Kruiden

Marjolein in de tuin - teelt, verzorging en gebruik

Pin
Send
Share
Send


Marjolein wordt in de keuken gebruikt als specerij en helpt bij verschillende gezondheidsproblemen. We hebben instructies voor de teelt en voor je zorgen.

© Pixelmixel - Fotolia.com

De marjolein (Origanum majorana) behoort tot de familie van de labiale familie en is verwant aan de oregano. De plant afkomstig uit Cyprus heeft al lang onze verhoogde bedden en kruidenspiralen veroverd. Het kruidige keukenkruid kan ook worden geteeld in de plantpot op de vensterbank.

Marjolein geeft een karakteristieke smaak aan aardappelgerechten, soepen en niet in het minst worstjes. De bijnaam worstkruid komt ook veel voor. Wat maakt de specerijplant, waar moet rekening mee worden gehouden bij het kweken en verzorgen ervan en hoe veelzijdig marjolein kan worden gebruikt, wordt hieronder gelezen.

❍ Beschrijving kleine plant

Marjolein (Origanum majorana)
Lengte:tot 50 cm
te gebruiken:Kruidenbed, pot
Bloom:zomer
locatie:Zon tot halfschaduw
Deze plantgeen
"Meer afbeeldingen en gegevens weergeven

Marjolein groeit in kleine vaste planten met een hoogte van 20 tot 40 centimeter. De grote tuin onderscheidt zich van oregano door zijn donkergroene, relatief grote en licht harige bladeren. De tegenovergestelde bladeren verschijnen bijna rond en zijn ongeveer 2,5 centimeter lang.

De hermafrodiete bloeiwijzen verschijnen vanaf juni. De bloem bestaat uit een pluizige harige kelk en witte kroonbladeren. Hieruit voortbouwend zijn ronde een millimeter grote gedeeltelijke vruchten.

Oorsprong en distributie

De marjolein kan worden omschreven als een exotisch kruid. Het oorspronkelijke huis van het worstkruid ligt in de Arabische regio, waarschijnlijk op Cyprus. Marjolein is al sinds de late middeleeuwen bekend in onze breedtegraden. In Midden-Europa begonnen de monniken in de 16e eeuw marjolein te planten in de kloostertuinen.

Tegenwoordig wordt de plant gericht geteeld in het hele Middellandse-Zeegebied, evenals in Midden- of Oost-Europa. Het areaal in Duitsland is ongeveer 600 hectare groot. Dit betekent dat alleen bladpeterselie in dit land op grote schaal wordt geteeld. De teelt van marjolein in Duitsland is gericht op Saksen-Anhalt. De regio rond Aschersleben in de noordelijke uitlopers van de Harz geniet de voorkeur.

Ingrediënten

Marjolein is rijk aan etherische oliën. Het gehalte van deze gezondheidsbevorderende stoffen fluctueert echter sterk. Een plant kan tot 3,5 procent etherische oliën bevatten.

Tip: De concentratie etherische oliën is het hoogst tijdens de bloeiperiode.

De bodem, het klimaat en het seizoen beïnvloeden de concentratie van de ingrediënten.

Naast etherische oliën zijn ook de volgende stoffen inbegrepen:

 • flavonoïden
 • ascorbinezuur
 • bitters
 • tannines
 • rozemarijnzuur
 • glycosiden

Tip: De fenolen gevonden in gerelateerde oregano zijn niet aanwezig in marjolein.

Marjolein als kruid

© 5ph - Fotolia.com

Het hoge aandeel etherische oliën geeft de marjolein een sterke en intense smaak. Een vrij zuinig gebruik wordt aanbevolen voor de huisvrouw. De bladeren geven aardappelpuree, gevogelte of wildgerechten een onderscheidende smaak. Niet te vergeten is het kruid van talloze worstjes, die de marjolein zijn bijnaam gaf. Het kan vers, gedroogd of bevroren worden gebruikt.

Tip: Marjolein heeft nog steeds het volledige aroma wanneer het wordt gedroogd.

Marjolein is gebaseerd op de kooktraditie in de oosterse regio en kan worden gebruikt om bonen- of linzenschotels op smaak te brengen. Stevige stoofschotels krijgen een intense smaak wanneer marjolein en spek worden toegevoegd.

Zo nu en dan is marjolein ook te vinden als ingrediënt in het mengsel "Herbs of Provence". Het kruid verschijnt echter niet in de mediterrane basismix.

Marjolein als medicinale plant

Het gebruik van marjolein als medicinale plant gaat terug tot de oudheid. De Arabieren gebruikten het kruid als een remedie tegen dronkenschap. De oude Grieken gaven zelfs marjolein lustopwekkende eigenschappen en droegen het worstkruid op aan de godin Aphrodite.

Essentiële oliën hebben een positief effect op de spijsvertering. Elke huisvrouw kan profiteren van deze eigenschap en hartige gerechten beter verteerbaar maken door ze te kruiden met marjolein. Wanneer marjolein in het spel komt, kunnen winderigheid en krampen worden verlicht. Bij baby's kan marjoleinzalf worden gebruikt tegen winderigheid.

Het gebruik van marjolein heeft zich ook bewezen voor migraine, slapeloosheid of nerveuze rusteloosheid.

Samengevat belooft marjolein verlichting van de volgende klachten:

 • indigestie
 • opgeblazen gevoel
 • opgeblazen gevoel
 • anorexia
 • hoofdpijn
 • nerveuze rusteloosheid
 • wondgenezing
 • koude

Marjoleinolie is ook geschikt voor uitwendig gebruik. De dunne, gelige vloeistof wordt gemaakt door marjolein en water te destilleren. Voor verkoudheid kan marjoleinolie worden toegevoegd aan een stoombad. De dampen zuiveren de sinussen.

Met marjolein kunnen vrouwen symptomen van de menopauze ervaren. Als de gedroogde bladeren in een linnenzak worden geplaatst en in de oven of magnetron worden verhit, is een effectief migraine-middel gevonden.

Tip: Als u last heeft van kiespijn, sprenkel wat marjoleinolie in de aangetaste tand.

Marjolein als tuinplant

© focus finder - Fotolia.com

Marjolein mag in geen enkele kruidentuin ontbreken. Het kruidenkruid kan ook op de vensterbank of in de balkonbak worden gekweekt en is robuust en niet erg veeleisend.

❍ Marjolein van planten

Vind de juiste locatie

Marjolein ontwikkelt zijn volle smaak op een zonnige locatie. De locatie moet ook worden beschermd tegen de wind. Marjolein vindt zijn favoriete plek op de droogste en warmste plek in de kruidenspiraal.

Marjolein gedijt ook in halfschaduw, maar mist dan zijn typische aroma en ontwikkelt een grasachtige smaak.

waarschuwing: Marjolein verdraagt ​​zichzelf niet en moet daarom niet worden gekweekt op een locatie waar het kruid de afgelopen drie jaar is geweest.

Kies het ideale substraat

In zijn oorspronkelijke thuisland gedijt marjolein onder relatief slechte omstandigheden. De aarde van Cyprus wordt echter als vrij vruchtbaar beschouwd. Daarom hoeft marjolein niet noodzakelijk in een kale grond te worden geplaatst en verdraagt ​​het ook voedingsstofrijk substraat.

Een losse en doorlatende grond is ideaal. Zware kleigronden moeten worden gemengd met zand. Een humoristische, kalkrijke grond is welkom voor het kruid. De aarde kan een beetje vochtig zijn. Wateroverlast moet echter worden vermeden.

Tip: Als de grond met compost wordt bemest, lijdt het aroma van de marjolein.

Plantinstructies

Marjolein wordt ofwel direct in het bed gezaaid of voorgekweekt onder glas. Voorkeurskruidpotten zijn ook in de handel verkrijgbaar, die vervolgens in de tuin kunnen worden geplant of verder op de vensterbank kunnen worden gekweekt.

Zaaien - stap voor stap

 1. Selecteer zaadbak of locatie
 2. Vul het substraat in
 3. Verspreid de zaden gelijkmatig
 4. Bedek zaden niet met aarde
 5. Bevochtig de aarde
 6. Wacht op ontkieming
 7. Afzonderlijke planten
 8. Plant marjolein

Moet de marjolein recht in de buitenshuis zou moeten worden gezaaid door naar de ijsheiligen worden onderhouden. De plant heeft veel warmte nodig en heeft temperaturen boven de 15 graden nodig voor ontkieming.

waarschuwing: Marjolein is een lichte kiem. De zaden mogen niet worden bedekt met substraat.

Om te zaaien in de pot op de vensterbank zijn de maanden Maart en april ideaal. Marjolein moet gelijkmatig worden gezaaid, maar niet te dicht. De zaden zijn slechts licht bedekt met substraat.

De ideale kiemtemperatuur is 20 graden. Als er kleine plantjes zijn ontstaan, worden deze omgezet in afzonderlijke potten. De jonge planten kunnen vanaf half mei in het bed worden geplant. Er moet een plantafstand van 25 centimeter zijn.

Een overzicht van de belangrijkste planttips

activiteitbeschrijving
Selecteer locatie
 • zonnig
 • warm
 • helder
 • beschutte
Bereid het substraat voor
 • losjes
 • vers
 • kalkrijke
 • nat
Maak planten
 • vanaf half mei buiten zaaien
 • vanaf februari pre-cultuur in het huis
 • Plant de vooraf getekende potten met kruiden direct

❍ Marjolein behouden

Marjolein goed water geven

De marjolein wordt tamelijk matig gegoten. Een vochtige vloer wordt getolereerd. Het stevige kruid kan gemakkelijk langere droge periodes overleven. Het is belangrijk dat u het niet overdrijft en dat er wateroverlast optreedt.

Marjolein goed bemesten

Bij het buiten kweken is geen bemesting vereist. Matige compostering in het voorjaar verbetert de grond. Als de bemesting te intensief is met dierlijke mest of compost, verliest de marjolein zijn aroma, zoals reeds vermeld.

Als marjolein wordt gekweekt in een pot of plantenbak, is er een grotere behoefte aan voedingsstoffen. Tijdens het groeiseizoen moet u regelmatig werken met een in de handel verkrijgbare kruidenmeststof.

De belangrijkste verzorgingstips in één oogopslag

activiteitbeschrijving
gieten
 • matig water geven
 • geen wateroverlast
 • langere droogte wordt getolereerd
bevruchten
 • Compost bij het planten
 • te veel natuurlijke meststoffen beschadigen het aroma
 • wanneer gekweekt in een pot, reguliere kruidenmeststof
gesneden
 • beste tijd tijdens de bloei
 • drogen mogelijk, aroma blijft behouden

Detecteer ziekten en plagen op marjolein

Ziekten komen zelden voor op marjolein. Af en toe wordt een bladluisinfectie waargenomen. Van tijd tot tijd verrijken slakken hun menu met de bladeren van de marjolein.

Bladluizen kunnen vaak worden verwijderd met een harde waterstraal. Voor hardnekkige infecties helpen sprays met knoflookbrouwsel of een milde zeepoplossing. De slakken kunnen worden verzameld. Zelfs een barrière gemaakt van dennennaalden of een spoor koffiedik verdrijft het ongedierte meestal zonder chemicaliën.

Overwinterde marjolein

De jaarlijkse tuinvariëteit Origanum hortensis is meestal op de markt. In zijn wilde vorm is de marjolein meerjarig, maar slechts gedeeltelijk winterhard in onze breedtegraden. Lichte vorst wordt getolereerd. De plant verdraagt ​​over het algemeen temperaturen in het ééncijferige min-bereik en schiet opnieuw in het voorjaar.

Als de marjolein in de late zomer wordt afgesneden en bedekt met bladeren en struikgewas vóór de eerste nachtvorst in de nacht, is de kans groot dat de winter zal overleven.

De éénjarige marjolein wordt vaak geadverteerd, omdat deze aromatischer blijkt te zijn dan de overwinterde variëteit.

Als u echter van mening bent dat de marjolein een geweldig aroma ontwikkelt en slechts een paar blaadjes nodig heeft om de gewenste smaak te bereiken, valt er niets tegen de meerjarenvariant te zeggen. Als er nog een paar blaadjes worden gebruikt, zijn er geen nadelen qua smaak.

❍ Marjolein oogsten

Marjolein is een van de kruiden die tijdens de bloei hun meest intense aroma ontwikkelen en daarom tijdens de bloei worden geoogst. Concreet zijn dit de maanden juni tot september.

Het gehalte aan etherische olie is het hoogst in de ochtend of vroege middag. Sommige verse scheuten voor de steelpan kunnen de hele zomer worden geoogst.

Als je het kruid wilt drogen, kun je de gesneden scheuten losjes binden en op een droge, luchtige plaats ophangen. Omdat de marjolein zijn smaak behoudt, zelfs wanneer deze is gedroogd, kan deze worden gebruikt in zakjes of potpourris.

Video: Hoe snoei je Tijm? Snoeien. Tuinmanieren (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send