Kamerplanten

De doorn van Christus snijden - tips over techniek en timing

Pin
Send
Share
Send


De Christthorn is een van de gemakkelijkst te verzorgen kamerplanten en verheugt ons ook met zijn decoratieve bloemen in de winter. Met regelmatige snijmaten zorgt u voor een perfecte look.

© etfoto - Fotolia.com

De Christusdoorn (Euphorbia milii) is geen plant die een regelmatige topiary vereist en anders na een korte tijd lelijk wordt, maar snijmaatregelen worden goed verdragen en kunnen het hele jaar door worden uitgevoerd indien nodig.

Wanneer moet de doorn van Christus worden gesneden?

Als de plant het hele jaar door op kamertemperatuur wordt gehouden, kunnen op elk moment snijmaatregelen worden genomen. Een snede wordt voornamelijk gemaakt zodat de plant de gewenste vorm krijgt of behoudt. Het hele jaar door snijden is ook nodig als delen van de plant die door ziekte zijn beschadigd, moeten worden verwijderd. Als de plant is gegroeid en op maat moet worden geknipt, is de lente een goede tijd. Zorg ervoor dat de plant op dit punt nog niet is ontsproten.

"Tip: De delen van de plant die voortkomen uit het snoeien van de gezonde plant kunnen worden gebruikt als stekken voor de verspreiding van de doorn van Christus.

Snijd de Christusdoorn door - zo is het gedaan

  1. gebruik scherp en aseptisch snijgereedschap
  2. Geef de plant
  3. Draag handschoenen
  4. Kort de middelste scheut in voor een bossige groeiwijze
  5. Taps toelopend kan 2/3 bevatten
  6. Behandel interface
  7. Ga door met het cultiveren van de plant zoals gewoonlijk

De beste tijd voor gerichte knipmaatregelen is het begin van de lente. Dan wordt de plant wakker uit zijn winterrust en is nog niet opnieuw begonnen met ontkiemen. Om de Christusdoorn zo min mogelijk te bezeren en om gladde snijkanten te bereiken, moet u een scherp mes gebruiken dat u vooraf met alcohol hebt gedesinfecteerd.

Om de plant bossig te laten groeien, moet de middelste scheut aan de basis worden ingekort. Met de konische snede kan ongeveer 2/3 van de plant worden verwijderd zonder de Christusdoorn te beschadigen. U kunt de resulterende interfaces voorzien van houtskoolas of op een stuk keukenpapier leggen als gips.

Wees voorzichtig - de Christusdoorn doorn als een giftige plant

De Christusdoorn heeft stekels die niet over het hoofd kunnen worden gezien. De plant is echter verre van een cactus. De tropische plant is veel nauwer verwant aan de poinsettia. In zijn geboortestad Madagascar bevolkt de Christusdoorn doorn steppen met doornstruiken. Als kamerplant is de milkweed vrij eenvoudig te kweken. Maar je moet er altijd rekening mee houden dat het een plant met melkkruid is en dus een giftige plant.

Het snijden van de Christusdoorn heeft u enkele voor- en nadelen:

voordelennadelen
Door snoeien kun je de vorm van de plant bepalen.Het ontsnappende plantensap is giftig voor mensen en huisdieren.
De verkregen plantendelen kunnen worden gebruikt om stekken te vermeerderen.Open wonden met ontsnappend melksap kunnen gevaarlijk zijn voor kleine kinderen en huisdieren.
De plant wordt zeer goed verdragen door te snijden en vergeeft ook spontane snijmaatregelen als gevolg van ziekten.

Zelfs de kleinste verwondingen aan de doorn van Christus leiden tot het lekken van het giftige melksap. Dit leidt tot huidirritatie en irriteert de slijmvliezen. Houd u aan het volgende advies om uzelf en anderen te beschermen.

Gloves Draag handschoenen en oogbescherming tijdens het snijden.
❷ Voer indien mogelijk de snijmaatregelen buitenshuis uit.
❸ Behandel alle wonden en dek ze af.
❹ Houd kinderen en huisdieren uit de buurt van de vers gesneden planten.
❺ Gooi de plantendelen weg die tijdens het zagen zijn gecreëerd.

De ziektegerelateerde snoei

Snijdende maatregelen op de doorn van Christus kunnen niet alleen worden uitgevoerd indien nodig, soms moet u ook een mes voor deze plant gebruiken. Als bepaalde delen van de plant worden aangetast door ziekten, is het raadzaam om zo radicaal mogelijk te bezuinigen en alleen de gezonde delen van de plant te behouden.

"Tip: Als de plant niet langer kan worden gered, probeer dan wat gezonde stekken te krijgen en de Christusdoorn door te laten groeien.

De schade is meestal duidelijk te zien aan de staat van de bladeren. Er zijn hier verschillende opties:

"De bladeren lijken bedekt te zijn met een plakkerige laag:
Dit soort schade komt zeer zelden voor. Het is honingdauw, de uitscheidingen van verschillende plagen. Omdat het meeste ongedierte door de giftige plantensap weggaat van de doorn van Christus, blijven de bladeren nauwelijks aan elkaar plakken.

"De bladeren lijken bedekt te zijn met een melige laag:
Dit is een schimmelaantasting, begunstigd door warme, vochtige lucht tijdens het halfjaarlijkse winter. De planten houden niet van hoge luchtvochtigheid en kunnen heel goed overweg met droge verwarmingslucht. Controle is moeilijk omdat de planten niet moeten worden bespoten. Deze gemeenschappelijke methode van ongediertebestrijding zou de Christusdoorn doorn nog meer beschadigen. Snijd in plaats daarvan alle besmette plantendelen terug en gebruik indien nodig een chemisch bestrijdingsmiddel.

"De bladeren zien er verwelkt en bruin uit:
Dit is een bijzonder veel voorkomend geval van schade, meestal veroorzaakt door onderhoudsfouten, zoals te droge grond of de abrupte verandering van locatie, bijvoorbeeld wanneer de plant in de zomer naar buiten mag en in de brandende zon wordt geplaatst zonder een vertrouwdmakingsfase. Als de aangetaste bladeren worden verwijderd en de zorgfouten worden verholpen, herstelt de Christusdoorn gewoonlijk snel en komt vers tevoorschijn.

"De bladeren lijken geel:
Als de zon te intens is, kunnen de bladeren geel worden. Planten kunnen ook worden beïnvloed door geelzucht. Deze chlorose kan optreden als de planten kalkhoudend water niet kunnen verdragen.

"Tip: Geef regelmatig water met regenwater en de chlorose komt toch voor, wateroverlast kan ook de oorzaak zijn.

Verwijder de gele bladeren en snij de plant indien nodig iets terug.

Video: Het ontstaan van het houten beeld "De omhelzing" (November 2020).

Pin
Send
Share
Send