Kruiden

Zorg voor moederkruid - Dus water, bemesten, knippen en overwinteren

Pin
Send
Share
Send


Moederkruid is een relatief gemakkelijk te onderhouden wilde plant die, mits goed verzorgd, nog robuuster wordt tegen ongedierte en ziekten.

© Berty - Fotolia.com

Het eens zo geprezen wilde kruid en medicinale kruid heeft niet veel onderhoud nodig. Toch zijn er goede redenen voor professionele zorg. Omdat dan de bloeitijd van het moederkruid (Tanacetum parthenium) zelfs onder bepaalde omstandigheden kan worden verlengd. Als moederkruid goed wordt verzorgd, is het ook robuuster tegen ongedierte en minder vatbaar voor ziekten.

Hoe de moederkruid goed water te geven

Omdat dit kruid grond met veel kalk waardeert, is het absoluut geen probleem als je kalkhoudend water gebruikt om de plant water te geven. Om het moederkruid goed te laten gedijen, is het belangrijk dat je de grond rond de plant zoveel mogelijk vochtig houdt. Bovendien moet je alleen het wortelgebied van de plant water geven.

Het kruid is slechts gedurende korte tijd bestand tegen droogte en hitte. Laat de plant daarom niet teveel uitdrogen. Dit is vooral belangrijk als het gaat om moederkruid zaailingen die nog niet zo robuust zijn als oudere planten van dit type.

Op deze manier wordt de moederkruid goed bemest

In de periode van mei tot september is bemesting van het moederkruid meestal niet nodig. Dit is echter alleen het geval als u de plant hebt geplant op een locatie met voedingsrijke grond. In het volgende jaar na het planten van het moederkruid is het echter volkomen log om de vaste plant te bemesten. Compost is een uitstekende natuurlijke en relatief goedkope meststof.

Als de moederkruid een potplant is, is een andere procedure vereist. In dit geval moet u terugvallen op een gewone bloemenmeststof, want deze is ook overal in de vakhandel verkrijgbaar voor weinig geld.

Wanneer en hoe moet de moederkruid worden teruggesneden?

Er zijn een aantal redenen waarom het snoeien van de moederkruid zinvol kan zijn. Enkele van deze redenen zijn:

  • zodat de moederkruid een tweede keer bloeit na het snoeien
  • om een ​​bossige gewoonte te stimuleren
  • zodat de houtachtigheid van de vaste plant niet zo snel verloopt
  • moederkruid als snijbloem gebruiken
  • voor het oogsten van het kruid (bijvoorbeeld als medicinale plant)
  • om zelf zaaien van moederkruid te voorkomen

Moederkruid is een van de planten die bijzonder lang in de vaas blijven. Als je er zeker van wilt zijn dat het kruid zo bossig mogelijk groeit, is het het beste om de plant in het voorjaar terug te snijden en zo dicht mogelijk bij de basis van de vaste plant. Dit wordt ook aanbevolen omdat de moederkruid de neiging heeft om aan de basis te verhelderen. Je kunt de houtbewerking van de plant echter een beetje uitstellen elke keer dat je hem opnieuw snoeit.

Om moederkruid aan te moedigen om nieuwe bloemen te vormen, is het zinvol om te snoeien tussen juli en augustus. Dan bloeit de plant voor het eerst en kunnen de oude bloemen worden verwijderd. Om mogelijk zelfzaaien van het moederkruid in uw eigen tuin tegen te gaan, kan het handig zijn als u de bloemen tijdig verwijdert voordat de zaden van het moederkruid volledig zijn gerijpt. Anders is het zelfzaaien van deze plant moeilijk te stoppen.

Verzorging van het moederkruid als bescherming tegen ongedierte

Zelfs als ongedierte nauwelijks een kans maakt met de goed verzorgde moederkruid, moet u aanvullende beschermende maatregelen nemen. Dit geldt vooral wanneer slakken gevaar lopen. Om dit te doen, moet u inschatten hoe waarschijnlijk het is dat slakken in uw tuin zullen voorkomen. Slakken zijn tenslotte vooral gericht op de jonge planten van moederkruid, want dit is een echte delicatesse voor het ongedierte. Een slakkenhek is daarom een ​​zeer goede keuze. Je kunt deze slakbescherming later op de wat oudere planten verwijderen. Omdat de moederkruid zijn eigen smaak ontwikkelde, die de slakken niet lekker vinden. Je start niet langer een nieuwe aanval op moederkruid.

Hier zijn nog enkele tips voor het bestrijden van slakken in de tuin.

Hoe is de moederkruid goed overwinterd?

Moederkruid is een vaste plant. Het kruid is echter alleen winterhard bij temperaturen tot -12 graden Celsius. Het zou daarom niet kouder moeten worden als de moederkruid in het komende voorjaar weer zou bloeien. Als de winter niet succesvol is, kunt u de moederkruid opnieuw zaaien. De perfecte tijd hiervoor is de lente.

Als je moederkruid buiten in een vrij ruwe, koele regio hebt gekweekt, moet je de juiste maatregelen nemen om het gewas te overwinteren. Dit betekent dat u met name het wortelgebied van de vaste plant moet beschermen. Een laag Riesig kan deze taak goed aan en kan de nodige vorstbescherming bieden. Als je moederkruid in een emmer hebt geplant, is het het beste om de emmerplant in een geschikte winteraccommodatie in het huis te plaatsen en daar tot de volgende lente te overwinteren.

Pin
Send
Share
Send