Kruiden

Wondverzorging op houtachtige planten - Hoe schimmelinfecties te voorkomen

Pin
Send
Share
Send


Snijmaatregelen veroorzaken zowel wonden op het hout als gebroken takken. Schimmels en ziektekiemen kunnen onbehandelde wonden binnendringen en de houtachtige planten kunnen doodgaan.

© bellakadife / stock.adobe.com

Een gewonde boom is bijzonder gevoelig voor bacteriën in de getroffen gebieden. Met de juiste zorg kunnen de wonden op tijd genezen en wordt het gewas beschermd tegen ziekten.

Moeten wonden op het hout worden behandeld?

Wonden aan bomen worden meestal veroorzaakt door jaarlijkse snoei, die nodig is voor zowel bomen als struiken. Of dit moet worden behandeld, hangt af van de grootte van de wond enerzijds en het seizoen van het jaar anderzijds.

Zomer

Kleinere zweren genezen zeer goed vanwege de typische zomerhitte. In de meeste gevallen is wondverzorging niet nodig.

Winter

Houtverwondingen mogen niet onbeschermd worden achtergelaten in het koude seizoen. De onderhoudsperioden voor de meeste planten in de kalender liggen tussen januari en maart, plus de periode van oktober tot december.

Zorgt goed voor wondvlekken

Gerafelde wondranden moeten worden gladgestreken - © bellakadife / stock.adobe.com In de koudere maanden wordt wondverzorging altijd aanbevolen. Als de wond vers is, helpt een snelle behandeling het gewas tegen ziekten te beschermen. De beste manier om dit te doen is als volgt:

1De eerste stap is om te controleren of de wondranden gerafeld zijn. Deze moeten worden gladgestreken met een zaag of mes. Verwijder ook korte resterende takken. Hierdoor kan het hout gemakkelijker wonden genezen.

Tip: Zorg ervoor dat u altijd met scherp en schoon gereedschap werkt.

2 In de tweede stap behandel je de wond met een wondbalsem voor houtachtige planten. Afhankelijk van het product moet de hele wond of alleen de wondrand worden behandeld met balsem.

Tip: De gebruikte wondbalsem moet een zegel krijgen van het Federaal Biologisch Instituut.

In het warme seizoen is meestal geen onderhoud vereist

Zo'n muur komt voor wanneer een hout zijn wonden zelf geneest - © vulkanismus / stock.adobe.com Als een boomwond in de zomer optreedt, droogt de hitte meestal de getroffen gebieden goed uit, zodat er geen geschikte basis is voor bacteriën en bacteriën om zich te verspreiden is. Een typisch kenmerk van dergelijke plaatsen is de zogenaamde muur, waarbij het gewas een echte kraag aan de rand vormt. Aan de andere kant ontstaat een eelt op het letsel zelf, dat bestaat uit een natuurlijk weefsel en fungeert als een beschermende film voor de wond.

Als daarentegen gedurende deze tijd een wondbalsem wordt gebruikt, kan dit ertoe leiden dat het hout verder barst als gevolg van de beschermende middelen. Er kunnen zich ook bellen op de schors vormen, in het ergste geval zal deze volledig loskomen. Vreemd genoeg zijn de met een beschermende balsem behandelde plaatsen in de zomer vatbaarder voor ziekten en schimmels dan in de winter.

Gevolgen van gebrek aan zorg

Als de wond van een hout niet goed wordt behandeld, kunnen bacteriën en schimmels gemakkelijker binnendringen. Het risico bestaat dat ze in het bos allerlei schade aanrichten. Als gevolg hiervan sterven aanvankelijk afzonderlijke takken af, maar de schimmelziekte blijft zijn weg door het hele gewas doorwerken, zodat deze geleidelijk wegrot.

Dienovereenkomstig vormen wonden aan bomen een extra veiligheidsrisico voor bomen in een tuin en moeten deze tijdig worden behandeld.

Pin
Send
Share
Send