Kruiden

Plant, verzorg en oogst echte salie

Pin
Send
Share
Send


Sage doet wonderen voor verkoudheid en verfijnt verschillende gerechten als specerij. We laten u zien waar u op moet letten bij het planten en verzorgen.

© Josie Elias / stock.adobe.com

De echte salie (Salvia officinalis) is een populaire specerij en medicinale plant, die thuis is in de Middellandse Zee, maar zich nu over heel Europa heeft verspreid. De warmteminnende, aromatische planten sieren cottage-tuinen en geven vlees- en visgerechten een heel speciaal tintje. De traditie van salie als medicinale plant gaat ver terug. We profiteren hier vandaag van na het eten van een uitgebreide maaltijd, omdat salie zwaar voedsel beter verteerbaar maakt.

Kleine plantbeschrijving

Echte salie (Salvia officinalis)
spread:35 - 40 cm
Lengte:30 - 60 cm
Plantafstand:40 cm plantafstand, 6 tot 8 stuks per m²
te gebruiken:Kruidentuin, open ruimtes, boerentuin, kruidenplant, medicinale plant
locatie:zon
etage:licht droog tot fris, goed doorlatend, humusarm, kalkhoudend
"Meer afbeeldingen en gegevens weergeven

Het is een meerjarige substruik die ongeveer een halve meter hoog wordt. Als de omstandigheden ter plaatse ideaal zijn, kan een groeihoogte van één meter niet worden uitgesloten.

De echte wijze vormt zwakke stelen. Deze kunnen vierkant tot afgerond zijn en zijn zwaar vertakt. De bladeren verschijnen in paren en tegenover. De langwerpige eivormige bladeren kunnen bijna tien centimeter lang worden en een breedte van ongeveer vijf centimeter bereiken. De bladoppervlakken zijn bedekt met een witachtig vilt, wat de plant een grijsgroene kleur geeft.

De stengels worden houtachtig op oudere planten. De bovenste bladeren zijn gesteeld korter dan de bladeren die aan de onderste stengeluiteinden verschijnen. Oudere bladeren kunnen bovenaan kaal worden. Als je naar een salieblad kijkt met een vergrootglas, kun je de kleine olieklieren onderscheiden die de essentiële oliën bevatten, verantwoordelijk voor de geur en de helende eigenschappen van de plant.

Gebruik en voordeel

De aromatische en licht kruidige smaak van de echte salie geeft vis, gevogelte, wild of vleesgerechten een kruidige, mediterrane noot. De salie kan rauw en fijngehakt worden gebruikt voor soepen, sauzen of gevogelte. Een traditioneel gebakje wordt op veel plaatsen in Duitsland geserveerd met saliecake voor de parochiebeurs.

Tip: Salie kan voorkomen dat vetten snel ranzig worden.

Salie bevat tal van actieve ingrediënten:

 • etherische oliën
 • tannines
 • bitters
 • flavonoïden

Salie thee wordt vaak in veel landen geserveerd. Salie bevat thujon. Dit bestanddeel van etherische oliën is giftig bij overdosering.

waarschuwing: Salie thee wordt niet aanbevolen voor permanente consumptie.

Hoewel het kruid pas in de middeleeuwen zijn weg naar keukens vond, is het belang ervan als medicinale plant van veel oudere oorsprong. Echte salie wordt gewaardeerd om zijn antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende effecten. In geval van ontsteking in de mond en keel, wordt salie-thee aanbevolen als een knoflookoplossing. Thee drinken kan overmatig zweten helpen voorkomen. Indigestie kan ook worden verlicht.

Plant echte salie

Vind de juiste locatie

De echte salie is een zeer zuinige plant, die bij voorkeur groeit op steenachtige en rotsachtige oppervlakken. De locatie moet zonnig en warm zijn. De plant wordt snel bezocht door talloze insecten in het kruidenbed.

Bovendien is de cultuur in de planter ook mogelijk. Kleipotten hebben hun waarde bewezen. Salie gedijt bijzonder goed aan de zuidkant van balkons.

Kies de ideale vloer

Magere grond heeft de voorkeur. Een zandbodem is zeer geschikt. Leemachtige grond moet worden behandeld met lava. Een bijzonder voedzame grond, die niet doorlaatbaar genoeg lijkt en dus wateroverlast bevordert, is niet geschikt voor de teelt van echte salie.

Tip: Kruidengrond gemengd met zand is geschikt voor potcultuur.

Plantinstructies - stap voor stap

1. Selecteer locatie
2. Bereid de grond voor
3. Graaf het plantgat uit
4. Plaats de plant in het midden
5. Sluit het plantgat
6. Druk licht op de aarde
7. Geef de plant goed water

Wortels, onkruid en stenen moeten uit de grond worden verwijderd. Te zware bodems moeten worden losgemaakt. Tuinkalk kan worden gemengd om de groei van de planten te bevorderen. Het plantgat moet ten minste tweemaal de diameter van de kluit worden uitgegraven. Nadat de plant is geplant, wordt de aarde opgevuld en goed aangedrukt. De grond moet voldoende water krijgen.

Een overzicht van de belangrijkste planttips

activiteittoelichting
Selecteer locatie
 • zonnig
 • warm
 • beschutte
Bereid de grond voor
 • doordringbaar
 • mager
 • kalkrijke
Maak planten
 • Vanaf maart op de vensterbank gekweekt
 • Buiten in mei
 • Potcultuur mogelijk

Ervaar biodiversiteit

Paarse salie (Salvia officinalis 'Purpurascens') © Maria Brzostowska / Stock.adobe.com

Kleurrijke kruidensalie (Salvia officinalis 'tricolor') © Astrid Gast / Stock.adobe.com

Geelgekleurde kruiden salie (Salvia officinalis 'icterina') © Riccardomotti / Stock.adobe.com

Witte salie (Salvia officinalis 'Alba') © Etfoto / Stock.adobe.com

Breedbladige kruidensalie (Salvia officinalis 'Berggarten') © Fabian / Stock.adobe.com

Roze kruiden salie (Salvia officinalis 'Rosea') © Marina / Stock.adobe.com

Salie is niet hetzelfde als salie. Verschillende soorten kruidenplanten breiden het kleurenspectrum in de kruidentuin uit. De roze kruidensalie bloeit in de midzomer en is een populair bijenweiland. De roze bloemen maken het ook geschikt voor gebruik als sierplant.

De bijzonder compacte groei en de brede bladeren kenmerken de wijze "Berggarten". De kleine variëteit "Dwarf" zet contrasten. De variëteit "Alba" wordt gekenmerkt door mooie witte bloemen.

Met hun mooie bladdecoraties zijn de types "Tricolor", "Purpurascens" en "Icterina" blikvangers in de sier- en gebruikstuin.

Cultiveer echte salie

Geef echte salie goed water

De echte wijze heeft regelmatig water nodig. De hobbytuinier moet het echter niet overdrijven met irrigatie. De wijze groeide oorspronkelijk op droge berghellingen. Hij ondervond zelden neerslag. De plant kan daarom niet tegen wateroverlast. Droogte daarentegen wordt opmerkelijk goed verdragen. Irrigatie moet matig zijn, vooral op warme dagen.

Tip: Voer een vingertest uit voordat u water geeft - als de grond al droog is tot op de vingernagel diepte, moet deze water worden gegeven. Als het substraat nog nat aanvoelt, is het nog niet nodig om het water te geven.

Bemest echte salie goed

Echte salie is ook zuinig in termen van voedingsstoffen. Salie in de kruidentuin hoeft niet regelmatig te worden bemest. Het is voldoende om tijdens het planten wat compost met zand te mengen.

Als de echte salie in de pot wordt gekweekt, neemt de voedingsbehoefte toe. Tijdens het groeiseizoen in het voorjaar en de zomer kan bemesting met regelmatige tussenpozen worden uitgevoerd.

Snijd echte salie goed

Voor jonge planten zijn geen snijmaatregelen nodig. Oudere planten hout gemakkelijk van onderaf. Als de salie in het voorjaar wordt teruggebracht, kan de lignificatie worden gestopt. Bovendien groeit de plant aantrekkelijker en breekt hij niet uit elkaar. De groei van de bladeren wordt gestimuleerd met een snoei.

Tip: Het snoeien moet niet te ver in het oude hout worden gedaan.

Als u wilt voorkomen dat de salie zich ijverig in het tuinbed zaait, moet u regelmatig verdorde bloemen verwijderen.

De belangrijkste verzorgingstips in één oogopslag

activiteittoelichting
gieten
 • matig water geven
 • Vermijd wateroverlast
 • langere droogte wordt getolereerd
bevruchten
 • lage voedingsbehoeften
 • Compost bij het planten
 • Bemest planten regelmatig
gesneden
 • bezuinigen in het voorjaar
 • snijd niet te ver in het oude hout
 • Scherpe maatregelen bevorderen de groei

Vermenigvuldig echte salie

De verspreiding van de echte wijze is mogelijk door zaden, door deling en door stekken.

Voortplanting door zaden

Saliezaden kunnen al in februari worden gezaaid en op een zonnige vensterbank worden gekweekt. De echte wijze is een van de lichte ziektekiemen. De zaden worden bijgevolg op het substraat gestrooid en slechts licht in de grond gedrukt, maar niet volledig bedekt met grond. De kiemkracht begint na ongeveer twee weken.

Half mei, wanneer er geen vorst meer te verwachten is, kunnen de vroege planten naar buiten. Het is ook mogelijk om vanaf mei direct in het veld te zaaien. Het duurt echter langer voordat de eerste salie kan worden geoogst.

Vermenigvuldiging door deling

Als de plant goed ontwikkeld is, kan de echte salie ook worden vermeerderd door deling. Om dit te doen, wordt de plant eerst voorzichtig van de grond verwijderd. De aarde wordt van de kluit geschud. Dit geeft de mogelijkheid om de aard van de plant te controleren en alle zieke of dode wortelonderdelen te verwijderen.

Salieplanten zijn eenvoudig met uw handen te delen. Dus de hobbytuinier ontvangt snel twee equivalente planten, die nu afzonderlijk kunnen worden getransplanteerd en gekweekt als voorheen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat beide planten voldoende wortelnetwerk hebben.

Voortplanting door stekken

Voortplanting door stekken garandeert snel goed ontwikkelde planten. Een voorwaarde hiervoor is een sterke moederplant.

Voortplanting door stekken stap voor stap:

 1. Snijd het snijden af
 2. Bladeren verwijderen
 3. Breng stekken in de aarde
 4. Wacht op rooten

Een sterke scheut van een oudere moederplant is geschikt als stek. Dit moet in de lente of vroege zomer worden gesneden. Dan gaat de plant het beste de procedure aan en kan de wond snel sluiten.

Zodat de stekken hun kracht in de vorming van de wortels steken, blijft er slechts één paar bladeren over op de stengel. De scheut wordt in de grond geplant en licht opgezet. Als er nieuwe scheuten verschijnen, kan een succesvolle verspreiding worden verondersteld.

Ziekten van de echte wijze herkennen en bestrijden

De echte wijze is robuust en nauwelijks aangetast door ziekten. Onderhoudsfouten maken het echter moeilijk en leiden tot spint of schimmel. Dit gebeurt als je het te goed bedoelde met water geven of als de planten overbemest waren.

Het ongedierte kan worden verwijderd met eenvoudige huismiddeltjes. Een oplossing van negen delen water en één deel melk helpt tegen schimmel. Het mengsel wordt in een spuitfles geplaatst en de planten worden er regelmatig mee behandeld.
Spintmijten kunnen natuurlijk worden bestreden met diatomeeënaarde. Dit insecticide is niet schadelijk voor het milieu, maar doodt het ongedierte op betrouwbare wijze, terwijl spint vaak resistent is tegen chemische bestrijdingsmiddelen.

In het geval van aanhoudende besmetting moeten de planten royaal worden gekapt. Het gesneden afval mag niet op de compost landen, maar moet worden verbrand of als organisch afval worden afgevoerd.

Winterse salie overwintert

De echte wijze is meerjarig en overleeft meestal de winter ongeschonden, zelfs in onze breedtegraden. Er moet echter rekening mee worden gehouden dat het een plant uit het Middellandse Zeegebied is. Vooral kale vorst kan gevaarlijk zijn voor de echte wijze. Een hoes gemaakt van bladeren of struikgewas beschermt de plant tegen vorstschade.

Als de echte salie in een pot wordt gekweekt, is overwintering buiten niet aan te raden. Er is relatief weinig substraat beschikbaar in de pot. De grond kan volledig snel bevriezen en de salie kan geen vocht en voedingsstoffen meer opnemen. Potplanten moeten voor de eerste vorst in huis worden gebracht en overwinteren helder en vorstvrij.

Oogst echte salie

De bladeren van de salieplant kunnen het hele jaar door worden geoogst. Vooral aromatische bladeren kunnen vóór de bloei worden geplukt. De salieblaadjes kunnen vers en gedroogd worden gebruikt. De intense smaak is even wennen, dus zuinig gebruik wordt aanbevolen.

Tip: Salieboter kan worden gebruikt in plaats van de gebruikelijke pastasaus.

Video: Tips om kruiden te oogsten - Een groener thuis! #34 (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send