Klimplanten

Crown of Fame: het identificeren en bestrijden van ziekten en plagen

Pin
Send
Share
Send


De kroon van roem is een zeer robuuste plant die zelfs zorgfouten vergeeft. Met onjuiste zorg kunnen snel symptomen van een tekort optreden.

© RukiMedia - Fotolia.com

Het natuurlijke verspreidingsgebied van de kroon van glorie (Gloriosa superba) ligt in Zuidoost-Azië en de tropische regio's van Afrika. De plant is buiten te vinden in Kenia, Indonesië, Nepal, Zuid-Afrika of Tanzania. De klimplant kan tot twee meter hoog worden. Op onze breedtegraden wordt de bizarre plant meestal in potten en bakken bewaard.

De kroon van roem is een redelijk robuuste plant, die zich heeft aangepast aan de locatieomstandigheden en ook langere droge periodes overleeft. Verdikte wortelstokken, die water en voedingsstoffen kunnen opslaan, helpen de plant. Omdat de kroon van roem een ​​of twee onderhoudsfouten vergeeft, is de klimplant ook zeer geschikt voor de nogal onervaren hobbytuinier. Vanwege een onjuiste locatie of onderhoudsfouten kunnen er echter deficiëntiesymptomen optreden die de groei en bloei van de plant remmen. De kroon van roem wordt vaak niet gespaard van plaaginsecten.

Gevaar door wateroverlast

Hoewel de plant veel water nodig heeft, kan wateroverlast gevaarlijk zijn. Het water moet altijd vrij kunnen weglopen. Bij kuipplanten moet u onmiddellijk overtollig water uit de potten verwijderen. Als de kroon van roem gedurende een lange periode te nat is, kunnen de wortels rotten. De grond mag niet uitdrogen tussen gietbeurten.

Je kunt een lont of een irrigatiemat gebruiken om gelijkmatig water te geven, maar in plaats daarvan ook voorkomen dat er wateroverlast ontstaat. Zodat de plant zichzelf van het nodige water kan voorzien en wordt gespaard van wateroverlast. Het draagt ​​ook bij aan de plantgezondheid en een optimale watervoorziening door de plant op warme dagen met water te besproeien. U moet er echter voor zorgen dat het kalkarm water is.

Aanbevolen lectuur: De kroon van roem water geven en bemesten - Hoe het goed te krijgen

Vochtigheid is belangrijk

Crowns of fame hebben een luchtvochtigheid van ongeveer 60% nodig. Dan is een gezonde groei verzekerd. Bruine en gedroogde bladeren zijn meestal het gevolg van te droge lucht. Dit is vooral het geval als je de plant in de buurt van een radiator hebt geplaatst. Regelmatig spuiten kan plantenschade door een lage luchtvochtigheid helpen voorkomen.

Kroon van bekendheid onder temperatuurstress

Temperaturen rond de 20 graden zijn gunstig voor de optimale ontwikkeling van de plant. Na de winter kun je met de knollen ongeveer 25 graden rijden. Temperatuurschommelingen brengen de plant onder stress. Overmatig hoge temperaturen leiden tot vergeling en verwelking van de bladeren. Als de plant echter koude voeten krijgt, hangen de bladeren slap en lijken zacht en bijna transparant.

Detecteer een tekort aan voedingsstoffen in de kroon van roem

Als de bladeren van de kroon van roem van kleur veranderen, kan een gebrek aan voedingsstoffen ook de oorzaak zijn. Op deze manier is vooral een tekort aan stikstof merkbaar. Stikstofrijke vloeibare meststoffen kunnen hierbij helpen. U mag alleen tijdens het groeiseizoen kunstmest geven. Van de nieuwe scheuten in het voorjaar kun je de planten om de twee weken voorzien van stikstofrijke vloeibare meststof.

Ongedierteaanval op de kroon van roem

Af en toe wordt de plant aangevallen door bladluizen of door de gewone spint. Op tijd erkend, kunt u gerichte actie ondernemen tegen het ongedierte en de plant zal niet worden geschaad.

❍ Bladluizen onderweg

Regelmatige inspectie van de plant vangt onmiddellijk bladluizen. Vooral wanneer de plant is blootgesteld aan temperatuurstress, is deze vatbaar voor plantenplagen. Als u een besmetting herkent, is snelle actie nodig omdat bladluizen zich snel voortplanten en nakomelingen 14 dagen na de besmetting voortbrengen. Een vrouwtje kan tot 100 bladluisbaby's produceren. Infestatie kan worden geïdentificeerd door:

 • kleeflaag op de bladeren
 • witte afvalproducten door de bladluizen te villen
 • Bladeren worden zwart
 • Bloemen ontwikkelen zich niet volledig
 • De groei blijft achter
 • opgerolde bladeren

Als de besmetting niet is gevorderd, is het meestal voldoende om de plant met een harde waterstraal te behandelen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond in de plantpot niet wordt weggespoeld door de waterdruk. Dit kan worden voorkomen door de plantpot in een plastic zak op te bergen.

❍ Spintmijtinfestatie

Als de plant wordt aangetast door spint, zal dit vooral duidelijk zijn aan de randen van de bladeren en in de bladassen. Het ongedierte prikt de onderkant van de bladeren en zuigt het plantensap eruit. Bij nadere inspectie zijn zilverachtige glinsterende stippen te zien aan de bovenkant van de aangetaste bladeren. In een vergevorderd stadium worden de bladeren geel en vallen uiteindelijk af. Warme en droge verwarmingslucht kan de besmetting bevorderen. Een douche met een krachtige waterstraal kan de aantasting met ongeveer 90% minimaliseren. Anders helpen deze huismiddeltjes:

 • dishwater
 • zeepsop
 • Knoblauchsud
 • AOSIS
 • brandnetel vloeibare mest
 • neem olie

Gebruik het zeepsop om de bladeren schoon te maken. Je moet de plant echter water geven met knoflook, ui of brandnetelbouillon.

Voorkom ziekten met de juiste zorg

Als de kroon van roem de juiste locatie krijgt en naar behoefte wordt gegoten en in winterslaap wordt gehouden, zullen er nauwelijks ziekten optreden of zullen ongedierte merkbaar zijn. Zorgfouten zijn het meest voorkomende probleem van de plant. Deze bevinden zich steeds meer in:

 • te weinig of te veel water
 • te warm of te koud
 • naar een droge stand
 • of op zoek naar concepten.

Zorg 1 × 1 van de Crown of Fame:

Video: Crown - Fame Game Lyric Video (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send