Kamerplanten

Amaryllis: onderhoudsinstructies en tips voor planten

Pin
Send
Share
Send


Met de Amaryllis breng je een kleurrijke plant in huis, die, mits goed verzorgd, behoorlijk robuust is tegen ziekten en plagen.

© Alexandr / stock.adobe.com

Op sombere winterdagen voegen de indrukwekkende uibloemen een exotische splash van kleur toe aan alledaags grijs. De amaryllis (Hippeastrum) concurreert met de traditionele poinsettia in Duitse woonkamers.

De indrukwekkende trechterbloemen maken de amaryllis een populaire kamerplant. Er zijn een paar dingen om te overwegen bij het cultiveren van de subtropische plant. We laten zien hoe de amaryllis kan worden gekweekt, waarom er vaak sprake is van een ridderster en hoe het mogelijk is om de weelderige bollen het volgende jaar weer te laten bloeien.

Bijzonderheden

De botanicus telt de planten die beschikbaar zijn in vele kleuren rond het kerstseizoen in het geslacht van riddersterren. De term veroorzaakt over het algemeen verwarring onder plantenvrienden, omdat de term amaryllis vaak wordt gebruikt voor de Belladonna-lelie en voor de bijbehorende ridderster.

In de afgelopen eeuw vormden beide planten een gemeenschappelijk geslacht. Vandaag de dag behoort botanisch alleen de Belladonna-lelie, ook bekend als de echte amaryllis, tot het geslacht met dezelfde naam. De plant bloeit in de late zomer en komt uit Zuid-Afrika.

Ondanks botanische differentiatie wordt de ster van de ridder nog steeds amaryllis genoemd. Daarom is de plant uit de Andes van Peru het onderwerp van deze tekst.

Amaryllis als snijbloem

© fesenko / stock.adobe.com

De amaryllis is niet alleen een blikvanger aan het bloemenvenster, maar is ook zeer geschikt als vaasbloem of voor winterarrangementen. Voor dit doel worden de knoppen van de moederplant gescheiden met een scherp mes voordat ze worden geopend.

De bloemstengels zien er bijzonder goed uit in lange glazen vazen. Om de holle stengels meer stabiliteit te geven, kunnen ze aan de onderkant met plakband worden omwikkeld. Als de stelen gaan knikken, kan een dunne houten stok de bloem stabiliteit geven.

Tip: Vul de bloemenvaas alleen met een beetje water, omdat de amaryllis snel zal rotten.

Plant Amaryllis

Vind de juiste locatie

Wanneer de amaryllis in volle bloei staat, heeft deze een heldere stand nodig. De volle zon wordt getolereerd. Zonlicht stimuleert de bloemvorming.

In de late winter kunnen de zonnestralen behoorlijk intens zijn. Als er lichte verkleuringen en bruine vlekken op de bladeren zijn, duidt dit op brandwonden. Dan heeft een gedeeltelijk gearceerde locatie de voorkeur.

Kies het ideale substraat

De amaryllis geeft de voorkeur aan een goed doorlatende grond. Conventionele potgrond is geschikt.

Andere opties zijn:

 • Cactus-potmix in een verhouding van 1: 1, aangevuld met perlietschilfers
 • Uniforme aarde en stekelige aarde in een verhouding van 1: 1, aangevuld met lavagranulaat en kwartszand
 • Kokos substraat

Tip: Om te voorkomen dat de ui gaat rotten, moet het humusgehalte in de grond zo laag mogelijk worden gehouden.

Amaryllis planten - stap voor stap

© akuptsova / stock.adobe.com

1. Selecteer plantenbak
2. Bereid het substraat voor
3. Plaats de afvoer
4. Doe de ui
5. Vul het substraat op
6. Giet de ui goed

De uien worden in november geplant of verpot. Omdat de weelderige bloemstelen een bepaald gewicht ontwikkelen, moeten stabiele plantenpotten worden gebruikt. Kleipotten zijn bijzonder geschikt voor het kweken van de amaryllis.

Zodat het irrigatiewater gemakkelijk kan weglopen en er geen wateroverlast optreedt, worden grind of scherven van klei in de bodem van de planter opgevuld als drainage. Bij het planten is het belangrijk op te merken dat slechts de helft van de ui bedekt is met aarde.

De ui wordt krachtig op gegoten en op een heldere en warme plaats gebracht.

Overzicht van planttips

activiteittoelichting
Bepaal locatie
 • helder
 • Zon tot halfschaduw
Selecteer substraat
 • doordringbaar
 • losjes
Maak planten
 • gebruik een stabiele plantenbak
 • Plaats slechts de helft van de ui in de grond
 • Giet de ui goed

Amaryllis onderhouden

Giet de amaryllis correct

Als het gaat om irrigatie, moet je heel gevoelig zijn. De amaryllis mag niet te nat zijn - wateroverlast moet worden vermeden. Gietfouten leiden vaak tot rotting en schimmelaanval.

Tip: Als de amaryllis tijdens de rustfase te intens wordt bewaterd, zal de bloei lijden.

Het wordt matig gegoten. Het oppervlak is mogelijk goed opgedroogd voordat het opnieuw naar de gieter reikt. De planten mogen echter niet volledig uitdrogen. De amaryllis wordt van bovenaf geïrrigeerd. Het water moet op het substraat worden gegoten en niet rechtstreeks op de ui.

Overtollig water moet uit de onderzetter worden verwijderd. Omdat de planten van een warm substraat houden, worden ze bij voorkeur bewaterd met lauw water.

Water geven is erg zuinig in de rustfase. Regelmatig water geven begint pas wanneer de bloemsteel ongeveer tien centimeter is gegroeid.

Bemest de amaryllis goed

Wanneer de eerste bloemen beginnen te openen, wordt om de 14 dagen een speciale meststof voor uienplanten toegediend. Als de amaryllis is vervaagd, worden de meststoffen gestopt. Tijdens de rustfase mogen geen extra voedingsstoffen worden toegevoegd.

Als de bol in november opnieuw wordt verpot, kan bloembollenmeststof in het substraat worden gemengd om de bloei te bevorderen.

Snijd amaryllis

De bloemen mogen alleen worden afgesneden als ze volledig verdord zijn. De bloeiwijze is dan volledig verwijderd. Aan het begin van de rustperiode worden alle dode plantendelen afgesneden of kunnen ze meestal al van de ui worden ontdaan.

Jaarlijks overzicht van zorgmaatregelen

Er zijn enkele speciale functies bij het verzorgen van de tropische plant. De exotische soorten hebben een compleet andere levenscyclus dan kamerplanten.

Het volgende overzicht geeft een overzicht van de relevante functies en biedt de hobbytuinier hulp bij het verzorgen van planten.

groeiperiodeWat gebeurt erWat te doen
December tot januaribloeitijd
 • geef regelmatig water
 • bieden zonnige locatie
 • Vermijd wateroverlast
februariBloemen verwelken
 • Snijd verdorde bladeren af
 • verwijder oude wortels
 • repot
Maart tot aprilgroeifase
 • bieden warme locatie
 • vaker water geven
Mei tot julibloeiende
 • vaker water geven
 • regelmatig bemesten
 • gedeeltelijk schaduwrijke locatie
Augustus tot oktoberwinterslaap
 • giet niet
 • Snijd verdord af
 • Bewaar de ui op een koele, donkere plaats
novemberGroeitijd begint
 • Plant de ui
 • Wacht op ontluikend
 • Begin met water geven
decemberBloei begint
 • helder en warm opstellen
 • Houd substraat licht vochtig

Vermenigvuldig amaryllis

De amaryllis kan worden vermeerderd door te zaaien en te broeden.

Vermeerderen door te zaaien

De plant moet worden bestoven zodat zaden kunnen worden verkregen. Meestal is het voldoende om de stengels zo nu en dan te schudden. Dit is hoe het stuifmeel wordt verdeeld. Als je aan de veilige kant wilt zijn, kun je ook een borstel gebruiken om over stempels en pollen te lopen. De vruchten ontwikkelen zich binnen vier tot zes weken. De zaden kunnen uit de geopende capsules worden verwijderd.

Stap voor stap zaaien

1. Bereid plantenpotten voor
2. Bereid het substraat voor
3. Vul het substraat in
4. Bevochtig plantenpotten
5. Verspreid de zaden op het substraat
6. Druk licht op de zaden
7. Bedek plantenpotten
8. Wacht op kieming

De plantpotten zijn gevuld met groeiende grond. De zaden worden verspreid op het substraat op een afstand van vijf centimeter en niet bedekt met aarde. De hoes met een plastic kap bevordert de kiemkracht en creëert een microklimaat in de plantenbak.

De plantpotten worden op een gedeeltelijk schaduwrijke plaats bij kamertemperatuur gekweekt. De kieming begint na ongeveer drie weken. De ondergrond moet vochtig worden gehouden. Regelmatige ventilatie van de hoes voorkomt schimmelgroei. Zodra de zaailingen ongeveer vijf centimeter zijn gegroeid, kan de plantkap worden verwijderd.

Tip: Jonge planten hebben geen pauze nodig en worden continu bewaterd totdat ze voor de eerste keer bloeien.

Voortplanting door vleeskuikens

De verspreiding door vleeskuikens vereist minder inspanning en geduld dan zaaien. De broedbollen kunnen van de plant worden gescheiden als ze een diameter van ongeveer drie centimeter hebben.

De helft van de uien wordt in de grond geplant en op een warme en gedeeltelijk schaduwrijke plek gekweekt. Wanneer de bollen ongeveer twee keer zo groot zijn geworden, worden ze opnieuw verpot en worden de planten gekweekt zoals beschreven.

Ziekten en plagen

Gezonde planten zijn nauwelijks vatbaar voor ziekten en plagen - © ecobo / stock.adobe.com

De amaryllis is behoorlijk robuust. Zorgfouten leiden echter vaak tot ziekten en plagen. Als wateroverlast optreedt, beginnen de wortels te rotten. Als dit tijdig wordt herkend, kan het beperken van het watergedrag en het verpotten van de plant de amaryllis voorkomen van rotten.

De grote mijten van de narcissenvlieg en de uienschil hebben de voorkeur. De narcissen vliegen visueel op kleine hommels. De eieren worden op de bladeren of in de bladoksels gelegd. De larven worden ongeveer tien millimeter groot en vallen de uien aan, waar ze ook de winter doorbrengen.

De maden sterven wanneer de ui meerdere uren in heet water wordt geplaatst. De plaag treft ook sneeuwklokjes, hyacinten of narcissen.

Uienhuidmijten zijn te herkennen aan de rode strepen op de stengels en bladeren van de amaryllis. De bladeren scheuren en de plant groeit schaars. De mijten zijn onzichtbaar voor het blote oog en zitten onder de uienweegschaal.

Behandeling met heet water kan hier ook helpen.

Tip: Als de amaryllis in de vroege zomer naar buiten mag, moet aandacht worden besteed aan slakkenplaag. De uien hebben de voorkeur van de vervelende reptielen.

Winterslaap

Als de tuin nog in bloei staat, moet niet worden vergeten dat de zomerrust nu begint voor de amaryllis. Het exotische groeit in de winter en moet droog en koel zomerachtig zijn. Anders wacht je tevergeefs op nieuwe bloemen.

In de late zomer stopt het water geven. De ui wordt bewaard bij ongeveer twaalf graden en kan hiervoor het beste in de kelder worden gebracht. De rustperiode moet minstens twee maanden duren. Water geven is slechts sporadisch en net genoeg dat de plant niet volledig uitdroogt.

Is de amaryllis giftig?

De amaryllis is een van de giftige planten. De giftige stoffen zijn geconcentreerd in de ui.

Tip: De echte amaryllis is ook giftig. Het plantensap diende ooit als een pijlgif in Zuid-Afrika.

Misselijkheid en braken, diarree en zweten behoren tot de symptomen van vergiftiging. Huidcontact kan uitslag en roodheid veroorzaken.

Video: Amaryllis verzorging, oppotten, watergeven en standplaats (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send