Kamerplanten

De voet van de olifant verpotten - Instructies en belangrijke informatie

Pin
Send
Share
Send


De olifantenvoet is een van die planten waarvoor je geen groene duim nodig hebt. Niettemin moet het ook opnieuw worden verpot. Er zijn een paar dingen om te overwegen.

© Szabolcs / stock.adobe.com

De voet van de olifant komt oorspronkelijk uit Mexico en is een van onze onderhoudsvriendelijke potplanten. Het groeit relatief langzaam, vooral in de potcultuur, het blijft aanzienlijk kleiner dan in zijn huis, waar het tot een hoogte van ongeveer negen meter kan groeien. Daarom hoeft het niet constant opnieuw te worden verpot. Het kan echter nodig zijn dat de plant naar een nieuwe planter gaat. In dit artikel leert u hoe u kunt herkennen dat de voet van de olifant opnieuw moet worden verpot en hoe u dit het beste kunt doen.

Hoe kun je zien dat de voet van de olifant opnieuw moet worden verpot?

Er zijn enkele tekenen dat te zien is dat een plant een nieuwe planter nodig heeft. Controleer voor de zekerheid eerst de wortels. Als de wortels al uit het afvoergat groeien, is dit niet noodzakelijk een indicatie dat een nieuwe plantpot nodig is. Je kunt alleen ontdekken of de wortels de planter volledig vullen wanneer de plant uit de pot wordt getild. Als de baal bijna volledig uit wortels bestaat en er nauwelijks substraat te herkennen is, is het tijd voor een nieuwe en veel grotere planter.

Het substraat zelf kan ook een indicatie geven of verpotten noodzakelijk is. De aarde vertoont vaak verkleuring aan het oppervlak. Als er witte korst op het substraat zit, is het waarschijnlijk met hard water bewaterd of kreeg de voet van de olifant teveel kunstmest.

In principe: De voet van de olifant moet ongeveer om de drie tot vier jaar worden verpot.

Wanneer is het ideale moment om te verpotten?

De lente is het ideale moment om de voet van de olifant te verpotten. Het kan ook nodig zijn om de plant na aankoop opnieuw te planten. Als de wortels al aan de zijkanten uit de planter zijn geduwd, is dit een duidelijk teken dat de plantpot te klein lijkt. Als de planten te lang in de winkel hebben gelegen, is het substraat mogelijk al opgebruikt en kan de plant last hebben van groeiachterstand.

Selecteer de juiste planter

Verplanten betekent meestal niet alleen het vervangen van het substraat, maar ook het vernieuwen van de planter. Het is belangrijk om aan de eisen van de plant te voldoen. Om ervoor te zorgen dat de voet van de olifant zich voldoende kan verspreiden, moet de plantpot ten minste 20 procent groter zijn dan de plant zelf.Het is ook belangrijk dat er voldoende drainagegaten in de bodem van de pot zijn voor het gietwater. Het schenkgedrag aanpassen aan de vereisten van de voet van de olifant is niet altijd eenvoudig. Daarom kan het snel leiden tot wateroverlast als u te veel water geeft. Een platte plantenbak is daarom goed geschikt voor de voet van de olifant, omdat deze wateroverlast kan voorkomen. Originele plantenbakken zijn natuurlijk ook mogelijk.

belangrijk:
Als de plantenbak in een schotel staat, moet het irrigatiewater ook regelmatig uit de schotel worden verwijderd.

Wees voorzichtig bij het vullen

Voordat de voet van de olifant in de nieuwe plantenbak kan komen, moet je hem oppotten. U moet dit voorzichtig doen, zodat de wortels niet worden beschadigd. Het is niet ongewoon dat de plantenbak volledig door het wortelstelsel wordt gepenetreerd. Je kunt dit herkennen aan de matten die op de bodem en zijkanten van het vat te zien zijn. Het duwt de kluit vaak uit de plantpot.

Om de voet van de olifant beter van de planter te kunnen verwijderen, kunt u de plant zijwaarts kantelen. Als de voet van de olifant niet uit de pot kan worden verwijderd, kun je helpen met een lepel op de bodem van het vat. Als dit ook niet lukt, is het raadzaam om de plantpot te vernietigen in plaats van de plant met geweld te verwijderen en de wortels te beschadigen. Kleipotten kunnen worden verpletterd. Je hebt een snoeischaar nodig voor plastic potten. Snijd voorzichtig en vraag een helper om de plantpot weg te trekken na de snede.

De olifantenvoet verpotten - stap voor stap instructies

© bilderhexchen / stock.adobe.com

Stap 1:

Nadat de juiste planter is gekozen, wordt de voet van de olifant gevuld. In het ideale geval kan de plant gemakkelijk worden verwijderd. Anders moet u helpen met een van de beschreven methoden.

Stap 2:

Als de plant van de oude planter wordt bevrijd, moet het substraat volledig worden verwijderd. Het substraat verslijt na een paar jaar en schimmels en bacteriën kunnen zich daar ook hebben gevestigd.

Stap 3:

Vul eerst wat substraat in de plantpot en plaats dan de olifantenvoet. Het substraat wordt nu tot de bovenkant van de pot gevuld en giet vervolgens de voet van de olifant goed, zodat deze kan herstellen van de spanning van het verplanten en voldoende vocht in de stam kan opslaan.

In deze gevallen is snelle actie vereist

Als er wateroverlast is, moet u snel handelen. In dit geval maakt het niet uit of de wortels nog voldoende ruimte hebben in de plantpot. Verpotten kan worden gezien als een laatste redmiddel. Vaak zal deze maatregel echter ook niet langer helpen, namelijk wanneer de stam al is begonnen te rotten.

Als er wateroverlast is, moet u proberen de wortelkluit na het vullen volledig te verwijderen en vervolgens te drogen. Plaats hiervoor de voet van de olifant een paar uur in de zon of gebruik het laagste niveau van een föhn om te drogen. Vervang nu het substraat volledig en giet het slechts een beetje, zodat de voet van de olifant kan herstellen van het overtollige vocht.

belangrijk:
Verpotten is ook noodzakelijk als de grond overbemest of gezouten is.

Wanneer moet niet worden verpot

De plant groeit schaars, hoewel de wortels nog genoeg ruimte hebben om te bewegen, moet je de plant niet verpotten. Verpotten betekent stress en al zieke planten kunnen dit niet verdragen. Zodra de oorzaak van de schaarse groei is gevonden en verholpen, moet de plant zichzelf eerst kunnen regenereren en pas opnieuw verpot worden als deze gezond en sterk genoeg is.

Video: HOW TO: hoeven schoonmaken en hoefverzorging. #21. Epplejeck (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send