Kruiden

Plant, verzorg en vermenigvuldig bloedzuring

Pin
Send
Share
Send


Bloedszuring doet het heel goed in de tuin en is ook geschikt voor consumptie. We laten u zien waar u rekening mee moet houden bij het planten en verzorgen.

© Perovskia / stock.adobe.com

De bloedzuring (Rumex sanguineus) is nog een heel jong gezicht in de kruidentuin. Vanwege de snelle groei en het decoratieve uiterlijk konden de familieleden van de zuring snel naam maken.

De dieprode bladnerven springen in het oog en in de late zomer verschijnen de nogal onopvallende bloemen van de plant, ook bekend als het bos. De jonge bladeren van de robuuste wilde plant smaken in salades en zouden een bloedreinigend effect hebben.

Kleine plantbeschrijving

Bloedzuring (Rumex sanguineus)
Lengte:tot 40 cm
te gebruiken:Kruidenbed, balkonbak, plantenbak
bladeren:pijlachtig, fris groen blad met rode bladzenuw
etage:niet veeleisend, maar vereist veel water
locatie:volle zon tot schaduw
Weerstand tegen vorst:goed
"Meer afbeeldingen en gegevens weergeven

De bloedzuring is een vaste plant uit de duizendknoopfamilie. De planten groeien iets meer dan een halve meter hoog. De langwerpige eivormige bladeren hebben een diepgroene kleur en hebben een roodachtig bladpatroon. De bladeren kunnen tot 14 centimeter lang worden.

Het bosje geeft de voorkeur aan een vochtige omgeving en wordt vaak gevonden in de buurt van water. Zelfs op natte bermen kom je vaak de decoratieve plant tegen, die gemakkelijk te kweken en te vermeerderen is.

Gebruik en voordeel

Bloedzuring is ook geschikt voor consumptie - © dima_pics / stock.adobe.com De bloedzuring dankt zijn naam aan zijn rode ader. Visueel kan de nauwe relatie met de zuring niet worden ontkend. Het bosje heeft echter een mildere smaak. Het aantrekkelijke uiterlijk maakt de bloedzuring tot een populaire sierplant.

De smaakvolle wilde plant kan worden gebruikt om groentegerechten of sauzen te verfijnen. De bosjesstomer is echter niet geschikt om te koken.

Tip: Als u een bloedzuiverende voorjaarskuur wilt doen, moet u gedurende 14 dagen elke dag kleine hoeveelheden van de bladeren consumeren.

De jonge bladeren kunnen ook worden toegevoegd aan verse salade. Fijngehakte bladeren dienen als soepbijgerecht. In de volksgeneeskunde wordt het verse sap van de bloedlamp gebruikt in de vorm van mondwater om ontstekingen in de mond te behandelen.

waarschuwing: Bloedzuring mag niet in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. De bladeren bevatten oxaalzuur. De concentratie is bijzonder hoog tijdens de bloeiperiode in de zomermaanden.

Medicinale effecten van de bloedlamp

Bloedszuring heeft een hoog gehalte aan vitamine C en er wordt gezegd dat de plant een aantal genezende effecten heeft:

 • bloedzuiveringsinstallatie
 • diureticum
 • smakelijk

Degenen die lijden aan ijzertekort en die de juiste preparaten nemen, mogen geen bloedzweren consumeren, omdat de plant ijzerabsorptie in het lichaam bemoeilijkt.

Is bloedzuring giftig?

Bloedszuring bevat aanzienlijke hoeveelheden oxaalzuur, vooral in de zomer. Daarom moeten, indien mogelijk, alleen de jonge bladeren worden geoogst en geconsumeerd. Oxaalzuur remt niet alleen de ijzeropname, het bindt ook calcium en andere belangrijke mineralen in het lichaam. Oxaalzuur bevordert ook de vorming van nierstenen.

Zuring van plantenbloed

Geschikte locatie

Bloedzuring stelt geen hoge eisen aan de locatie - © parzelle94.de / stock.adobe.com De bloedzuring komt oorspronkelijk uit mediterrane regio's. De plant is ook inheems in West- of Midden-Europa geworden. De vrij veeleisende bloedlamp geeft de voorkeur aan een warme en vochtige locatie.

Voor veel planten is verdichte grond die de neiging heeft om water te krijgen volkomen ongeschikt. De bloedmonster kan er daarentegen goed mee omgaan. Als u een tuinvijver heeft, is de ideale locatie snel gevonden.

Bloedszuring kan een zonnige locatie innemen. De behoefte aan vocht neemt toe. De plant gaat minder goed om met langere droogtijden.

Ideaal substraat

Een voedingsstofrijk substraat heeft de voorkeur. Een zandige of leemachtige grond is goed geschikt. Het substraat kan ook enigszins zuur zijn. Het kalkgehalte mag niet te hoog worden geclassificeerd. De vloer mag niet uitdrogen, maar mag ook niet te nat zijn.

Bloedzuring planten - stap voor stap

1. Bepaal de locatie
2. Bereid de grond voor
3. Uitgraven
4. Plaats de plant
5. Vul het substraat op
6. Druk op de aarde
7. Geef de plant water

Zodra de grond is voorbereid en stenen, onkruid en wortels zijn verwijderd, kan de plant worden gebruikt. Het plantgat moet minstens twee keer zo groot zijn als de kluit. Na het planten moet de bloedzuring goed worden bewaterd.

De belangrijkste planttips in één oogopslag

activiteittoelichting
Bepaal locatie
 • nat
 • warm
 • vijverrand
Bereid de grond voor
 • nat
 • limepoor
 • voedzaam
Maak planten
 • Bereid de grond voor
 • Plantgat twee keer de grootte van de kluit
 • goed inschenken

Zorg voor bloedzuring

Giet bloedzuring goed

De bloedlamp buiten water geven mag niet worden verwaarloosd. Idealiter moeten planten in de buurt van de vijver worden geplant en zal de vijver van tijd tot tijd overlopen en de plant voeden. De vloer mag niet volledig uitdrogen.

Als de bloedzuring in een pot wordt gekweekt, kan de grond enigszins drogen. Overtollig water moet uit de planter kunnen lopen. Zodat er geen verrotting is.

Bemest de zuring goed

Regelmatige bemesting is niet nodig. Als sommige organische plantaardige meststoffen tijdens het planten met het substraat worden gemengd, krijgt de plant voldoende voedingsstoffen. Compostgrond is ook zeer geschikt als langzame meststof. Dit kan in de lente en herfst in de grond worden verwerkt.

Verhoog de bloedzuring

De bloedlamp kan worden vermenigvuldigd door delen en zaaien.

Winterslaap correct

Vorst kan de bloedzuring in de pot beschadigen. - © Lilli / stock.adobe.com De bloedzuring is winterhard tot temperaturen van -20 graden en heeft daarom geen bescherming tegen vorst nodig. Planten die in een emmer worden gekweekt, moeten bij strenge vorst het huis binnenkomen. Omdat de plantenbakken snel kunnen bevriezen, ontvangen de planten niet langer voldoende voedingsstoffen en sterven ze af.

Containerplanten moeten ook tijdens de wintermaanden af ​​en toe worden bewaterd. De bloedzuring kan ook op vorstvrije dagen in het bed worden gedrenkt. De vochtminnende plant kan langdurige droogte niet verdragen.

Verhoog de bloedzuring

Vermenigvuldiging door deling

De bloedlamp verspreidt zich snel op een ideale locatie. Planten die voldoende sterk zijn, kunnen worden vermeerderd door deling. Om dit te doen, wordt de hele plant eerst van de grond getild. Voorzichtigheid is geboden om de wortels niet te beschadigen.

De planten kunnen nu eenvoudig met de hand worden gesneden. Elk aantal nieuwe planten kan in slechts enkele eenvoudige stappen worden gemaakt. Er moet echter voor worden gezorgd dat elke sectie voldoende wortels heeft. Dan zullen de planten zich goed ontwikkelen op hun nieuwe locatie en kunnen ze na ongeveer twee tot drie jaar weer worden verdeeld.

Vermeerderen door te zaaien

Bloedzuring kan in het vroege voorjaar op de zonnige vensterbank in plantenbakken worden opgevoed. Zaaien kan vanaf april ook direct in het veld worden uitgevoerd.

waarschuwing: De bloedzuring is een lichtkiem. De zaden moeten alleen licht in de grond worden gedrukt, maar niet bedekt met substraat.

Bij het zaaien moet een rijafstand van 40 centimeter in acht worden genomen. De plantafstand moet minimaal 25 centimeter zijn.

Ziekten op de bloedzuring opsporen en verhelpen

Het is een robuuste plant die nauwelijks aan ziekten lijdt. De grootste vijand van de bloedlamp is bladluizen.

Deze kunnen optreden als gevolg van de volgende onderhoudsfouten:

 • Locatie te droog
 • overbemeste grond
 • winterlocatie te warm

Bladluizen kunnen betrouwbaar worden verwijderd, zelfs zonder chemische ongediertebestrijding. In de kruidentuin vervullen lieveheersbeestjes, roofwantsen of gaasvliegen deze taak als natuurlijke roofdieren.

In het geval van een milde besmetting is het vaak voldoende om een ​​straal met hard water te gebruiken. Het besproeien van de plant met brandnetelslurry heeft zich ook bewezen.

Tip: Plantenburen zoals bieslook, rozemarijn, lavendel, venkel of valeriaan beschermen de bloedzuring tegen bladluisinfectie.

Video: Zo verzorg je de Monstera deliciosa (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send