Kruiden

Kale wortelplanten

Pin
Send
Share
Send


Bomen gedijen beter in de tuin als je ze in de grond plant als blote wortelplanten. We laten u zien waar u rekening mee moet houden bij het planten.

© NokHoOkNoi / stock.adobe.com

Houtachtige planten kunnen niet alleen worden verkregen in bloembakken of met balen aarde. Er zijn ook blote wortelplanten die het volledig zonder aarde doen. Dergelijke planten hebben niet alleen voordelen tijdens het transport. Om de planten gezond te laten groeien, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden.

Eigenschappen van blote wortelplanten

Blote wortelplanten missen grond tussen de wortels. Bovendien zijn deze planten zonder bladeren. Dit speciale aanbod wordt meestal in grote aantallen in het veld gebruikt en in de herfst met behulp van machines uit de grond getrokken. Meestal gaat het om binnenlandse loofbomen, rozen of haagplanten.

Kale planten zijn nauwelijks te vinden in het tuincentrum. Een lange opslagtijd zou te complex zijn en het risico op verlies vergroten, omdat struiken met blote wortels zo snel mogelijk terug in de grond moeten worden gebracht.

Kwekerijen bieden blote wortelplanten

Als u blote wortelplanten wilt kopen, kunt u deze rechtstreeks bij een boomkwekerij bestellen. Deze speciale bomen worden vaak gebruikt voor bebossing. Maar ze zijn ook ideaal voor grotere haagaanplantingen.

De levertijd van de gebladerte-vrije planten is beperkt tot een paar weken per jaar en kan alleen plaatsvinden in de late herfst na de herfst van bladeren, of moet worden aangevuld met het ontluiken in het voorjaar.

Koop en plant blote wortelplanten

Kale wortelplanten kunnen alleen worden gekocht tijdens de groeipauze tussen oktober en maart. Zodra de gewenste planten bij de ontvanger aankomen, moeten ze worden geplant.

Tip: Het planten kan een beetje worden vertraagd als je de wortels in een vochtige doek wikkelt.

Het planten van deze bomen zou begin april voltooid moeten zijn. Op dit punt is het kiemen meestal zo ver gevorderd dat problemen met groeien het gevolg zijn. Een enorme hoeveelheid water verdampt door de bladeren en de planten drogen binnen zeer korte tijd volledig uit.

Het planten voorbereiden

Planten met kale wortels worden meestal op akkerland geteeld. Om de planten goed in de tuingrond te laten groeien, moeten de plant- en wortelscheuten met bijna de helft worden gesneden. Dit werk wordt vaak gedaan door de kwekerijen zelf voor verzending. Vraag bij twijfel de provider.

De grond moet dienovereenkomstig worden voorbereid voor het planten. In een zware kleigrond dringen de wortels moeilijk door de grond. Grind of zand maken het substraat meer permeabel.

Dit probleem bestaat niet in zandgronden. De lage opslagcapaciteit van de grond is hier een nadeel. Water en voedingsstoffen gaan dienovereenkomstig snel verloren. Het mengen van compost of turf kan de opslagcapaciteit van de grond helpen verbeteren.

Planten - stap voor stap

© Sonja Birkelbach / stock.adobe.com1. Vind locatie
2. Bereid de grond voor
3. Geef de plant water
Graaf het plantgat uit 5. Plaats de plant
6. Vul het substraat op
7. Druk licht op de aarde
8. Geef de plant voldoende water

De ideale tijd om te planten is een vorstvrije dag met bewolkte luchten.
Terwijl de grond wordt losgemaakt en wordt voorbereid voor het planten, migreren de planten met blote wortels naar een waterbad.

Zorg er bij het graven van het plantgat voor dat alle wortels volledig zijn ingesloten door het substraat. Het buigen of knikken van de wortels moet worden vermeden. Geknikte of rotte wortelsecties worden verwijderd. De planten worden goed gewassen. Water geven mag niet worden verwaarloosd in de eerste paar weken na het planten.

Tip: Groenblijvende bomen hebben in de winter ook water nodig. Water geven moet op vorstvrije dagen.

Bij het planten kunnen compost- of hoornschilfers in het substraat worden gemengd. Deze natuurlijke langzame afgifte meststof maakt het gemakkelijker voor blote wortelplanten om te groeien.

Het heeft de voorkeur om in de herfst te planten. De planten kunnen goed groeien op hun nieuwe locatie voor de eerste vorst. Aankoop en planten zijn ook mogelijk in het vroege voorjaar. Deze planten werden tijdelijk opgeslagen in het koelhuis en vereisen daarom veel vloeistof.

Tip: Behandel planten die in het voorjaar zijn geplant, minstens een uur van tevoren in een waterbad.

Kweek blote wortelplanten

Water geven is de belangrijkste taak na het planten van blote wortelplanten. Water wordt de hele winter gegoten. Na het planten in de herfst ontvangen blote wortels geen minerale meststoffen meer. Als er nog geen snoei is uitgevoerd, worden de gewassen na het planten ongeveer een derde gesneden.

In het verdere verloop hoeven geen speciale regels in acht te worden genomen voor het kweken van kale wortelplanten. De onderhoudsinstructies die voor de respectieve plantensoort zijn voorgeschreven, zijn van toepassing.

Verschillen tussen blote wortelplanten, baal en containergoederen

offerteformulierverschillen
blote wortel planten
 • Levering zonder balen aarde
 • goedkoper dan de andere vormen
 • Snoeien noodzakelijk
 • Beperkte planttijd
balen
 • Geleverd met balen aarde, verpakt in linnen
 • goedkoper dan containergoederen
 • laag uitgesneden terug
 • lange plantperiode
containergoederen
 • Levering in een plantenbak
 • duurder dan de andere vormen
 • niet bezuinigen bij het plaatsen
 • Planttijd het hele jaar door

Voordelen van blote wortelplanten

In vergelijking met baal- en containergoederen zijn blote wortelplanten ...

❍ ... goedkoper

Het kiezen van blote wortelplanten biedt verschillende voordelen. Dit begint bij de aankoop, omdat blote wortelplanten goedkoper zijn dan baal- en containerplanten. Oogsten gaat snel en gemakkelijk, en transport is gemakkelijk en milieuvriendelijk. Baal- en containergoederen zorgen voor een hoger transportgewicht en een navenant hoger benzineverbruik en vervuilende stoffen.

❍ ... gemakkelijker te vervoeren

Wortelgoederen ontlasten de hobbytuinier op verschillende manieren. Het transport van containerplanten naar de plantlocatie is vaak een prestatie, vooral als bedden of hagen moeten worden geplant en een dienovereenkomstig groot aantal planten vereist is. Kale wortelplanten kunnen gemakkelijk en zonder extra hulpmiddelen worden getransporteerd.

❍ ... minder complex om te planten

De plantgaten moeten ongeveer twee keer zo groot zijn als de kluit. Met baal- en containerplanten wordt dit een zweterige activiteit, vooral als de grond zwaar en dicht is. Als je een haag wilt planten en veel planten wilt planten, zijn planten met blote wortels beter aan te raden. Deze kunnen zich redden met veel kleinere plantgaten.

❍ ... zuiniger en daarom beter groeien

Containerplanten zijn krachtig en groeien goed. Ze werden gekweekt in een voedingsrijk substraat op maat van hun behoeften. Ze verdragen vaak ook niet het verplaatsen naar conventionele tuinvloeren. Ze vormen nauwelijks nieuwe wortels en hebben een grote behoefte aan vocht. Kale wortelplanten zijn dankbaar voor het geleverde substraat en groeien veel beter.

De volgende planten groeien vaak beter met blote wortels:

 • Loofbomen (linden, beuken, esdoorn, eik, essen)
 • hoge stammen
 • halve stam
 • haagplanten
 • palmhout
 • pijnboom
 • spar
 • net

Overzicht van de voor- en nadelen van kale wortelplanten

voordelen
✔ goedkoop
✔ gemakkelijk mee te nemen
✔ lage plantinspanning
✔ goede groei garantienadelen
✘ lage beschikbaarheid
✘ beperkte plantperiode
✘ vertraagde kiemen

Video: Struiken met kale wortel planten (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send