Kruiden

Oregano planten, verzorgen en vermenigvuldigen

Pin
Send
Share
Send


Oregano heeft naam gemaakt als specerij en wordt ook gebruikt in de natuurlijke geneeskunde. Bij ons leer je hoe je het in de tuin kunt cultiveren.

© eliasbilly / stock.adobe.com

Oregano (Origanum vulgare) is een mediterrane kruidenplant die in heel Europa inheems is geworden. In zijn Griekse vertaling wordt het labiate "mountain bliss" genoemd. De populaire pizzakruiden blijken een veeleisende en onderhoudsvriendelijke toevoeging aan elke kruidentuin en kunnen ook in potten worden gekweekt.

Kleine plantbeschrijving

Oregano (Origanum vulgare)
groei:kussenachtig, klonterig
Lengte:30-500 cm
Bloom:Juli tot september
te gebruiken:Kruidentuin, open ruimtes, stenen planten, aromatische planten, medicinale planten
locatie:zon
etage:droge, goed doorlatende, normale tuingrond
"Meer afbeeldingen en gegevens weergeven

Oregano is een meerjarige kruidachtige plant die ongeveer een halve meter hoog groeit. De wortelstok verhit meestal. De rechtopstaande, vierkante stengels schieten na de winter weer uit. Kleine oliecontainers zijn te zien aan de onderkant van de plaat. De etherische olie straalt een pittige, kruidige geur uit en dient de plant als zweetbescherming. Tussen juli en september verschijnen de roodachtige bloemen, die verschijnen in schermen of pluimen.

Voorkomen en gebruik

Oregano komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Tegenwoordig is de plant wereldwijd te vinden in warme tot gematigde klimaten. Natuurlijke gebeurtenissen kunnen worden gevonden op warme locaties in schaarse bossen of op de randen en hellingen.

Oregano wordt al ongeveer 400 jaar als smaakmaker gebruikt. Het oudste bewijs hiervan is een recept voor pannenkoeken uit een Basel-kookboek, daterend uit de 17e eeuw. Oregano wordt spaarzaam gebruikt in de Duitse keuken. In de mediterrane keuken is oregano onmisbaar voor de verfijning van sauzen, groenten en vleesgerechten.

Het belang ervan als medicinale plant dateert uit de eerste eeuw. Destijds beschreef Hippocrates van Kos de toepassing voor het versnellen van de geboorte en de behandeling van aambeien. In de moderne natuurlijke geneeskunde wordt oregano aanbevolen als ingrediënt in een theemix tegen maagkrampen.

Oregano of marjolein?

Oregano en marjolein zijn botanisch nauw verwant. Dit wordt ook gesuggereerd door de Latijnse naam voor marjolein, Origanum majorana. Beide planten behoren tot het geslacht Dost en worden erg met elkaar verward.

Maar er zijn enkele verschillen die de hobbytuinier snel duidelijkheid geven. Hoewel oregano winterhard is en elk jaar ontspruit, moet de marjolein elk jaar worden gezaaid of herplant.

Op het eerste gezicht lijken beide planten erg op elkaar. Een nadere blik onthult dat oregano iets grotere bladeren met licht haar heeft. Er zijn ook verschillen bij het gebruik van de kachel. Terwijl oregano vooral wordt gebruikt voor pizza en groenten in de mediterrane keuken, is marjolein een populair ingrediënt voor hartige en worstjes, vandaar de naam "worstkruid".

Plant oregano

Oregano kan ook in een pot worden gekweekt - © Stocksnapper / stock.adobe.com

Geschikte locatie

De mediterrane plant houdt van het zonnig en warm. Een volle zonlocatie is geen probleem. Zo voelt oregano op het hoogste punt van de kruidenspiraal. De veeleisende plant gedijt ook in halfschaduw. Het is belangrijk om rekening te houden met de struikachtige groei van oregano tijdens het planten en om voldoende ruimte te bieden.

Tip: Als je geen tuin hebt en een kruidentuin op de zonnige vensterbank wilt creëren, kun je oregano ook in potten kweken.

Ideaal substraat

In het veld kan oregano heel goed omgaan met conventionele potgrond. Een licht en permeabel substraat verdient de voorkeur. Te zware, leemachtige grond kan dienovereenkomstig worden opgewaardeerd door zand of grind toe te voegen. Dit zorgt ervoor dat het irrigatiewater wegloopt en er geen wateroverlast is. Vochtige bodems zijn een vijand van de plant, aangepast aan hitte en droogte.

Als je oregano in een pot of emmer wilt kweken, heb je een minder magere grond nodig. Speciale groentegrond is zeer geschikt. Dit substraat bevordert de groei en de ontwikkeling van de typische kruidenaroma's.

Oregano planten - stap voor stap

1. Selecteer locatie
2. Bereid de grond voor
3. Graaf het plantgat uit
4. Plaats de plant
5. Sluit het plantgat
6. Druk de aarde goed naar beneden
7. Geef de plant water

Na het kiezen van de locatie wordt de grond goed losgemaakt en worden wortels, onkruid en stenen verwijderd. Als de oregano zijn plaats in het kruidenbed of de kruidenspiraal moet vinden, is het niet nodig om de locatie voor te bereiden.

De voorgekweekte jonge planten zijn sterk genoeg om direct in het voorjaar buiten te worden geplant. Tijm, basilicum of salie zijn ideale plantenburen.

Als alternatief kunnen vroege jonge planten vanaf de late winter op de vensterbank worden gebruikt. Direct zaaien is ook mogelijk vanaf april.

Een overzicht van de belangrijkste planttips

activiteitbeschrijving
Vind locatie
 • volle zon tot halfschaduw
 • helder
 • warm
Bereid de grond voor
 • losjes
 • doordringbaar
 • mager
 • droog
Plant oregano
 • Plan voldoende ruimte
 • Graaf het plantgat twee keer zo groot als de kluit
 • Geef de plant goed water na het planten

Handhaaf oregano

Giet oregano op de juiste manier

Jonge planten hebben voldoende vocht nodig. Gieten mag daarom niet worden verwaarloosd. Als de oregano volgroeid is, heeft hij minder water nodig. Een volledige uitdroging van de kluit moet echter worden voorkomen.

Omdat wateroverlast moet worden vermeden, is het belangrijk om voorzichtig water te geven. Het substraat moet drogen in de bovenste lagen tussen de afzonderlijke gietbeurten.

Tip: De plant kan royaal worden gesuspendeerd op warme zomerdagen.

Als de plant in een pot of emmer wordt gekweekt, moet er vaker water worden gegeven. Op warme dagen droogt de planter snel uit en moet u dagelijks controleren of de plant water nodig heeft.

Oregano goed bemesten

Om ervoor te zorgen dat de oregano zijn typische aroma ontwikkelt en zijn essentiële oliën afgeeft, is een magere grond een vereiste. Iedereen die tijdens het planten of elk jaar in het voorjaar wat compost met het substraat mengt, kan de plant al voorzien van voldoende voedingsstoffen.

In bijzonder arme gronden kunnen organische meststoffen met maandelijkse tussenpozen worden aangebracht tijdens de groeifase.

Snijd oregano correct

Volwaardige planten worden gemakkelijk houtachtig. Daarom moet in het voorjaar jaarlijks worden gesnoeid. Als de kleine struiken over een handbreedte boven de grond worden gesneden, zal de plant royaal ontkiemen en een dichte groeiwijze ontwikkelen.

Oregano verspreidt zich graag. Dit kan de andere planten in het kruidenbed beïnvloeden. Zodat de plantburen niet worden beperkt in hun groei, moet een regelmatige snede worden uitgevoerd. Deze snijmaatregelen kunnen op elk moment worden uitgevoerd.

Tip: Als de plant moet worden gesneden en opnieuw gebruikt, is de bloeitijd de ideale tijd.

Slaap oregano correct

Oregano is winterhard en heeft meestal geen extra bescherming nodig. Op ruwe locaties kan een laag gebladerte of kreupelhout beschermen tegen strenge vorst en blote vorst.

De belangrijkste verzorgingstips in één oogopslag

activiteitbeschrijving
gieten
 • matig water geven
 • Vermijd wateroverlast
 • Watercontainer planten vaker
bevruchten
 • geen regelmatige bemesting nodig
 • Compost in het voorjaar
gesneden
 • regelmatig snoeien in het voorjaar
 • Kan het hele jaar door worden gesneden om de groei te beteugelen
 • moet het kruid
 • tijdens de bloeiperiode worden gebruikt

Ziekten en plagen opsporen en bestrijden

Oregano blijkt robuust en resistent te zijn. Plagen en ziekten zijn meer een uitzondering. Als de grond te mager is, kan bladverkleuring optreden. Een gele verkleuring van de onderkant van het blad geeft aan dat er een tekort aan voedingsstoffen is opgetreden. Dit kan worden verholpen door toevoeging van hoornmeel of organische vloeibare meststof.

Tip: Als de grond te vochtig is, zullen de bladeren verwelken. Een waterpauze moet worden genomen, zodat de grond kan opdrogen. In de toekomst zal er minder irrigatie zijn.

Af en toe zijn bladluis- of cicade-infecties waargenomen.

Bladluizen

Bladluizen kunnen de bladeren en bloemen aantasten. Vroeg ontdekt, is een harde waterstraal meestal voldoende om de insecten weg te jagen. Zelfs een milde oplossing voor afwasmiddel verkoopt op betrouwbare wijze bladluizen, zodat er geen chemische bestrijdingsmiddelen hoeven te worden gebruikt.

Cicaden

Cicaden zuigen aan de bladeren van de oregano en leggen hun eieren. Als hierdoor schimmelsporen worden overgedragen, zal de oregano het volgende jaar niet bloeien. Het bespuiten van de plant met een verdunde azijnessence helpt tegen cicaden. De onderkant van de bladeren moet vaker worden behandeld.

Vermenigvuldig oregano

Voortplanting is mogelijk door zaaien, verdelen en snijden.

Vermeerderen door te zaaien

Oregano verkregen door zaaien - © Francesco83 / stock.adobe.com Oregano kan vanaf februari op de vensterbank worden gebracht. Zaaien kan echter ook vanaf april direct in het veld plaatsvinden.

waarschuwing: Oregano is een lichte kiem. De zaden zijn daarom niet bedekt met aarde.

De zaden worden op de losse grond gestrooid en slechts licht aangedrukt. Tussen de afzonderlijke zaden moet een afstand van ongeveer tien centimeter worden aangehouden omdat de jonge planten zich snel verspreiden.

Vermenigvuldiging door deling

Voortplanting door deling zal plaatsvinden in de herfst. De plant wordt uit de grond gehaald en in het midden verdeeld. Op deze manier kunnen twee equivalente planten worden verkregen, die onmiddellijk moeten worden getransplanteerd. Deze vorm van vermeerdering mag alleen worden gedaan met vaste en goed ontwikkelde planten.

Voortplanting door stekken

Het juiste moment voor het vermeerderen van stekken is de vroege zomer. Ongeveer tien centimeter lange zijscheuten worden uit de planten verwijderd. De stekken worden beworteld in een zandgrond en na een paar weken uitgeplant op hun uiteindelijke locatie.

Oogsten en verwerken

De verse bladeren en scheuten kunnen het hele jaar door worden geoogst. Kruiden worden meestal voor de bloei geoogst als je ze verder wilt verwerken. Dit is een beetje anders met oregano. Hier wacht je tot de bloemen verschijnen. Dan heeft de plant het beste aroma en kan deze zelfs tijdens het droogproces behouden.

Om te drogen, wordt het kruid ongeveer 15 centimeter onder de bloem gesneden. De takken kunnen losjes worden samengebonden en opgehangen in een luchtige en donkere kamer. Nadat het boeket is opgedroogd, wordt het verwijderd en in containers in de keuken opgeborgen, anders kan zich schimmel vormen.

Oregano heeft een licht bittere, sterke smaak. Een fijne zoetheid is ook duidelijk. De fenolen en etherische oliën die het bevat zijn verantwoordelijk voor de smaak. Fenolen hebben een antibacteriële en schimmelwerende werking.

Video: Hoe verzorg je Basilicum Ocimum? (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send