Kamerplanten

Wierookbomen planten - Instructies & tips over locatie en bodem

Pin
Send
Share
Send


De wierookboom wordt de meest kostbare plant op aarde genoemd en is een echt hoogtepunt in de tuin. Ontdek hier hoe het wordt geplant en verzorgd.

© cbasting - Fotolia.com

Wierookbomen (Boswellia) zijn thuis in ruwe woestijngebieden. Ze groeien daar tussen rotsen en zijn bestand tegen zelfs langere periodes van droogte zonder problemen. Men zou daarom denken dat de zorg voor Boswellia kinderspel is, zelfs in onze breedtegraden. Helaas is het niet zo eenvoudig. De wierook blijft exotisch in onze tuinen en vereist enig onderhoud. Het is vooral belangrijk om de juiste locatie te vinden en het juiste substraat te kiezen. Daarom heeft het planten van de wierookbomen een speciale prioriteit. Hieronder leest u in detail wat u moet overwegen.

Plant Beschrijving

De wierookboom behoort tot het geslacht Boswellia. Er zijn ongeveer 25 soorten bekend. De bomen kunnen een hoogte bereiken tussen twee en acht meter. De planten komen oorspronkelijk uit de droge regio's van de Afrikaanse, Indiase en Arabische regio's. De balsembomen komen daar voor op onvruchtbare, rotsachtige bodems tot een hoogte van 1200 meter.

Gecultiveerd in onze breedtegraden, blijkt de wierookboom vaak een echt probleemkind te zijn, omdat de planten gevoelig zijn voor veranderingen van welke aard dan ook. De kiemkracht van de zaden is ook vrij laag.

Als je een wierookboom wilt bezitten, moet je diep in je zak graven. Dit kan niet in het minst worden verklaard door het feit dat wierook de meest kostbare plant op aarde wordt genoemd en dat de wierook die van de planten werd verkregen ooit "wit goud" werd genoemd en inderdaad met goud werd gewogen. Als je een wierookboom in de tuin wilt brengen, zijn prijzen van 100 euro en meer niet ongewoon voor jonge planten vandaag.

Bekende en populaire soorten wierook

Het geslacht Boswellia kan worden onderverdeeld in 25 soorten. Niet alle soorten zachte rookbomen worden echter gebruikt om wierook te extraheren. Verschillende types zijn gedifferentieerd afhankelijk van het distributiegebied:

Soft Smoke Tree Artverkeersruimte
Boswellia sacraZuid-Arabië
Boswellia serrataIndië
Boswellia papyriferaEthiopië
Boswellia frereanaSomalië

Van de bekende soorten worden er slechts vier variëteiten besproken als de belangrijkste leveranciers van de hars. Dit omvat Indiase wierook (Boswellia serrata). Als het enige type wierook is de plant ook van medisch belang en kan hij voor therapeutische doeleinden worden gebruikt. De situatie is anders met de hars van Boswellia frereana. In het thuisland van Somalië wordt het door bewoners vaak gebruikt als kauwgom. Boswellia papyrifera, aan de andere kant, wordt vaak gebruikt in de cosmetica-industrie vanwege de citrusgeur, omdat het aanwezige Incesolacetaat een ontstekingsremmend effect kan hebben.

By the way:
Wierookbomen mogen niet worden verward met de harpstruik die in Europa als balkonplant wordt gekweekt. Er is geen botanische relatie tussen de twee planten.

Vind de juiste locatie

U moet geen compromissen sluiten bij het kiezen van een locatie. Omdat de planten geen vorst kunnen verdragen, is kweek het hele jaar door buiten toch niet mogelijk. Je hebt dus de mogelijkheid om potten met vorstvrij overwinteren in huis te houden. Als de nachttemperaturen niet meer onder de 15 graden komen, kunnen de planten weer naar buiten. Anders is een lichte en verwarmde serre de ideale locatie.

De planten zullen zich goed ontwikkelen op een warme en zonnige plaats. Een hoge luchtvochtigheid is ook erg goed voor de planten. Afhankelijk van hun natuurlijke locatie vinden de planten het 's nachts ook koeler en luchtiger. De wierook kan ook onbeschermd blijven, omdat de wind hem niet hindert. De planten houden echter niet van koude voeten en kunnen niet te nat staan.

De ideale locatie in het kort:

 • warm
 • helder
 • zonnig
 • luchtig
 • droog

Overigens groeit wierook langzaam, dus de benodigde ruimte is vrij klein.

Kies het ideale substraat

De wierook groeit in rotsachtige en dorre gebieden. De nutriëntenbehoefte aan de bodem is daarom niet erg hoog. De plant stelt echter eisen aan de aard van de bodem. Het is daarom raadzaam om het substraat zelf te vervaardigen. Meng hiervoor gelijke delen aarde met zand en grind in gelijke delen. Bij het kiezen van het substraat kunt u cactus en succulente grond als leidraad gebruiken. Je kunt ook kokosvezels mengen, omdat de bewaareigenschappen van het substraat de gietinspanning verminderen.

23 beoordelingen Kokosbodem humusstenen (650 g)
 • 1 blok van 650 gram fijne kokosnootklei gemaakt van kokosvezel
 • Uitermate geschikt voor het kweken van kruiden, groenten, sierplanten en exotische planten. Ook perfect voor het zaaien, omdat er geen schimmel is en het vocht zeer gelijkmatig aan het zaad wordt afgegeven
 • Schimmelremmend, turfvrij en onbevrucht
7,49 € Naar de winkel

De vloer mag echter niet te zwaar en te nat zijn. Zorg er dus voor dat de grond droog en goed gedraineerd is en dat je goede omstandigheden hebt gecreëerd voor een gezonde plantengroei.

Het juiste substraat in het kort:

 • doordringbaar
 • nogal mager
 • droog
 • zanderig
 • steenachtig

Wierook planten - stap voor stap instructies

❍ Stap 1 - selecteer locatie en planter:

Je zou de wierook een warme en zonnige plek in huis moeten kunnen aanbieden. De plant zal er het grootste deel van het jaar zijn, omdat het gewas alleen buiten kan zijn als de thermometer 's nachts niet onder de 15 graden komt. U hoeft de planter niet te groot te kiezen. De planten groeien sowieso heel langzaam.

By the way:
Verhuizen naar een nieuwe planter wordt vaak erkend met vallende bladeren.

❍ Stap 2 - drainage creëren:

De planter moet voldoende afvoergaten hebben voor het irrigatiewater. Om de vorming van wateroverlast effectief tegen te gaan, is het raadzaam om een ​​afvoer op de bodem van de plantenbak te maken. Plaats eenvoudig grind of scherven van klei op de bodem van het schip.

3 Stap 3 - geef de plant water:

Om ervoor te zorgen dat de kluit water kan opnemen, moet u de plant ongeveer een uur in een emmer water plaatsen voordat u hem in de plantenbak plaatst. Als er geen luchtbellen meer in de pot zitten, is de wierook verzadigd met voldoende vocht.

❍ Stap 4 - plant invoegen:

Nadat u het substraat hebt voorbereid zoals reeds beschreven, wordt de plant voorzichtig in de plantenbak geplaatst en bedekt met aarde. In geen geval mag u de wortels verwonden.

❍ Stap 5 - geef de plant water:

Druk nu licht op de grond en geef de plant goed water. Ten slotte kunt u de plantenbak, afhankelijk van het seizoen, in een warme kamer of op het zonnige terras plaatsen.

Video: Boeren gaan tot op de bodem (November 2020).

Pin
Send
Share
Send