Kamerplanten

Frangipani planten - Hoe het goed te doen

Pin
Send
Share
Send


Vind je het exotisch in de tuin leuk? Dan mag de frangipani niet ontbreken in je groene oase, want het is een echte blikvanger.

© beerphotographer - Fotolia.com

De Plumeria of Frangipani komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en het Caribisch gebied. Dit heeft een overeenkomstig effect op de locatie die de plant ook in dit land wil. Hoewel de plant kan worden gekweekt uit stekken en zaden, althans in theorie, is het in de praktijk een lange weg totdat een frangipani-plant uit zaden voor het eerst in jaren bloeit. Je moet dit zeker overwegen. We zullen je vertellen wat er nog meer belangrijk is voor deze exotische plant om te gedijen.

Dit is de perfecte Frangipani-locatie

Plumeria heeft een warme en zonnige locatie nodig. Deze plaats moet niet alleen goed gehumeurd zijn, maar ook zo helder mogelijk. Wateroverlast daarentegen kan heel snel het einde van de plant betekenen en moet daarom worden vermeden. Hetzelfde geldt voor directe schetsen die de Frangipani beïnvloeden.

Alleen in de zomer, d.w.z. vanaf ongeveer half mei, kan de plant buiten worden geplaatst bij voldoende warme temperaturen. Zelfs dan is volle zon een must. De heersende weersomstandigheden bepalen hoe lang de frangipani-plant buiten kan blijven en wanneer deze terug naar huis of de serre moet worden gebracht. Dit is meestal niet het geval tot eind september.

In een verwarmbare wintertuin is de Frangipani over het algemeen het hele jaar door erg goed. Lichte woonruimtes zijn echter ook een ideale locatie voor deze exotische plant.

Hoe de frangipani goed in de tuin te planten

Wanneer u Frangipani-planten plant, moet u ervoor zorgen dat de bladeren van de plant niet worden gewond. Dat is tenslotte niet alleen schadelijk voor de plant. Ook u moet zelf voorzichtig zijn, omdat het melksap dat naar buiten komt giftig is, wat kan leiden tot huidirritatie. Iedereen die een frangipani-plant uit zaden heeft grootgebracht, moet niet verbaasd zijn als deze slechts enkele jaren bloeit. Het is daarom belangrijk om goed voor de plant te blijven zorgen, want het is absoluut geen vergissing om te planten. Over het algemeen moet u rekening houden met de volgende punten bij het planten:

❍ plantenbak:

Het is het beste om de frangipani in een voldoende grote en zwarte plastic pot te planten. Potten gemaakt van klei worden echter niet aanbevolen omdat de fijne wortels op deze potten kunnen groeien. Wanneer het tijd is om de plumeria te verpotten, kan dit op zijn beurt bijdragen aan verwondingen in het wortelgebied van de plant. Je kunt alleen een kleipot gebruiken met oudere Frangipani-planten, omdat ze al robuuster en resistenter zijn. De wortels kunnen ook worden gesnoeid met tussenpozen van drie tot vijf jaar.

Afhankelijk van de verwachte groeihoogte, moet de pot een diameter hebben van 14 tot 30 centimeter voor een frangipani. Voor oudere planten kan het een iets grotere pot zijn.

❍ aarde:

Omdat de plant de voorkeur geeft aan zeer goed doorlatende grond, is het het beste om een ​​grond te gebruiken speciaal voor Plumerias. Als dit niet beschikbaar is, kan de grond ook zelf worden gemengd, waarbij u moet zorgen voor de best mogelijke waterafvoer. De volgende componenten vormen de ideale Frangipani-bodem:

  • cactus aarde
  • Tonsteinchen
  • Coconut schors / Kokohum
  • perliet
  • een beetje kattenbakvulling

Hoe de frangipani-plant goed te verzorgen

❍ gieten:

Pas als je de Frangipani-plant in een zeer goed doorlatende grond hebt geplant, zal deze prachtig bloeien. Vooral in de zomer moet je de plant regelmatig water geven, wat ook te wijten is aan de doorlatende grond. De doorlatende grond helpt immers de plumeria sneller uit te drogen. Een vingertest vertelt je of het tijd is om de plant water te geven. Je moet echter voorkomen dat je te veel water geeft, anders kan de plant rotten.

Vanaf november moet je de plant niet meer water geven, want dan begint de rustperiode. De volgende keer is het tijd om de frangipani alleen water te geven wanneer ze weer ontspruiten. Dit is meestal het geval medio of eind maart. Alleen een verschrompelde stam is een reden waarom de frangipani eerder water zou moeten worden gegeven - maar dan slechts een beetje. Omdat vocht tijdens de rustperiode de kans op rot enorm vergroot.

❍ Bemesten:

Tijdens de groeifase moet u het gewas bemesten met tussenpozen van één tot twee weken. Een fosfaatrijke meststof is een zeer goede keuze, terwijl een nitraatrijke meststof wordt aanbevolen tijdens de teelt.

❍ Verpotten:

Verpot de Frangipani slechts om de vier tot vijf jaar. Je moet er rekening mee houden dat je de plant pas na de winterstop, dus aan het begin van de groeifase, moet verpotten. Vooral wanneer bloemschermen al op de plant te zien zijn, kan de frangipani-plant niet meer worden verpot. Anders kan dit ertoe leiden dat de bloemen zich niet meer ontwikkelen. Vanaf uiterlijk september is verpotten ook een taboe, omdat dit de plant te veel kracht zou kosten voordat hij in winterslaap gaat.

Verpotten zelf is belangrijk omdat het de frangipani aanmoedigt om te groeien. Verpotten maakt de wortels ook sterker omdat de plant nieuwe wortels moet ontwikkelen.

De Plumeria kan opnieuw worden geplant in dezelfde pot met verse grond of in een nieuwe, grotere pot. Het is alleen belangrijk dat je verse grond gebruikt speciaal voor frangipani-planten bij het verpotten en de wortelkluit met ruim 25 procent verdunt bij elke verpot.

Video: How do you plant Desert Rose seeds Adenium (Januari- 2021).

Pin
Send
Share
Send