Kruiden

Kweek fenegriek en gebruik het als een medicinale en aromatische plant

Pin
Send
Share
Send


Fenegriek als specerij, is vooral bekend bij liefhebbers van de Aziatische keuken. Medisch gezien is fenegriek een veelzijdige medicinale plant.

© kostrez - Fotolia.com Fenegriek is een nuttige plant die in de oudheid als medicinale plant werd gebruikt. Fenegriek komt oorspronkelijk uit Afrika, India, China en Australië. Maar de kruidachtige plant, die zijn weg naar ons vond vanuit Griekenland rond de 9e eeuw, is ook bekend in Duitsland. Fenegriek wordt daarom ook hier gebruikt Grieks hooi genoemd, afgeleid van de Latijnse naam Trigonella foenum-graecum. De geile zaden waren de naamgenoot van de vlinderbloeiende plant, die ook bekend is onder de namen Kuhhornklee, Ziegenhorn, Hirschwundkraut, Feine Grete of Schöne Margreth.

Plant fenegriek

Fenegriek is door de verspreiding over de Middellandse Zee meer en meer overwoekerd, maar kan nog steeds in de eigen tuin worden gekweekt. De juiste locatie hiervoor is zonnig, droog en goed beschermd. De te zaaien grond moet droog, kleiachtig en stikstofarm zijn - fenegriek is vooral dol op sterk gezouten grond. De zaden worden breed gezaaid, van maart tot juni, met een zaaidiepte van ongeveer een centimeter. Als u fenegriek in rijen wilt planten, houd dan een afstand van 20 cm. De grond moet dan licht vochtig worden gehouden voor een betere kieming, maar mag nooit nat zijn.

Fenegriek is een eenjarige plant die 30 tot 60 cm hoog wordt. De bloeiperiode is van juni tot juli.

Oogst fenegriek

Alle delen van de fenegriekplant - bladeren, bloemen en zaden - kunnen worden gebruikt. De spruiten (zaailingen) zijn bijzonder populair en kunnen slechts enkele dagen na het zaaien worden geoogst. Je moet wachten tot rond augustus / september als je de bladeren en zaden wilt oogsten.

Fenegriek gebruik

In zijn geboorteland Griekenland werd fenegriek vooral gebruikt als voedergewas. Dat is de afgelopen jaren veranderd - ook in Duitsland. Fenegriek is hier meer een populaire medicinale en specerijenplant. Fenegriek is zeer aromatisch, maar ook bitter. Als de kleine zaadjes worden geroosterd, verdwijnt de bittere smaak. Als je last hebt van het bittere aroma, maar het positieve effect niet wilt missen, kun je fenegriek ook als capsules gebruiken. Volgens natrea.de kunnen fenegriekcapsules zelfs een gezondheidsbevorderend voedingssupplement voor huisdieren zijn.

Gebruik fenegriek als specerij

Fenegriek is een integraal onderdeel van de Aziatische keuken. Fenegriek wordt vooral gebruikt bij de bereiding van Indiase currygerechten of chutneys. De zaden, die aan lavas doen denken, worden ook vaak gebruikt om geroosterd vlees (lamsvlees, rundvlees, varkensvlees) op smaak te brengen. Fenegriek verfijnt ook zelfgebakken brood-, groente- en kaasgerechten, evenals soepen en stoofschotels. De peulvruchten kunnen heel of gemalen worden gebruikt. Voor de laatste variant worden de zaden geroosterd en vervolgens verpletterd in een vijzel.

➔ Tip: Bewaar de gemalen kruiden in een goed afgesloten container, omdat de smaak gemakkelijk verloren gaat in de lucht en in de zon.

Als je je salade met fenegriek wilt verfijnen, heb je de spruitjes van de plant nodig.
Je kunt deze eenvoudig zelf trekken:

 1. Houd een voldoende groot glas klaar.
 2. Voeg drie eetlepels fenegriekzaden toe.
 3. Besprenkel de zaden meerdere keren met water (2-3 keer per dag).
 4. Tap overtollig water opnieuw af.
 5. Plaats het glas in een warme kamer - ongeveer 18 tot 21 graden.
 6. Bedek het met een doek.
 7. Wacht ongeveer acht uur - de vruchten beginnen te ontspruiten.
 8. De spruiten kunnen op de tweede dag worden geoogst.

➔ Belangrijk: Hoe langer je de spruitjes laat ontkiemen, hoe bitterder ze worden. Vroege consumptie wordt daarom aanbevolen.

Gebruik fenegriek als medicinale plant

Fenegriek is rijk aan waardevolle mineralen en enzymen. Als u geïnteresseerd bent, kunt u lezen welke deze zijn en in welke concentratie ze voorkomen per 100g fenegriek op bockshornklee.info Het hoge ijzer- en calciumgehalte is bijzonder gezondheidsbevorderend. Ons lichaam heeft ijzer nodig om het transport van zuurstof in het bloed te waarborgen, terwijl calcium nodig is om botten op te bouwen. Fenegriek is niet alleen intern effectief, het kruid kan ook worden gebruikt als een papperig kussen om pijn en ontsteking te verlichten. Benedictine Hildegard von Bingen wist al van dit genezende effect en beschreef fenegriek ook als smakelijk.

Ziekten en aandoeningen waarbij fenegriek kan helpen:

 • Hoge bloeddruk
 • bronchitis
 • artritis
 • hoesten
 • Gastro-intestinale klachten
 • reumatiek
 • haaruitval
 • spataderen
 • leverschade
 • keelpijn

Video: Kiemen kweken - Een groener thuis #14 (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send