Kruiden

Een gevel groen maken met klimop - voor- en nadelen in één oogopslag

Pin
Send
Share
Send


Bijna iedereen heeft het in de tuin en bijna iedereen vindt het mooi. Ik heb het over klimop. Het snijdt een goed figuur, vooral op een gevel. Maar is het een goed idee om er een gevel mee groen te maken?

Klimop groeit bijna overal. Klimop is een populaire en zeer snelgroeiende wijnstok die vaak wordt gebruikt voor het vergroenen van gevels. In principe is er niets dat dit kan tegenspreken, tenminste als u enkele opmerkingen in acht neemt. Hoewel klimop geen wortels vormt die grote schade aan de gevel kunnen veroorzaken, kan het in sommige gevallen beter zijn als u besluit de gevel niet groener te maken met klimop.

Voordelen van vergroening met klimop

✔ Klimop groeit in de schaduw en ook op arme gronden:

Schaduwrijke locaties, dorre bodems - deze feiten die andere planten doden storen klimop niet. Oorspronkelijk bekend als een bosplant, kan de rank extreem goed omgaan met slechte lichtomstandigheden en heeft een wortelsysteem dat voedingsstoffen absorbeert, zelfs uit arme bodems.

✔ Ivy is heel gemakkelijk te verzorgen:

Bovendien is klimop heel gemakkelijk te verzorgen en hoeft u alleen maar te snoeien. De plant vormt individuele scheuten met zelfklevende wortels die zich stevig aan de huismuur hechten en hun houvast niet verliezen. U hoeft de plant niet water te geven, niet te bemesten, gewoon in te korten.

Nadelen van vergroening met klimop

✘ regelmatig snoeien nodig:

Kortom, u kunt klimop gebruiken en uw huismuur fris groen geven. Houd er echter rekening mee dat u jaarlijks een snoeibeurt moet uitvoeren. Anders verbergt de plant ramen en voorkomt dat daglicht in het huis schijnt.

✘ Scheuren in het gips kunnen een probleem worden:

Oudere huisgevels vormen echter een groter probleem: als zich scheuren in het gips vormen of als het gips op sommige plaatsen loskomt, zal vocht hier de neiging hebben zich te vestigen. Als klimop nu over de gebieden groeit, is er onvoldoende lucht op het gips om het te laten drogen. Als gevolg hiervan vormt zich schimmel. Het is nog gevaarlijker als de zelfklevende wortels een weg zoeken door de scheuren en zich vestigen in defecten. Ze blazen de gevel niet op, maar leiden tot grotere schade als ze met geweld worden verwijderd. Voordat u begint met vergroening, moet u de gevel altijd controleren op scheuren en deze repareren.

✘ Klimop kan zwaar worden en dakpannen optillen:

De klimplant is ook problematisch in het dakgebied. De scheuten vinden hun weg en verzorgen regengoten. Als lijmwortels loskomen in het onderste gedeelte van de gevel, kan het gewicht van de rank de goot beschadigen. Bovendien groeien individuele scheuten zeker onder de dakpannen. Het verwijderen van de klimop is hier met name belangrijk, omdat de scheuten dikker en uitgebreider worden, ze de stenen optillen en het dak beschadigen.

✘ Spinnen voelen zich comfortabel tussen de klimop:

Andere problemen kunnen door insecten ontstaan. Spinnen voelen zich zeer comfortabel tussen de donkere ranken van de klimop. Wat een nadeel is aan de ene kant, is echter ook een voordeel: de spinnen bieden je uitstekende bescherming tegen insecten en vanaf nu zul je worden geplaagd door minder muggen. Desondanks komen de spinnen graag het huis binnen door de ramen, wat niet iedereen leuk vindt.

Klimop groeit niet op elke gevel

Zelfs als klimop heel gemakkelijk te verzorgen is en zelfs op slechte vloeren gedijt, groeit het niet op elke gevel:

  • vers beton metselwerk is niet geschikt
  • heldere gevels worden vermeden
  • Oudere gevels met scheuren mogen niet groen worden gemaakt

Vooral lichte gevels worden vaak afgewezen door klimop. Hoewel de plant op de grond groeit, kan deze zich niet aan de gevel hechten. Dit komt vooral door het feit dat de lichtkleur het zonlicht zodanig reflecteert dat de zelfklevende wortels loskomen van het metselwerk.

Conclusie:

Als je de gevel van je huis met klimop wilt bedekken, denk dan goed na. Je moet hier een beetje achterblijven en gemakkelijk het dak en alle ramen kunnen bereiken om ze vrij van klimop te houden. De gevel moet ook in perfecte staat zijn. De gevel groen maken met klimop is alleen een goed idee als je dit allemaal kunt garanderen.

Aanbevolen lectuur: Gevelgroen met hop - zo geef je je huis dat zekere iets

Pin
Send
Share
Send