Kruiden

Citroenmelisse planten - tips voor locatie-, substraat- en containerplanten

Pin
Send
Share
Send


De citroenmelisse geeft niet alleen drankjes en gerechten die zeker iets zijn, het biedt ook een belangrijke bron van voedingsstoffen voor bijen. Lees hier hoe gemakkelijk het is om in de tuin te planten.

© Eberhard - Fotolia.com

Als er een plant is die erg populair is bij tuiniers, is het om een ​​reden citroenmelisse. Het heeft niet alleen positieve eigenschappen die zeer praktisch zijn in de keuken, maar ook wat medicijnen en het behoud van bijen dienen. Het is dus een zeer veelzijdig gewas dat als een nuttige plant kan dienen. Als u de citroenmelisse wilt kopen als verzamelplaats voor bijen om het te bewaren, hebt u een goede reden om meer te weten te komen over de juiste aanplant van de citroenmelisse. Als het correct wordt geplant, kan het gewas tot 20 jaar oud worden, wat ook spreekt voor het weloverwogen planten in de tuin. Zodat alles werkt, hebben we alle belangrijke details verzameld voor het planten van de populaire en uiterst praktische citroenmelisse hieronder.

Nuttige informatie over gebruik

Als je nog niet zeker bent of je citroenmelisse wilt planten als een nuttige plant in de tuin, moet je belangrijke details over de plant leren kennen. Een voordeel hiervan is bijvoorbeeld dat het bijensterfte tegengaat - omdat het een zeer goede weide is voor de insecten. Tegelijkertijd kunnen de bladeren van citroenmelisse ook worden gebruikt om uw eigen keuken te verfijnen: ze smaken zowel droog als vers als thee goed, maar ook in sauzen en met verschillende gerechten en koude dranken, ronden ze perfect af.

Iedereen die denkt dat alles wat citroenmelisse kan bieden, zich vergist - omdat het ook een aantal actieve ingrediënten als medicijn heeft, zoals een kalmerend middel of om uw eigen spijsvertering te bevorderen en te verbeteren.

Niet veel mensen zien citroenmelisse ook als sierplant, maar het gewas kan er heel aantrekkelijk uitzien als het zich in volle pracht in de tuin verspreidt en de geurige bladeren ontwikkelt die meerdere keren per jaar kunnen worden geoogst. Dus als u op zoek bent naar een mooie opvuller voor uw bed, is de citroenmelisse goed aan te raden.

Voor- en nadelen van citroenmelisse

voordelennadelen
✔ brengt veel gebruik met zich mee✖ eigenlijk geen sierplant
✔ heeft kalmerende eigenschappen en heeft ook een spijsverteringseffect
✔ Bladeren kunnen worden gebruikt als thee, kruiden of toegevoegd aan sauzen en drankjes
✔ ideale plant voor het behoud van bijen
✔ kan tot 20 jaar oud worden
✔ is knap
✔ Bladeren kunnen meerdere keren per jaar worden geoogst
✔ gemakkelijk te planten

Kies de optimale locatie

Als u een locatie kiest voor de handige citroenmelisse, valt er eigenlijk niet veel te overwegen. Alleen ruimte moet kunnen worden geleverd omdat de citroen alle mogelijke ruimte in een mum van tijd heeft ingenomen. Het groeit dus vrij snel en breed, maar kan ook tot een meter hoog worden. Als je ze in bed wilt houden, moet je ervoor zorgen dat er voldoende ruimte is voor alle andere planten. Een vereiste dat citroenmelisse echter moet hebben, is voldoende zonlicht krijgen. Een zonnige locatie met weinig schaduw is daarom ideaal voor citroenmelisse en de groei ervan.

Als je iets goeds voor het gewas wilt doen, moet je een meer beschutte locatie kiezen die geen erg sterke wind toelaat - de plant zal het veel beter doen. De plant kan ook op het balkon worden bewaard, zolang hij een zonnige maar ook enigszins schaduwrijke plek krijgt die niet te veel aan de wind wordt blootgesteld.

Vind het juiste substraat

Zoals met de locatie, is de citroenmelisse vrij gemakkelijk te behagen. De citroenmelisse werkt goed met vrijwel elke grond en substraat, tenzij er wateroverlast optreedt. Allereerst moet de vloer daarom goed worden geventileerd en doorlatend zodat vocht wordt opgeslagen maar niet wordt opgeborgen. Daarom is het voor het planten in zeer vochtige grond eerst noodzakelijk om een ​​drainagelaag bestaande uit kiezelstenen te leggen en de grond rond de jonge plant minder nat te maken. Anders kan de grond nog steeds leemachtig zijn, maar zandige of humusrijke gronden met veel voedingsstoffen laten de citroenmelisse ook goed groeien.

De citroenmelisse neemt het heel goed op als je de grond verrijkt met wat compost en goed mengt tijdens het planten. Of kalkhoudend, zuur of neutraal in pH: anders kan de populaire citroenmelisse bijna alles aan.

Aanplant tips

Als je als jonge plant een citroenmelisse in de tuin wilt zetten, moet je eerst de grond uitgraven. Als je naar de kluit van de jonge plant kijkt, wordt duidelijk hoe groot het gat ongeveer moet zijn. Dan is het belangrijk om het los te maken, d.w.z. de aarde een beetje te mengen en voor te bereiden met compost. Als een drainagelaag moet worden gelegd, moet dit vooraf worden gedaan. Anders is het voldoende om de grond doorlatend te maken met behulp van een hark (dit moet in de nabije toekomst meerdere keren worden herhaald om in ieder geval wateroverlast te voorkomen). De jonge plant kan vervolgens worden gebruikt en bewaterd. Merk op dat de citroenmelisse minstens 40 cm afstand nodig heeft tot andere perkplanten of planten, zo niet meer - juist omdat het zoveel verspreidt.

Als u de citroenmelisse in een emmer of grotere bloempot wilt planten, moet deze voldoende groot en diep zijn - een balkondoos is absoluut niet genoeg voor de goed groeiende plant. Citroenmelisse is ook goed geschikt als balkonplant, vooral voor gebruik in de keuken. Conventioneel substraat met veel voedingsstoffen is goed genoeg om in de kuip te planten, als je wilt, kun je een beetje compost toevoegen. Het is ook belangrijk bij dit soort planten dat er geen wateroverlast is - daarom moet de onderste laag altijd uit grind bestaan ​​om het water af te voeren. Gebruik geen pot of emmer zonder afvoeropeningen.

Zaai citroenmelisse

Het ongelooflijke voor veel eigenaren van citroenmelisse is dat het ook direct kan worden geplant door te zaaien. En niet in een balkonbed of een kleine bloempot om te groeien, maar direct in de grote tuinbed of de tuinvloer. Als je regelmatig water geeft en de grond permeabel is gemaakt, ontwikkelt de citroenmelisse zich zeer goed. Het is alleen belangrijk op te merken dat de citroenmelissezaden in het voorjaar worden geplant als er geen vorst meer is. Anders is het heel gemakkelijk om voor te zorgen.

Hier is een kort overzicht van alle vereisten waaraan citroenmelisse moet worden voldaan:

Video: Top 3 kruiden om zelf te kweken (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send