende kamperfoelie het hele jaar door worden gebruikt voor het vergroenen van gevels. De plant werd in het begin van de 20e eeuw vanuit China naar Europa gebracht. Afhankelijk van de locatie kan de groenblijvende kamperfoelie een hoogte van maximaal tien meter bereiken. Als de plant in de winter geen voedingsstoffen kan opnemen via de wortels, kunnen de bladeren ook opkrullen of vallen als dat nodig is. In de regel vinden echter nieuwe scheuten plaats in het voorjaar.

❍ Rode kamperfoelie:

De rode kamperfoelie maakt indruk met zijn rode bloem. De bloeiperiode loopt van juni tot oktober. De maximale hoogte hier is slechts twee tot drie meter. Deze kamperfoelievariëteit is robuust en ook zeer goed aangepast aan het stedelijke klimaat. Het gebladerte verschijnt al in april en bij milde temperaturen wordt het gebladerte niet in de winter weggegooid. De grond moet rijk zijn aan voedingsstoffen. Een gedeeltelijk gearceerde locatie heeft de voorkeur.

❍ Gouden kamperfoelie:

De gouden kamperfoelie is extreem groeivriendelijk en kan tot twaalf meter groeien onder gunstige locatieomstandigheden. De gouden kamperfoelie wordt gekenmerkt door een weelderige bloei. De bloeiperiode is beperkt tot de maanden mei en juni. Hoge luchtvochtigheid en stedelijk klimaat worden goed verdragen. De planten kunnen sterke stelen vormen. De af en toe getrainde rode bessen dienen de vogels als voedselbron in de herfst.

❍ Kamperfoelie:

Deze tuinplant is vrij oud en komt uit Zuid-Europa en Azië. In Duitsland lijkt de tuin-kamperfoelie af en toe ook overwoekerd. De sterk geurende bloemen verschijnen in mei en juni en bloeien af ​​en toe weer in de herfst. De plant is bijzonder gevoelig voor meeldauw en is daarom een ​​minder gebruikelijke plant geworden voor liefhebbers.

De juiste locatie en het juiste substraat voor de vuurgeitslinger

Als je een gemakkelijk te onderhouden schoonheid in je tuin wilt hebben, is het de moeite waard om de aanplant van de vuurgeitslinger eens nader te bekijken. De planten hebben de bijnaam "Jelängerjelieber" en in feite kun je nauwelijks genoeg zien van de bloemen die doen denken aan orchideeën. Zodat de populaire klimplant binnenkort in je tuin zal worden bewonderd, zijn er een paar dingen die je moet overwegen bij het planten.

Locatie:

Om ervoor te zorgen dat de plant weelderig groeit en bloeit, moet u de locatie niet aan het toeval overlaten. De plant verdraagt ​​het best een gedeeltelijk schaduwrijke locatie. Maar het is ook mogelijk om de vuurgeitenlus in de schaduw te kweken. Vooral de stengel van de kamperfoelie moet altijd in de schaduw liggen. De vuurgeitsling kan minder in de volle zon staan. Als de plant te heet is en als je hem te weinig water geeft, raakt hij snel verstopt. Bovendien vertraagt ​​de groei en is er geen bloei. De planten drogen vaak op en sterven af.

Substraat:

De kamperfoelie is minder kieskeurig als het gaat om bodemvereisten. De klimplant gaat meestal goed om met normale tuingrond. Het moet een frisse en voedzame grond zijn. Dit is voorstander van de toevoeging van compost of hoornchips. Let ook op de permeabiliteit van het substraat, omdat de plant geen wateroverlast kan verdragen. In ruil daarvoor mag de voet niet uitdrogen. Het is daarom voordelig als het permanent in de schaduw staat. Overigens kunt u de waterdoorlatendheid verbeteren door grit of zand aan de grond toe te voegen.

Het planten van de vuurgeuzenlus - stap voor stap instructies

Omdat het absoluut winterharde planten zijn, kun je de vuurgeitslinger zowel in de lente als in de herfst planten. Ga als volgt te werk:

  1. Selecteer locatie.
  2. Verwijder onkruid en stenen van de grond.
  3. Graaf het plantgat twee keer de breedte en diepte van de kluit.
  4. Verrijk het substraat met compost, zand of grind.
  5. Plaats de plant. Houd voor meerdere planten een plantafstand van een halve meter aan.
  6. Sluit het plantgat.
  7. Druk de vloer naar beneden.
  8. Bescherm het oppervlak tegen stenen met stenen of bodembedekker.
  9. Geef de plant water.
  10. Bevestig klimhulp (bijv. Kabels, bamboestokken, hekken, palen, poorten).

Kweek de strop van de vuurgeit in de emmer

De vuurgeuzenlus kan ook in een emmer worden gekweekt. Een voldoende grote planter is voordelig zodat de kluit zich kan verspreiden. Omdat de plant erg gevoelig is voor wateroverlast, moet u de planter eerst controleren op voldoende drainagegaten in de grond. Een afvoer van scherven van klei of grind, bevestigd aan de bodem van de planter, verbetert ook de doorlaatbaarheid van de grond. Containerplanten hebben een voedingsstofrijk substraat nodig en moeten af ​​en toe worden voorzien van vloeibare meststoffen voor bloeiende planten. De locatie van de containerplant moet ook zorgvuldig worden overwogen, omdat de vuurgeitlus ook een klimhulp in de container nodig heeft.

Aanbevolen lectuur: Maak zelf klimhulpmiddelen van wilgentakken - creatieve ondersteuning voor planten gemaakt van natuurlijke materialen

Hoe goed om te gaan met de vuurgeitslinger

Water geven:

Als u een halfschaduwrijke locatie hebt gekozen en het wortelgebied voornamelijk in de schaduw ligt, kunt u regelmatig water geven als u buiten plant. Een regelmatige watervoorziening is alleen nodig tijdens langere droge periodes. Kraanwater is vaak te kalkrijk. Daarom moet je de planten water geven met regenwater. Containerplanten moeten vaker worden bewaterd. Dit heeft niet alleen invloed op warme zomerdagen, de vloer mag niet uitdrogen in de winter en sporadische irrigatie op vorstvrije dagen is ook aan te raden.

Bemesten:

Voor buitenplanten is het raadzaam om de grond te verrijken met compost bij het planten. Dit geeft de plant een effectieve langdurige bemesting en extra bemesting zijn niet nodig.

Tip:
In het voor- en najaar kunt u compost mengen met het substraat. Dit moet echter zorgvuldig worden gedaan. De kamperfoelie is een ondiepe wortel en de wortels kunnen gewond raken.

Als de kamperfoelie zich in de emmer bevindt, heeft de plant minder substraat beschikbaar. U voldoet aan de beperkte voorraad voedingsstoffen met in de handel verkrijgbare vloeibare meststof, die u om de vier weken tijdens de lente- en zomermaanden toedient.

Sectie:

Om te voorkomen dat de planten hakken, moet je terugsnijden in het oude hout. Dit kan plaatsvinden in de late herfst of vroege lente. In ieder geval moet het een vorstvrije dag zijn. Snijd gewoon individuele scheuten terug en vermijd de radicale snee. De planten reageren vaak gevoelig op snoeimaatregelen en ontspruiten dan slechts voorlopig. Gebruik in elk geval scherp en kwaliteitsvol tuingereedschap om de plant niet onnodig te verwonden.

Je moet de planten ook af en toe vrijmaken. Het juiste moment hiervoor zijn de maanden januari tot maart. U moet oude en zieke scheuten verwijderen. Verwijder in geen geval verwijderde en houtachtige scheuten. Je kunt ze gebruiken als stekken om de plant te vermenigvuldigen.

Winter:

De vuurgeitsling is winterhard en heeft daarom in het koude seizoen geen speciale bescherming nodig. Dit geldt echter alleen voor buitenplanten. Plantenbakken moeten goed worden ingepakt met tuinvlies of kokosmatten. De grond moet worden beschermd tegen vorst met bladeren of struikgewas.

Bladverlies of krullen van de bladeren kan optreden in de winter. De plant vermindert dus zijn voedingsbehoeften. De planten worden niet beschadigd en de nieuwe scheuten vinden weer plaats in het voorjaar. Kleinere kuipplanten kunnen binnenshuis op een koele maar vorstvrije plaats worden overwinterd. Meestal is het echter bijna onmogelijk omdat de krachtige klimplanten niet langer kunnen worden vervoerd wanneer ze volgroeid zijn.

Detecteer ziekten en plagen op de vuurgeuzenlus

© 36Grad Design - Fotolia.com

De vuurgeitsling is behoorlijk robuust en gemakkelijk te verzorgen, maar het kan nog steeds van tijd tot tijd voorkomen dat er ziekten optreden of de plant wordt aangevallen door ongedierte. Het is niet ongewoon dat deze omstandigheden te wijten zijn aan fouten tijdens de verpleging. Het volgende is waargenomen bij de vuurgeitenlus:

❍ Meeldauw - gevaar voor bladeren en scheuten:

De vuurgeitenstrik kan worden aangevallen door de echte en de valse meeldauw. Een zekere indicator voor het uiterlijk van de schimmelziekte is een grijswitte, bloemachtige laag op de bladeren. Bij echte meeldauw is de coating zichtbaar aan de bovenkant van de bladeren. Als je het niet op tijd behandelt, zullen de bladeren bruin worden en uiteindelijk vallen. In het geval van valse meeldauw vertonen de bladeren een grijs-violette verkleuring aan hun onderkant. Echte meeldauw komt vaker voor wanneer de plant vocht mist. Valse meeldauw, daarentegen, wordt bevorderd door watergebreken en te veel vocht.

Wat te doen
Je kunt meeldauw voorkomen door de planten matig water te geven. Wateroverlast moet in elk geval worden vermeden. De aangetaste delen van planten moeten ook royaal worden verwijderd. Delen van planten die met meeldauw zijn besmet, mogen niet op de compost worden weggegooid. Een zeer effectieve remedie voor meeldauw is bijvoorbeeld een mengsel van melk en water waarmee u de plant regelmatig besproeit.

❍ Aphids - de vraatzuchtige bezoekers:

Bladluizen lijken een speciale voorkeur te hebben voor de kamperfoelie. Ze houden vooral van de bloemen. Verwijder honingdauw terwijl je daar zit. Deze vettige coating bedekt en lijmt vervolgens de plant.

Wat te doen
Bladluizen kunnen heel goed worden bestreden met natuurlijke middelen. Als je de besmetting tijdig herkent, kan het voldoende zijn om de plant met water te besproeien. Andere effectieve oplossingen zijn behandelingen met zeepwater of brandnetelslurry (instructies om zelf brandnetelslurry te maken). Het borstelen van de scheuten met olijfolie of neemolie is ook effectief gebleken.

❍ Wortelrot - het onontdekte gevaar:

Als de planten permanent te nat zijn, kan er wortelrot optreden. Dit blijft relatief lang onopgemerkt, omdat de bovengrondse delen van de plant in eerste instantie niet zichtbaar zijn. Een aantasting kan alleen worden herkend als de bladeren verwelken en de scheuten afsterven. Wortelrot is niet alleen te zien, maar rook ook. Als er een vieze geur is, is er een dringende behoefte aan actie.

Wat te doen
Helaas kunnen de planten meestal niet meer worden opgeslagen. Jongere planten zijn gemakkelijker te transplanteren, wat onmiddellijk moet worden gedaan. Huismiddeltjes hebben geen effect op wortelrot. Goede ventilatie van de vloer en het vermijden van wateroverlast alleen dienen als betrouwbare preventieve maatregelen.

Hoe kan de strop van de vuurgeit zich vermenigvuldigen?

De strop van de vuurgeit kan op verschillende manieren worden gepropageerd. De vermenigvuldiging is vrij ongecompliceerd en brengt meestal gegarandeerd succes. Je kunt de plant vermeerderen via stekken, verzakking en zaaien.

Voortplanting door stekken:

Voortplanting door stekken moet in het vroege voorjaar beginnen. Het moet een milde en vorstvrije dag zijn. Indien mogelijk moet de tijd zo worden gekozen dat er na de winter geen nieuwe shoot is. Doe dan het volgende:

Snijd de licht houtachtige scheuten tot een lengte van ongeveer tien centimeter. Verwijder vervolgens de onderste bladeren. Het gebladerte blijft slechts een paar centimeter. Kweek nu de verkregen stekken in een mengsel van potgrond en zand. Plaats de plantenbak bij voorkeur in een heldere en warme positie. U moet het substraat nu regelmatig vochtig houden. Besproei de stekken regelmatig met water, omdat dit de groei bevordert. Na een paar weken verschijnen de eerste nieuwe scheuten. Je kunt er vervolgens vanuit gaan dat de plant met succes is geroot. Als de stekken een paar maanden zijn gegroeid, kun je ze buiten planten.

Voortplanting door verzakking:

Voortplanting door bodemdaling is enigszins complexer en ingewikkelder. In het voorjaar moet je een scheut nabij de grond in de aarde steken en naar beneden wegen of repareren. De opnametips mogen niet bedekt zijn met aarde. Waar de wortels moeten worden gevormd, moet je de scheut licht krabben met een mes. Bevochtig nu de aarde en wacht. Binnen een paar maanden zullen zich nieuwe wortels hebben gevormd, zodat u de bodemdaling kunt scheiden van de moederplant en deze opnieuw kunt planten.

Voortplanting door zaden:

Als je een beetje geduld hebt, kun je de vuurgeuzenlus ook vermenigvuldigen door te zaaien. Je kunt de zaden rechtstreeks van bestaande planten verkrijgen of ze commercieel kopen. Als de zaden in de herfst worden geoogst, kunnen ze onmiddellijk in de grond worden opgevoed. Bedek de zaden slechts dun met aarde en houd het substraat vervolgens gelijkmatig vochtig. De kiemtijd bij kamertemperatuur is dan ongeveer een maand. Voordat je de jonge planten plant, moet je ze wat tijd geven om zich te ontwikkelen.

Video: Tula the Revolt (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send