Klimplanten

Plant Dipladenia - Instructies en belangrijke informatie over locatie en bodem

Pin
Send
Share
Send


Dipladenia is een van de meest populaire bloeiende en klimplanten. Het is gemakkelijk te cultiveren en gemakkelijk te verzorgen. Maar wees voorzichtig, de plantendelen zijn giftig.

© hcast - Fotolia.com

De overvloed aan bloemen maakt Dipladenia een populaire plant voor balkons en terrassen. De planten uit Zuid-Amerika worden ook wel Mandevilla genoemd. Meer dan 100 soorten zorgen voor een gevarieerde en gevarieerde bloemenzee. De Dipladenia is gemakkelijk te planten en cultiveren door een paar tips te volgen.

Vanwege de grote verscheidenheid aan soorten, kan Dipladenia niet alleen worden gekocht in de meest uiteenlopende tinten rood, roze of wit, het is ook belangrijk om rekening te houden met de groei-eigenschappen van de Mandevilla. Bij het planten moet worden opgemerkt dat dit meestal klimplanten zijn. Hierdoor hebben ze niet alleen een voldoende grote planter nodig, maar ook een geschikt klimhulpmiddel. Naast hoog gerangschikte rassen zijn er ook rechtopgroeiende en vrij compact ogende soorten op de markt. Let op de informatie van de aanbieders en kies de planten volgens uw persoonlijke smaak en de heersende omstandigheden.

Vind de juiste locatie

De plant uit Zuid-Amerika heeft vooral warmte nodig. Exoten kunnen de zomer doorbrengen op het balkon of terras. De plant houdt van minder volle middagzon. Een beschermde locatie is daarom een ​​voordeel. Dit geldt ook voor sterke wind en stortbuien. De locatie moet zo luchtig mogelijk zijn. De plant krijgt minder staande lucht. In de tropen van Zuid-Amerika bieden de bomen een natuurlijke bescherming tegen wind en regen.

De planten zijn niet winterhard, waardoor het moeilijk is om ze buiten te houden. Al in september, wanneer de nachten kouder beginnen te worden, zou de Mandevilla het huis moeten betrekken. Een zonnige stoel bij het raam is de ideale locatie voor de winterharde bloeiers, die ook het hele jaar door als kamerplanten kunnen worden gekweekt. De plant begint te rusten vanaf oktober. De temperaturen kunnen dan dalen tot ongeveer 15 graden en er wordt minder water gegoten. De plant zal vanaf maart weer ontkiemen en geleidelijk aan een warmere locatie buiten worden gewend.

"Tip: Als het winterniveau te warm is, zal de plant het volgende jaar rotten.

In het kort:

 • zonnig
 • luchtig
 • beschermd tegen wind en regen
 • helder

Selecteer het juiste substraat

Er worden minder eisen gesteld aan het substraat. Conventionele potgrond op compostbasis kan worden gebruikt. Omdat de planten geen wateroverlast verdragen, is het raadzaam om een ​​drainage van aardewerkscherven op de bodem van de plantenbak te leggen. Als alternatief kunnen de planten ook gedijen in een mix van klei, turf, lavaklei en zand. Door Perlite toe te voegen, maakt u de grond meer permeabel.

In het kort:

 • losjes
 • doordringbaar
 • voedzaam

De juiste plantenbak voor de verschillende soorten

plantervariëteiten
planterEen plantenbak is geschikt voor compacte, rechtop groeiende variëteiten zoals Mandevilla sanderi. Soorten die klimhulp nodig hebben, zijn ook geschikt voor plantenbakken. Deze omvatten Diamantina Opale en Topaze.
Verkeerslichten en bloembakkenOpknoping aan semi-hangende soorten zoals jade wit of opalen zijn geschikt voor planten in dozen of verkeerslichten.
Bloembedden en open ruimtesDipladenia uit de Jade-serie of de populaire Mandevilla sanderi kunnen de zomer ook in de tuin doorbrengen.

Plant Dipladenia - stap voor stap uitgelegd

 1. selecteer een geschikte plantenbak
 2. Leg de afvoer van aardewerkscherven
 3. Vul het substraat in
 4. Plaats de plant
 5. Druk de vloer goed aan
 6. Gebruik klimhulp
 7. Geef de plant goed water
 8. selecteer een geschikte locatie

Verzorgingstips voor sterke jonge planten

Na het planten heeft Dipladenia een heldere en warme locatie nodig. Jonge planten zijn gevoelig voor direct zonlicht en moeten worden beschermd tegen de volle middagzon. Wind en regen beschadigen ook de planten en kunnen leiden tot het verlies van bladeren en bloemen. De mandevilla moet voldoende water krijgen. Wateroverlast kan snel de gevoelige wortels van jonge planten aantasten. Dit kan worden voorkomen door drainage uit aardewerkscherven. Containerplanten hebben een hoge voedingsbehoefte. Als compost al tijdens het planten in de potgrond wordt gemengd, is een langdurige bemesting verzekerd. Tijdens de groeifase kunnen de jonge planten elke twee weken vloeibare meststof ontvangen.

Verpot Dipladenia

De Dipladenia moet ongeveer om de twee jaar een grotere planter krijgen. Als de planter te klein werd gekozen, kan het volgende jaar verplanten nodig zijn. Dit is duidelijk te zien wanneer de planter diep geworteld lijkt te zijn en de wortels al uit de plantpot steken. De plantpotten moeten aanzienlijk groter worden gekozen dan hun voorgangers. De aardewerkscherven op de bodem van het schip mogen niet worden vergeten om wateroverlast te voorkomen. Als de plant duidelijk is gegroeid, kan het ook nodig zijn om de klimhulp te vervangen bij het verplanten. Overmatige wortelkluiten kunnen iets worden uitgedund wanneer getransplanteerd.

Dipladenia - tropische schoonheid met valkuilen

Bij het planten van de Mandevilla moet worden opgemerkt dat deze een vertegenwoordiger is van de familie van hondengifplanten. Alle delen van de Dipladenia-plant zijn giftig. Het aanwezige melksap mag niet in contact komen met de huid. Huidirritatie kan het gevolg zijn. Als het plantensap wordt geconsumeerd, zijn er ernstige tekenen van intoxicatie. Handschoenen moeten altijd worden gedragen bij het planten en onderhouden van de Mandevilla.

"Waarschuwing: Degenen die kinderen en huisdieren hebben, moeten de aankoop van Dipladenia heroverwegen of passende beschermende maatregelen nemen, omdat alle delen van de plant giftig zijn.

Video: Nature: bescherm je planten tijdens de winter (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send