Plantenziekten

Herkennen, behandelen en voorkomen van bloemrot bij tomaten

Pin
Send
Share
Send


Het einde van de ziekte wordt veroorzaakt door calciumgebrek en treft vooral oudere tomatensoorten. Met de juiste zorg kunt u de ziekte voorkomen.

© Pixelmixel / stock.adobe.com

Tomaten zijn een van de meest populaire planten in de moestuin. De vreugde van een rijke oogst wordt vertroebeld wanneer plotseling bruine vlekken op de vrucht verschijnen. Tomaten kunnen in elk stadium van rijpheid worden aangetast door einde van de bloemrot. Het volgende artikel laat zien waar de ziekte om draait, hoe de hobbytuinier ermee omgaat en welke preventieve maatregelen aan te raden zijn.

Wat is de laatste plaag?

Het is een stofwisselingsziekte. Naast tomaten kunnen ook courgettes of komkommer worden aangetast. De laatste plaag van de bloem ontstaat wanneer calciumgebrek ervoor zorgt dat de tomatenbessen van onderaf rotten. De donkere vlekken vormen zich alleen aan de onderkant van het fruit. Dit komt door het feit dat de vruchten aan de bloemenbasis rijpen.

Het weefsel verandert en lijkt verzonken en wasachtig. Naarmate het proces vordert, droogt de pulp uit en hardt uit. De eerder bruinachtige vlekken worden zwart.

Tip: Alleen individuele vruchten worden getroffen door de plaag. De hele plant is niet bedreigd.

Als er een calciumtekort is, verliezen de celwanden structuur en bezwijken ze. Uiteindelijk zijn de bruine vlekken delen van het weefsel die al zijn afgestorven. Soortgelijke symptomen worden ook veroorzaakt door een te hoge luchtvochtigheid.

Zijn er bijzonder kwetsbare tomatenrassen?

De tomaat komt oorspronkelijk uit de Andes-regio en groeit op warme en droge locaties. Daarom hebben vooral oude tomatenrassen problemen met het klimaat op onze breedtegraden. Ossenhart of eitomaten zijn bijzonder gevoelig voor rotting aan het einde van de bloem, evenals bruine en kruidenziekte.

Tip: Grote en vlezige tomaten worden het meest getroffen.

Verschillende nieuwe rassen zijn goed aangepast aan het lokale klimaat, zoals:

  • Phantasia
  • Vilma
  • Philona
  • Romello
  • Picolino

Eindrot herkennen

Een typisch kenmerk zijn de bruine stippen op de vruchtenset. Om deze tijdig te herkennen, moeten de tomaten soms worden omgedraaid of van onderaf worden bekeken. De vlekken veranderen van kleur donkerder, de stof droogt uit en uiteindelijk verandert de volledige angst van kleur.

Midden in de zomer is er een bijzonder hoog risico op eindrot. Als de ziekte niet wordt opgemerkt, valt het fruit van de struik.

Vecht tegen rotten

De pH-waarde van de bodem kan informatie geven over het calciumgehalte in de bodem - © Deyan Georgiev / stock.adobe.com

Omdat de ziekte alleen individuele vruchten treft en de stengels en wortels van de planten spaart, is de laatste plaag gemakkelijk te behandelen en is de oogst niet in gevaar.

Als je je tomaten in de gaten houdt, zul je de afwijkingen in de beschreven vrucht tijdig herkennen. Alle aangetaste tomaten worden uit de struik verwijderd. In de meeste gevallen was de irrigatie onvoldoende omdat de tomatenplanten het nodige calcium opnemen via het irrigatiewater.

De bepaling van de pH-waarde geeft informatie over de toestand van de bodem. Dit kan worden bepaald met behulp van de juiste sets die beschikbaar zijn in elke hardware store. Als het substraat te zuur is, neemt de hoeveelheid kalium en magnesium toe. Deze twee stoffen hebben de eigenschap om calcium te binden.

Als de grond te zuur is, kan kalk worden gebruikt. Kalk kan worden verspreid in de vorm van steenpoeder en leiden tot een verhoging van de pH-waarde. De meststof wordt op de bladeren aangebracht. Als aan hun behoeften wordt voldaan, wordt het calcium dat door de wortels wordt opgenomen, in de tomatenvruchten gevoerd.

In het kort:

  • verwijder aangetast fruit
  • Verhoog de hoeveelheid water
  • Zorg voor zure grond met kalk

Wat gebeurt er met de aangetaste vrucht?

Als de ziekte op tijd wordt herkend, worden slechts kleine delen van de vrucht aangetast. De smaak van de tomaten wordt niet beïnvloed. Nadat de bruine vlekken royaal met het mes zijn uitgesneden, kan de tomaat op de gebruikelijke manier worden geconsumeerd en verwerkt.

De tomaten worden echter vaak in een vroeg ontwikkelingsstadium aangevallen. In dit geval is verdere teelt niet de moeite waard. De vruchten worden verwijderd en afgevoerd. Dit kan gebeuren op de compost omdat de ziekte niet wordt veroorzaakt door schimmels of bacteriën.

Het belangrijkste is nu om de plant voldoende water te geven en te bemesten en zo een snelle vruchtwisseling te stimuleren.

Voorkom bloemrot

De preventieve maatregelen beginnen bij de selectie van de planten. Nieuwe variëteiten aangepast aan het lokale klimaat lopen minder risico op rotting aan het einde van de bloem. Het kan ook spannend zijn om de aromatische nieuwe variëteiten te laten groeien.

Tomaten zijn gevoelig voor vocht. De bladeren moeten zoveel mogelijk tegen de regen worden beschermd. Hier zijn kassen, schuilplaatsen of speciale filmtunnels geschikt als dekking.

De planten moeten gelijkmatig vochtig worden gehouden. U moet echter voorkomen dat er wateroverlast ontstaat. Het substraat moet worden verrijkt met een speciale tomatenmeststof. Dit geeft de planten alle benodigde voedingsstoffen in de vereiste concentratie.

Om ervoor te zorgen dat de vruchten voldoende voedingsstoffen krijgen en dat de kracht niet overwegend in de bladeren komt, kunnen overtollige bladeren uit de tomatenplanten worden verwijderd.

Video: Darmkanker: voorkomen, herkennen en op tijd behandelen (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send