Kruiden

Ananas-salie verzorgen - Hoe water geven, bemesten en op de juiste manier snijden

Pin
Send
Share
Send


Het is leuk om de ananassalie te zien groeien. Omdat de plant extreem robuust is, heerlijk ruikt en ook gemakkelijk te verzorgen is.

© irottlaender - Fotolia.com

Ananassalie (Salvia rutilans) groeit in de zomer tot een hoogte van één meter en inspireert met mooie, dieprode bloemen die een betoverende geur uitstralen. En zonder groot onderhoud. Als je alles goed doet bij het planten van de ananas-salie, heb je niet veel met zorg te maken. We hebben voor u samengesteld waar u rekening mee moet houden bij het verzorgen van de plant uit de hooglanden van Mexico en Guatemala in het algemeen. Maar allereerst willen we u kennis laten maken met nog twee geweldige salie-variëteiten.

Kort geïntroduceerde salie soorten

Naast de hier beschreven ananassalie moeten twee andere variëteiten worden genoemd, die op dezelfde manier kunnen worden gekweekt en misschien als supplement of voor groepsbeplanting kunnen worden gebruikt.

❍ Salvia elegans:

Dit is de honingmeloen salie. Deze variëteit is iets achter de ananas-salie in groei, maar verspreidt ook een bijzonder intense fruitige geur.

❍ Salvia dorisiana:

Deze fruitsalie verrast met zijn roze en paarse bloemen, die in januari verschijnen. Dit type salie heeft ook een sterke en aromatische geur, die in dit geval minder doet denken aan ananas maar meer aan fruitsuikergoed.

Geef de ananassalie goed water

De ananassalie houdt ervan vochtig, maar kan geen natte voeten aan. Dit suggereert dat enige tact nodig zal zijn om de plant goed water te geven. Regelmatig en goed gedoseerd water geven is belangrijk. De aarde mag nooit uitdrogen. Er mag echter geen wateroverlast zijn. Hierdoor zouden de wortels snel gaan rotten.

Tip:
U kunt staanvocht voorkomen door de grond in het veld met grof zand los te maken en een afvoer van aardewerkscherven in de emmer te creëren.

Ananas-salie goed bemesten

Ananassalie moet tijdens het groeiseizoen regelmatig worden bemest. Het is raadzaam om elke maand een organische vloeibare meststof te gebruiken. Dit is eenvoudig te doseren en kan eenvoudig aan het irrigatiewater worden toegevoegd. Ananassalie wordt niet bevrucht tijdens het winter halfjaar.

Tip:
Containerplanten hebben een bijzonder groot aantal voedingsstoffen nodig. Als de ananassalie zich in de emmer bevindt, kan deze ook in de zomer wekelijks worden bemest.

Snijd de ananas-salie

Snijd de ananassalie in het voorjaar terug, het stimuleert de groei en bloei. Het snoeien moet ongeveer een handbreedte boven de grond zijn en mag niet in het oude hout worden uitgevoerd.

Indien nodig kunnen snoeimaatregelen ook het hele jaar door worden uitgevoerd, omdat de plant vrij goed wordt verdragen door snoeien. Op deze manier kunnen scheuten die te lang lijken worden ingekort of droog en kunnen oude takken worden verwijderd. Met een beetje vaardigheid kan de ananas-salie ook in vorm worden gesneden, waarbij niet alleen de vorming van een mooie kroon een verklaard doel is, maar ook vormen zoals cascades of piramides zijn mogelijk.

Plant ananassalie in een kuip

De planten uit Midden-Amerika worden bij voorkeur in containers in Duitsland geteeld. Er zijn een paar dingen om te overwegen:

Keuze van plantenbak:

Je moet de ananas-salie in een voldoende grote plantenbak doen. De planten groeien vrij snel, dus een planter met ongeveer tien liter en meer inhoud is veel geschikter dan kleine en kleine plantpotten, die de vreugde van de salie bij het groeien beperken en regelmatig moeten worden vernieuwd.

Keuze van substraat:

Bij het kiezen van het substraat stellen de planten niet veel eisen. Het is belangrijk dat u zorgt voor een doorlatende grond, omdat wateroverlast snel wortelrot veroorzaakt. Door een drainage op de bodem van het vat op te nemen, wordt de gronddoorlatendheid verbeterd. Het ideale substraat bestaat uit kleigrond die is verrijkt met compost en beter doorlaatbaar is gemaakt met grof zand.

Site selectie:

Voor de kuipplant moet u een locatie in halfschaduw kiezen. De plant heeft geen bezwaar tegen de ochtend- en avondzon. De ananassalie heeft bescherming nodig tegen de felle middagzon.

Zorg:

Zorg moet niet worden verwaarloosd. In de emmer is de ananassalie afhankelijk van regelmatig water geven en tijdens de groeifase ook van voldoende bemesting. Wanneer temperaturen het vriespunt naderen, verplaatst de containerplant zich naar een vorstvrije winterruimte in het trappenhuis, een onverwarmde kamer of de wintertuin.

Ananas salie buitenshuis en kuipen: de voor- en nadelen

plaatsvoordelennadelen
Ananas salie buitenshuis+ eenvoudige verzorging
+ goede groeiomstandigheden
+ decoratieve perkplant
- niet winterhard
- gevoeliger voor ongedierte
Ananassalie in een emmer+ praktisch
+ variabele positionering
+ geschikt voor balkon / terras
- hogere onderhoudsinspanningen
- Meer vatbaar voor wateroverlast

Op deze manier kunt u onderhoudsfouten voorkomen

De robuuste ananassalie is tevreden met verschillende locaties en bodemomstandigheden en vergeeft ook enkele onderhoudsfouten. Maar op de verkeerde locatie groeit de plant minder overvloedig en mist ook de heerlijk intense geur. Als je echter te laat wateroverlast opmerkt, betekent dit vaak het einde van de plant. Als de wortels worden aangevallen en beginnen te rotten, is er geen redding voor de plant als je niet snel reageert.

Wat schaadt de ananassalie het meest?

Video: Tips om kruiden te oogsten - Een groener thuis! #34 (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send