Kruiden

Snijd citroenmelisse en stimuleer de groei

Pin
Send
Share
Send


Citroenmelisse is een onderhoudsvriendelijk kruid dat ook in de keuken wordt gebruikt. Voor de winter moet je citroenmelisse snijden.

© Backpackzio - Fotolia.com Citroenmelisse (Melissa officinalis) is een van de populairste gewassen in Duitsland - geen wonder dat de plant gemakkelijk te planten, te onderhouden, te vermenigvuldigen en te snijden is. Zodra de plant comfortabel aanvoelt, biedt hij tal van citroenmelisseblaadjes die kunnen worden gebruikt om te koken, maar ook als een remedie. Tegelijkertijd doet het weinig werk voor de tuinman, wat ook merkbaar is wanneer de plant wordt gesneden. Desondanks moet u de citroenmelisse niet zonder onderscheid snijden en snijden - omdat bepaalde procedures ervoor zorgen dat de plant en de oogst gezond zijn. We leggen hieronder uit waar u rekening mee moet houden bij het snijden van citroenmelisse.

Interessante feiten over citroenmelisse

Citroenmelisse komt eigenlijk oorspronkelijk voor in Zuid-Europa, en dat in een wilde vorm. De kruidachtige plant kan tot een meter hoog worden, verspreidt zich snel en wordt ook vaak tot 20 jaar oud wanneer hij zich op een ideale locatie bevindt. Een zonnige plantlocatie heeft de voorkeur zodat de plant zich goed kan verspreiden en de bladeren rijkelijk worden gevormd. Onder de beste omstandigheden kunnen de citroenmelisseblaadjes meerdere keren per jaar worden geoogst, zodat een goed aanbod kan worden opgebouwd. Het is belangrijk dat de citroenmelisse een beschermde locatie heeft. Anders kan het direct in de tuin worden gezaaid, daar als een jonge plant worden geplant of in een pot op het terras of balkon worden bewaard. Kortom, tuinders hoeven geen citroenmelisse te snijden als het in de tuin leeft en daar gedijt - maar een bepaalde snede kan voor bepaalde doeleinden geen kwaad.

Citroenmelisse - snij bladeren

Indien nodig kunnen de bladeren van de citroenmelisse het hele jaar door worden geoogst. Als je ze vers nodig hebt, kun je individuele bladeren van hun stengels afsnijden, zodat ze in het beste geval twee tot drie centimeter onder het blad worden gesneden en weer kunnen ontspruiten. Wanneer vers, ontwikkelen de bladeren hun aroma in termen van geur en smaak, wat de reden is dat tuinders deze vorm van oogst het grootste deel van het jaar verkiezen.

Als u etherische oliën uit het helende en goed smakende blad van de plant wilt extraheren, moet u dit indien mogelijk in de late zomer doen, d.w.z. alleen de bladeren op dit moment snijden. Dit komt omdat de plant een hoger oliegehalte ontwikkelt dan normaal tijdens droog weer en hoge temperaturen.Als u het hele gebladerte wilt oogsten, moet u de citroenmelisse eenvoudig een hand breed onder de bovenste bladeren snijden, zodat het een uniforme lengte heeft ontstaat en de citroenmelisse kan nieuwe scheuten ontwikkelen. Het hele ding kan ongeveer drie tot vier keer per jaar worden gedaan, zodat veel citroenmelisse thuis kan worden opgeslagen als specerij of thee.
© photophonie - Fotolia.com

Snijd citroenmelisse voor de winter

Omdat de citroenmelisse in de winter een pauze neemt en het blad kan verwelken of worden weggegooid, is het over het algemeen raadzaam om het voor het begin van de winter ongeveer een handbreedte onder het bovenste blad te knippen. Dit maakt de plant gemakkelijker om de winter door te komen en groeit gelijkmatiger in het volgende voorjaar. Het is ook de moeite waard om na de lente de citroenmelisse te snijden - als je wilt, kun je dit ook doen nadat de plant tot bloei is gekomen om hem voor te bereiden op de rijke groei in de nabije toekomst.

Voortplanting door te snijden - is dat mogelijk?

Citroenmelisse groeit heel goed op zichzelf, dus je hoeft de zaailingen niet te scheiden. De verspreiding kan worden gedaan door zaden naar believen te zaaien, of met behulp van wortelverdeling. Hier worden delen van de wortel- en moederplant uit de grond gehaald en uitgegraven zodat het stek elders in de tuin kan worden geplant. In het beste geval gebeurt dit met een zeer scherp mes om zo weinig mogelijk wortelsysteem te beschadigen.

Citroenmelisse - voor- en nadelen

voordelennadelen
 • zeer gemakkelijk te planten en te onderhouden
 • hoeft niet per se als tuinplant te worden gesneden
 • als potplant is alleen snoeien nodig vanwege de enorme groei
 • geeft de voorkeur aan de zon en bijna alle voedselrijke bodems
 • nauwelijks bemesting nodig
 • Kan als medicinale plant worden gebruikt
 • vaak handig als specerij of om eten en drinken te verfijnen
 • verspreidt zich snel en kan alleen vermenigvuldigen
 • leeft tot 20 jaar
 • Geplant in de tuin, overwintert de plant bijna vanzelf
 • verse bladeren zorgen voor een zeer intens aroma
 • Bladeren kunnen worden gedroogd en bewaard
 • Citroenmelisse die in een pot groeit, moet bedekt en opgewarmd worden voordat hij overwintert
 • Helaas veroorzaakt citroenmelisse vaak ziekten en plagen

Zoals u kunt zien, is de citroenmelisse een ideale bedvuller voor de tuin, die niet alleen bijna automatisch voor zichzelf zorgt en zich vermenigvuldigt, maar ook enkele nuttige eigenschappen en mogelijk gebruik heeft. Of het nu als medicijn of als voedsel is - citroenmelisse mag in geen enkele tuin worden weggelaten.

Video: kruidjes - herbs (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send