Kruiden

Echte tijm - verzorging en oogst

Pin
Send
Share
Send


Tijm wordt niet alleen als specerij in de keuken gebruikt, maar ook in de natuurlijke geneeskunde. We hebben een paar tips voor de teelt en voor je zorgen.

© Madeleine Steinbach / stock.adobe.com

De echte tijm (Thymus vulgaris) is een van de labinale planten. Het is een soortrijk geslacht dat wordt gebruikt als een medicinale en aromatische plant. Tijm, oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, is nu ook wijdverbreid in Azië of Noord-Afrika.

In de middeleeuwen vond de echte tijm zijn weg over de Alpen naar onze kloostertuinen. Tegenwoordig zijn de intens geurende vaste planten een must in elk kruidenbed. Tijm verspreidt mediterrane flair en is een populaire bijenweide.

Kleine plantbeschrijving

Echte tijm (Thymus vulgaris)
Lengte:10 - 30 cm
Bloom:Mei - oktober
Plantafstand:25 cm plantafstand
te gebruiken:Kruidenbed, kruidenpotten, vensterbank, terras
locatie:zon
etage:droge, goed gedraineerde, lage voedingsbehoefte
"Meer afbeeldingen en gegevens weergeven

De echte tijm groeit als een struik of sub-struik en bereikt een postuurhoogte tussen 20 en 40 centimeter. De planten kunnen zwaar vertakken en hout. Het huis van de echte tijm ligt aan de westelijke Middellandse Zee.

De planten verschijnen alleen wild in warme gebieden zoals de zuidkant van de Alpen. De warmteminnende tijm werd ook in sommige klimatologische gebieden van Duitsland naturaliseerd. De kleine witte, rode of paarse bloemen worden zichtbaar tussen mei en oktober. Ronde notenvruchten worden gevormd.

Gebruik en voordeel

Tijm is een populair kruid, dat in de mediterrane keuken wordt gebruikt voor het verfijnen van vlees- en visgerechten, soepen en sauzen. De echte tijm is rijk aan etherische oliën en is belangrijk in de volksgeneeskunde als krampstillend middel voor aandoeningen van de bovenste luchtwegen.

Ontsteking in de mond en keel kan worden verlicht door een knoflookoplossing met tijm. De etherische oliën van de echte tijm kunnen ook nuttig zijn voor indigestie en huidproblemen.

Plant echte tijm

Vind de juiste locatie

© prystai / stock.adobe.com

De mediterrane plant houdt van een warme en zonnige locatie. De echte tijm wordt graag beschermd, bijvoorbeeld in de schaduw van een huismuur. De plant is ook een pluspunt als padbeperking of in kruidspiralen. Aan de andere kant kan de zonnetijm niet goed opschieten op schaduwrijke locaties.

Kies het ideale substraat

De echte tijm kan zich ook aanpassen aan tamelijk ongunstige bodemgesteldheid. De grond kan rotsachtig en droog zijn. Slechte bodems zijn ideaal voor de robuuste plant. De doorlatendheid van de grond is belangrijk omdat tijm een ​​penwortel vormt die zich tot ver in de grond uitstrekt. Hierdoor hebben de planten zich aangepast aan hun natuurlijke omgeving en zorgen ze voor de toevoer van vocht en voedingsstoffen.

Tijm kan ook omgaan met langdurige droogte. Zware of bijzonder leemachtige grond is minder voordelig voor de plant. Deze moeten voor het planten worden losgemaakt en doorlatend worden gemaakt door grit of zand toe te voegen. Hierdoor kan het water ook beter weglopen. De grootste vijand van de echte tijm is wateroverlast. Door een doorlatende vloer kan het water beter weglopen.

Als u aan de veilige kant wilt zijn, moet u de pH van de grond controleren. Passende tests zijn beschikbaar in bouwmarkten. Tijm geeft de voorkeur aan een neutrale tot basische grond. Een pH tussen 7 en 8 is ideaal, een zure grond is niet optimaal.

Tip: Als de vloer bedekt is met mos, duidt dit op een vochtige en meestal zure omgeving.

Plantinstructies - stap voor stap

1. Selecteer locatie
2. Bereid de grond voor
3. Graaf het plantgat uit
4. Plaats de plant
5. Sluit het plantgat
6. Druk op de aarde
7. Geef de plant water

Tijm gekweekt in een pot kan tussen de lente en de herfst worden geplant op alle vorstvrije dagen. Tijmplanten moeten op een plantafstand van 25 centimeter worden geplaatst. De planten worden van tevoren net zo diep in de grond geplaatst als in de planter.

Tip: Tijm is compatibel met alle mediterrane kruiden, maar mag geen marjolein ontvangen als directe plantenbuurman.

De echte tijm kan ook gemakkelijk worden geteeld in een bloembak op een balkon of terras. Er moet hier ook een zonnige locatie zijn. In de plantenbak moet speciale zorg worden besteed om ervoor te zorgen dat de grond voldoende doorlaatbaar is en dat er geen wateroverlast is. Commerciële kruidengrond biedt meestal de juiste omstandigheden.

Een overzicht van de belangrijkste planttips

activiteittoelichting
Bepaal locatie
 • zonnig
 • warm
 • beschermde
Bereid de grond voor
 • voedingsstoffen
 • doordringbaar
 • kalkrijke
Maak planten
 • Houd plantafstand
 • niet planten naast marjolein
 • Potcultuur mogelijk

Ervaar biodiversiteit

Tijm is een soortrijke plant. Naast de echte tijm zijn er meer dan 200 andere soorten. Verschillen in groei, vorm en kleur van de bladeren en ook in smaak worden duidelijk. Als u op verschillende soorten tijm vertrouwt, kunt u afwisseling brengen in de kruidentuin.

Hier zijn drie voorbeelden voor u:

Citroentijm (Thymus Citriodorus) © sloone / stock.adobe.com
De citroentijm wordt gekenmerkt door een intens citroenaroma. Er zijn verschillende ondersoorten. De decoratieve vorm heeft groen-gele gevlekte bladeren. Citroentijm groeit iets lager dan de echte tijm, maar vormt ook scheuten van meer dan 30 centimeter lang. Rechtop groeiende vormen zijn net zo gewoon als bodembedekker. Winterbescherming is op onze breedtegraden noodzakelijk voor de citroentijm.

Veldtijm (Thymus pulegioides) © vodolej / stock.adobe.com
Dit is een wildgroeiende bekleding. De veldtijm wordt ongeveer tien centimeter lang en heeft gladde groen-grijze bladeren. De paarse bloemen zijn tot september te bewonderen. Veldtijm is robuust en winterhard, maar het aroma blijft achter bij de echte tijm.

Cascade-tijm (Thymus Longicaulisssp.Odoratus) © Eberhard / stock.adobe.com
Deze variëteit groeit bijzonder snel. De scheuten kunnen ongeveer 25 centimeter lang worden. De plant, vaak aangeduid als boletustijm, vormt tussen mei en juli dichte tapijten en bloeit. Vanwege de hangende scheuten is dit type tijm bijzonder geschikt voor het planten van balkondozen.

Handhaaf echte tijm

Giet echte tijm op de juiste manier

Tijm kan gemakkelijk langere droge periodes overleven. Omdat water continu door de bladeren verdampt, mag tijm niet uitdrogen indien mogelijk. Water is af en toe op warme zomerdagen.

Tip: De plant mag zelfs in de winter niet uitdrogen. Daarom wordt af en toe water gegeven op vorstvrije dagen.

Als de echte tijm zijn bladeren verliest, is dit een indicatie voor waterfouten. Vervolgens werd te weinig of te veel gegoten.

Bemest echte tijm goed

Regelmatige bemesting is niet nodig voor de zuinige tijm. Het is voldoende om bij het planten wat compost of hoornspaanders in de grond op te nemen. In de regel is de natuurlijke aard van de grond voldoende voor tijmplanten.

Moet de echte tijm worden gesneden?

Snijdende maatregelen in het voorjaar kunnen het groeiplezier van de echte tijm stimuleren. Hiervoor wordt de plant met ongeveer een derde ingekort. Na de bloei moeten de scheuttips worden gesneden.

De ideale snijtijd valt samen met de oogst, die kort voor de bloei moet worden gedaan. Het snoeien vindt plaats tot op het oude hout. Sommige knoppen moeten op de stengels blijven zodat de plant weer kan ontkiemen.

In de herfst moet er niet meer worden gesnoeid. De plant kan de wonden dan niet op tijd sluiten en er is vorstschade aan de orde.

Tip: Tijm moet regelmatig worden gesneden. Anders dreigt de plant kaal te worden.

De belangrijkste verzorgingstips in één oogopslag:

activiteittoelichting
gieten
 • water af en toe
 • verdraagt ​​langere droogte
 • Vermijd wateroverlast
bevruchten
 • lage voedingsbehoeften
 • Lente compost
 • Neem hoornspaanders op in de grond
gesneden
 • Snoeien in het voorjaar
 • Snijd terug naar het oude hout
 • regelmatige snit beschermt tegen kaalheid

Echte tijm goed vermenigvuldigen

Hobby-tuinders hebben verschillende opties voor het verspreiden van de echte tijm:

Vermeerderen door te zaaien

Veel soorten tijm maken dit gemakkelijk voor u omdat ze zichzelf zaaien. Zaden kweken is eenvoudig. Het wordt aanbevolen om de planten in potten op de vensterbank te planten. Dit kan gebeuren vanaf maart.

Direct zaaien is problematischer omdat de bijzonder fijne zaden van de tijm gemakkelijk door de wind kunnen worden weggevoerd. Omdat het lichte kiemen zijn, zijn de zaden niet bedekt met aarde, maar slechts licht aangedrukt.

De zaden ontkiemen na ongeveer tien dagen. Vanaf mei worden de zaailingen gescheiden tot 20 bij 20 centimeter. Als vanaf midden mei geen vorst meer wordt verwacht, kunnen de planten zich in het kruidenbed verplaatsen.

Vermenigvuldiging door deling

Dit soort vermeerdering gebeurt in een paar eenvoudige stappen en geeft de hobbytuinier onmiddellijk een gezonde en krachtige plant.

Hoe verder te gaan met de verdeling:

 • Haal de moederplant uit de grond
 • Controleer de moederplant op ongedierte of ziekten
 • Verdeel moederplant
 • Plant nieuwe planten afzonderlijk

Een voldoende ontwikkelde moederplant is een voorwaarde voor deling. De verdeling betekent een ingreep die jonge en zwakke planten niet aankunnen. Let er bij het verdelen op dat er voldoende wortelsysteem op beide planten is.

Tip: Een splitsing zou ongeveer om de drie jaar moeten plaatsvinden.

Voortplanting door stekken

De vermeerdering van stekken kan in de vroege zomer worden gestart. Ongeveer tien centimeter lange, houtachtige zijscheuten worden afgesneden van de goed ontwikkelde planten.

De zijscheuten moeten worden verwijderd, zodat de stekken hun kracht in de vorming van de wortels steken. De voorbereide stekken worden in een permeabel, zandig substraat geplaatst.

Door de plantpotten met een folie te bedekken, wordt de wortelvorming versneld. Een succesvolle verspreiding kan worden verondersteld wanneer de eerste scheuten op het snijvlak verschijnen.

Identificatie van ziekten en plagen op de echte tijm

De echte tijm is een gezonde en robuuste plant. Ziekten komen zelden voor. Af en toe wordt een besmetting met meeldauw waargenomen. Meestal veroorzaakt door onderhoudsfouten, komen bladluizen zo nu en dan voor.

Bladluizen kunnen meestal worden verwijderd met een harde waterstraal. In het geval van meeldauw heeft de behandeling met paardenstaartbouillon zich bewezen.

Slaap de echte tijm op de juiste manier

© Martina / stock.adobe.com

De echte tijm is vorsthard en heeft daarom niet noodzakelijk winterbescherming nodig. Met een hoes van kreupelhout of bladeren worden de planten beschermd tegen vorst. Onbeschermde planten reageren met vallende bladeren.

Als de echte tijm in een emmer wordt gekweekt, moeten de plantenbakken naar een helder en vorstvrij wintergebied in het huis gaan.

Oogst echte tijm

Tijm kan op elk moment worden geoogst. Idealiter combineert men de oogst met de jaarlijkse snoei in de vroege zomer. Tijm kan heel goed worden ingevroren. Voor het drogen worden de scheuten afgesneden en naast elkaar in dozen gelegd.

Voor het drogen kunnen de scheuten ook aan elkaar worden gebonden en ondersteboven worden opgehangen. Drogen moet op een schaduwrijke en droge plaats gebeuren, bij voorkeur op zolder of in garages.

Tip: plaats voor een snelle droging de takjes tijm in de oven en droog ze ongeveer twee uur op een temperatuur van 50 graden.

Video: Kruiden in je tuin: Rozemarijn. Moestuinieren. (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send