Klimplanten

Klimmen hortensia - planten, knippen en overwinteren

Pin
Send
Share
Send


De klimhortensia is perfect voor het vergroenen van huismuren. Met onze tips is planten en overwinteren kinderspel.

© Axel Gutjahr - Fotolia.com

De klimhortensia (Hydrangea petiolaris) is een klimplant met grote bladeren en weelderige bloemen die groeit op gevels en hogere bomen. De plant verankert zichzelf met zelfklevende wortels, zodat er geen klimhulp nodig is. Om de gevel te beschermen, is het verstandig om een ​​klimhulp te gebruiken, hoewel de hortensia alleen kan klimmen.

Uiterlijk van klimhortensia

De scheuten ontwikkelen een bruine, gebarsten schors. De zelfklevende wortels vormen zich aan de naar het licht toegekeerde zijde. De bladeren zijn rond tot eivormig, licht vlezig en donkergroen. De witte bloemen verschijnen als ronde, bijna plaatvormige schermen met veel individuele bloemen. Rond de binnenste, kleine bloemen is een krans van grotere bloemen. De belangrijkste bloeiperiode is van juni tot juli.

  • Familie: Hydrangea-familie
  • Subfamilie: Hydrangeoideae
  • Geslacht: hortensia's / hortensia
  • Type: klimhortensia
  • Botanische naam: Hydrangea petiolaris
Klimhortensia (Hydrangea petiolaris)
Groei rate:15 - 40 cm per jaar
Lengte:300 - 600 cm
spread:200 - 400 cm
Root systeem:Flachwurzler
locatie:Zon tot schaduw
etage:humusachtige, zandige tot leemachtige, frisse, licht zure tot neutrale grond
"Meer afbeeldingen en gegevens weergeven

Groei en groeigedrag van klimhortensia's

De klimhortensia groeit snel en kan tot vijftien meter hoog en vijf meter breed worden. Als het zich niet kan hechten, blijft het een kleine struik van ongeveer anderhalve meter hoog. Het verspreidt zich dan vaak als bodembedekker. Bloemen ontwikkelen zich echter pas na een paar jaar.

Locatie en bodemgesteldheid

Zonnige, schaduwrijke en gedeeltelijk schaduwrijke plekken zijn geschikt als locaties. Op koele en vochtige plaatsen gedijt de klimhortensia bijzonder goed als een echte bosplant. De grond moet echter zanderig tot leemachtig zijn, evenals fris en vochtig. Een voedingsstof- en humusrijk substraat met een lage pH is bijvoorbeeld optimaal. De klimplant tolereert daarentegen geen kalkhoudende grond.

Zorgmaatregelen en preventie tegen plagen en ziekten

© Meineurlaubswelt - Fotolia.com

Watervoorziening:

De klimhortensia is relatief zuinig. Het belangrijkste is de watervoorziening. De vloer mag bijvoorbeeld nooit uitdrogen. Daarom moet u regelmatig water geven, vooral op een zonnige locatie.

Meststoffen:

De plant heeft eigenlijk geen speciale meststof nodig. Het is voldoende als u in het voorjaar rijpe compost in de grond opneemt. Als de groei vertraagt, kan efficiënte hydrangea-meststof zinvol zijn.

Sectie:

In het voorjaar kunt u de plant indien nodig snoeien. Je moet niet alleen dode takken verwijderen, maar ook de hortensia weer in vorm brengen. Het vertakt zich vervolgens op de interfaces en wordt weelderiger.

Winter:

De klimplant is gevoelig voor vorst, daarom moet je het wortelgebied in de winter beschermen met een hoes van struikgewas of stro. In het voorjaar zal de klimhortensia nog steeds zonder problemen ontspruiten.

Ziekten en plagen:

De klimhortensia kan last hebben van het tekort aan chlorose. Je kunt de ziekte herkennen aan gele bladeren met groene bladaders. De reden hiervoor is ijzertekort of een te basische basis. Gieten met regenwater en het verbeteren van de bodem met turf bieden een remedie.

De klimhortensia kan ook worden beïnvloed door echte meeldauw. De schimmelziekte wordt weergegeven door een witte, melige laag op de bladeren en is moeilijk te bestrijden. De getroffen gebieden moeten onmiddellijk worden verwijderd. Spatten met paardenstaartthee of knoflookbrouwsel kan ook helpen. De klimhortensia is grotendeels ongevoelig voor ander ongedierte.

Video: Hoe kun je een hortensia snoeien? - (November 2020).

Pin
Send
Share
Send