Kruiden

Struiktomaten - planten, onderhouden, vermenigvuldigen en overwinteren

Pin
Send
Share
Send


In deze uitgebreide gids vindt u alles wat u moet weten over trostomaten. Aanplantinstructies, evenals tips voor vermeerdering en overwintering.

© Daniel Ernst / stock.adobe.com Groenten kweken in een kleine ruimte werkt goed met trostomaten. De compacte planten kunnen ook op het balkon worden gekweekt of zelfs op de vensterbank groeien. Trostomaten hebben een sterk aroma en vereisen geen uitgebreid onderhoud. Er zijn echter een paar dingen om rekening mee te houden voor het kweken van groenten.

inhoud

 • 1 Groei en plant trostomaten
  • 1.1 ➔ Sitevoorwaarden
  • 1.2 auswählen Selecteer substraat
  • 1.3 pfl Tomaten planten wanneer?
  • 1.4 pfl Trostomaten planten - stap voor stap
  • 1.5 pfl Plant trostomaten in een emmer
  • 1.6 ➔ Een overzicht van de belangrijkste planttips
 • 2 trostomaten - 3 populaire variëteiten
 • Handhaaf 3 trostomaten
  • 3.1 g Water trostomaten
  • 3.2 dün Bevrucht trostomaten
  • 3.3 ➔ trostomaten - gesneden of augurk?
 • Vermenigvuldig 4 trostomaten
  • 4.1 ehren Vermeerder trostomaten met stekken
  • 4.2 verm Vermenig trostomaten door te zaaien
 • 5 Zorg goed voor jonge planten
 • 6 trostomaten - identificeer en bestrijd ziekten en plagen
  • 6.1 ➔ Kruid en bruine rot op trostomaten
  • 6.2 ➔ Echte meeldauw op trostomaten
  • 6.3 ➔ Grijze schimmel op trostomaten
  • 6.4 ➔ Witte vlieg op trostomaten
 • Oogst en bewaar 7 tomaten
 • Overwinter 8 trostomaten

Groei en plant trostomaten

Trostomaten kunnen buiten, op het balkon en op het terras worden geteeld. Vanwege de compacte groei is het bewaren van containers de meest populaire vorm van teelt geworden. Struiktomaten groeien meer in de breedte dan in de hoogte en vereisen een overeenkomstige plantafstand van ten minste 80 centimeter.

➔ Sitevoorwaarden

Een lichte en zonnige locatie is ideaal. De tomatenplanten moeten minimaal acht uur per dag aan de zon worden blootgesteld. Een locatie beschermd tegen regen en wind moet worden gekozen. Op dezelfde manier hebben trostomaten een luchtige stand nodig, anders bestaat het risico dat zich vocht ophoopt en schimmelziekten optreden.

Containerplanten voelen zich het meest comfortabel op een balkon op het zuiden. Buitengebieden op het westen of oosten zijn ook geschikt voor het kweken van de bushtomaat.

Auswählen Selecteer substraat

Trostomaten zijn zware voeders. Daarom hebben de planten een voedingsstofrijk substraat nodig. De vloer moet goed worden afgevoerd, zodat vocht kan wegvloeien en er geen wateroverlast optreedt. De grond moet ook kalk bevatten en indien mogelijk licht zuur zijn. Het is raadzaam om de pH van het substraat te bepalen. Dit is tussen 6,5 en 7 in het ideale bereik.

Doe de substraat test!
Je kunt eenvoudig zelf controleren of de grond in de moestuin geschikt is voor het telen van trostomaten. Pak de aarde op met je handen en probeer er een bal van te maken. Als dit niet lukt en de aarde uiteenvalt, is het substraat voor trostomaten precies goed.

Voor de emmer is het logisch om in de handel verkrijgbare tomatenaarde te gebruiken. Dit is bijzonder voedzaam en afgestemd op de speciale behoeften van de planten.

Het ideale substraat in het kort:

 • losjes
 • doordringbaar
 • kalkrijke
 • voedzaam
 • licht zuur

➔ Wanneer tomaten planten?

Wanneer trostomaten worden geplant, hangt af van de gekozen teeltvorm. De teelt in de emmer begint wanneer het risico op nachtvorst wordt afgewend. De plantenbakken kunnen vanaf half mei buiten worden opgesteld. Als je een vorstvrije kas hebt, kun je je trostomaten vanaf half april in de grond planten.

➔ Trostomaten planten - stap voor stap

 1. Selecteer locatie
 2. Bereid de grond voor
 3. Let op plantafstand (minimaal 80cm)
 4. Graaf het plantgat uit
 5. Gebruik planten
 1. Sluit het plantgat
 2. Druk de vloer goed aan
 3. Bevestig klimhulp
 4. Geef de plant water
Struiktomaten worden bossig. Ze verspreiden zich voornamelijk naar de zijkanten. De meeste trostomaten worden niet groter dan een halve meter. De klimhulp moet dienovereenkomstig worden gekozen. Je kunt standaard plastic tomatensticks of bamboe- en metalen sticks gebruiken. De bushtomaten kunnen ook langs hekjes worden geleid.

➔ Plant trostomaten in een emmer

© Superingo / stock.adobe.com Plantenbakken van hout, klei of plastic zijn geschikt om in een emmer te kweken. De plantpotten moeten voldoende groot zijn. Afhankelijk van de variëteit is een volume van vier tot tien liter optimaal.

Opmerking: De wortels van de planten hebben voldoende speelruimte nodig. Daarom is het bij twijfel beter om de planter te groot dan te klein te kiezen.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er voldoende afvoergaten in de bodem van het vat zijn. De vloeistof moet vrij kunnen weglopen, omdat tomaten geen wateroverlast kunnen verdragen. Een afvoer van aardewerkscherven in de bodem van het vat kan de permeabiliteit van het substraat verbeteren.

Plantenbakken met wateropslag leveren de trostomaten dagenlang continu water. Plantenpotten met waterniveau-indicatoren zijn ideaal voor het controleren van irrigatie.

➔ Een overzicht van de belangrijkste planttips

activiteittoelichting
Selecteer locatiehelder
zonnig
beschermde
Bereid de grond voorlosjes
doordringbaar
voedzaam
Maak plantenBuiten vanaf half mei
Kas vanaf half april
Let op de plantafstand
Bevestig klimhulp

Trostomaten - 3 populaire variëteiten

verscheidenheidHoogte in cmbijzonderheid
Losettotot 30intense smaak
ideale verkeerslichtinstallatie
Maglia Rosatot 100zoetzure smaak
Oogst vroeg voor een betere smaak
Extreme struiktot 100zoet en sappig
grote vruchten

Bewaar trostomaten

© Olesia / stock.adobe.com

➔ Giet trostomaten

De vochtbehoefte van trostomaten is hoog. Tegelijkertijd moet echter worden gezorgd dat overaanbod wordt voorkomen, zodat er geen wateroverlast is. Op warme en droge dagen moeten tomatenplanten twee keer per dag water worden gegeven. Het is het beste om 's ochtends en' s avonds water te geven. Dan kan de grond het vocht het beste opnemen.

Bij het water geven is het belangrijk om altijd van onderaf te irrigeren. De bladeren van de trostomaten mogen niet in contact komen met het irrigatiewater. Regenwater wordt het best getolereerd door de tomatenplanten. Als alternatief kan lauw kraanwater worden gebruikt.

"Tip: Kraanwater mag alleen oud worden gebruikt, zodat de kalk kan bezinken.

Trostomaten schenken sleutelwoorden in

 • gelijkmatig vochtig houden
 • Vermijd wateroverlast
 • Geef meerdere keren per dag water in de zomer
 • Wateropslag in plantenbakken is een voordeel
 • bij voorkeur gieten met regenwater

➔ Bevrucht trostomaten

Trostomaten hebben een hoge voedingsbehoefte als zware voeders. De gebruikte meststoffen zijn afhankelijk van de teeltvorm. In het veld kan het substraat worden gemengd met compost. Indien beschikbaar is mest ook geschikt als meststof voor buitenplanten.

Trostomaten die in een emmer worden geteeld, krijgen elke twee tot drie weken vloeibare meststof. Als alternatief zijn kunstmeststokken of -druppels met langetermijneffecten in de handel verkrijgbaar.

Naast conventionele meststoffen kunnen huismiddeltjes zoals koffiedik of brandnetelslurry worden gebruikt om de planten te versterken.

➔ trostomaten - gesneden of augurk?

De karakteristieke groei van de trostomaten wordt gevormd door verschillende scheuten. Na de vorming van bladeren en bloemen stopt de groei van de scheuten. Er komen echter voortdurend nieuwe scheuten met meer bloemen en fruitkoppen op.

Er zijn geen typische vrek-drives, die het onderhoudswerk beperken. Trostomaten hoeven niet te worden gesneden of gestript.

Vermeerder de trostomaten

Trostomaten kunnen worden vermeerderd met stekken of door te zaaien.

➔ Vermeerder trostomaten met stekken

© Parilov / stock.adobe.com Aangezien er geen geschikte scheuten ontstaan ​​door het beitsen, moeten de stekken uit de zijscheuten worden gesneden. Een stek is ongeveer 15 centimeter lang en snijdt boven de eerste tak.

Ga dan als volgt te werk:

 1. Bereid de plantenbak voor
 2. Verwijder de bladeren van het stekje in het onderste derde deel
 3. Breng stekken onmiddellijk in de grond
 4. De teelt in plantaardige grond is optimaal
 5. gebruik een kleine houten stok als klimhulp
 6. Plaats op een gedeeltelijk beschaduwde locatie
 7. water royaal van onderen

Als de wortels zich in de planter hebben verspreid en er nauwelijks grond zichtbaar is, is het hoog tijd om naar een grotere planter of buitenshuis te gaan.

➔ Vermeerder trostomaten door te zaaien

© Petra Schuelle / stock.adobe.com De teelt van trostomaten kan begin maart beginnen. Kweekpotten van turf of cellulose zijn geschikt voor het zaaien op de vensterbank, evenals kweekbakken.

Trostomaten zaaien - stap voor stap

 1. Selecteer plantenbak
 2. Vul de plantenbak met groeiende grond
 3. Verspreid de zaden over het oppervlak
 4. Houd een plantafstand van ongeveer drie centimeter aan
 5. Bedek de zaden met substraat
 6. Geef de zaden voorzichtig water
 7. Bedek de plantenbak
 8. Houd het substraat gelijkmatig vochtig
 9. Zet de plantenbak op een lichte plaats
 10. Kweek zaden op kamertemperatuur

"Tip: Het deksel van de plantenbak moet regelmatig worden geventileerd zodat er geen schimmel ontstaat.

Het ontkiemen begint na bijna twee weken. Nog twee weken later hebben de jonge planten de eerste bladeren ontwikkeld en kunnen nu worden af ​​geprikt. Als een paar vloeibare kunstmest een paar dagen voor het afprikken wordt toegediend, is dit een versterking voor de jonge planten en kunnen ze beter omgaan met de ingreep.

Prik trostomaten eruit - stap voor stap

 1. Maak de grond rond de plant voorzichtig los
 2. Maak de zaailing los van de grond
 3. Bevrijd de zaailing van de aarde
 4. Controle wortels
 5. Kort de wortels in tot ongeveer twee centimeter
 6. Plaats de zaailing in je eigen plantenbak
 7. Vul de plantenbak met aarde
 8. Druk voorzichtig op het substraat
 9. Geef de jonge plant water

"Tip: Als de wortels van de zaailing wit en sterk zijn, is alles in perfecte staat. Zaailingen met zeer dunne of bruinachtige wortels moeten worden weggegooid. Het zou moeilijk zijn om een ​​significant rendement te verwachten.

Zorgt goed voor jonge planten

De zaailingen brengen de eerste paar dagen na het verplanten door in het beschermde interieur. Op de vensterbank kunnen de jonge planten langzaam wennen aan de zonnestralen. Vanaf eind april mogen de jonge trostomaten uren naar buiten.

De buitentemperatuur moet minimaal acht graden zijn. De plantenbakken staan ​​op een gedeeltelijk schaduwrijke plek. Vermijd de directe middagzon. De jonge planten moeten worden beschermd tegen regen en wind. Om de jonge planten permanent buiten te kweken, mogen de nachttemperaturen niet onder de tien graden komen.

Trostomaten - identificeer en bestrijd ziekten en plagen

© akiyoko / stock.adobe.com De meest voorkomende oorzaken van ziekten of plagen op tomaten zijn ongunstige weersomstandigheden en onderhoudsfouten door de hobbytuinier.

De volgende ziekten kunnen voorkomen:

 • Kruid en bruine rot
 • Echte meeldauw
 • grijs

➔ Kruid en bruine rot op trostomaten

Deze veel voorkomende tomatenziekte komt vooral voor in natte en relatief koele zomers. De eerste tekenen van de ziekte zijn bruine vlekken op de bladeren. In het verdere verloop bedekt het gebladerte een witte patina. De bladeren worden zwart en verdorren. De vruchten bederven binnen korte tijd.

Wat te doen
Alle delen van de getroffen plant moeten onmiddellijk worden verwijderd. Extracten van uienvellen, knoflookbrouwsel of paardenstaartbouillon hebben hun waarde bewezen als biologische wapens.

Kruid en bruine rot kunnen worden voorkomen door de tomatenplanten tegen regen te beschermen en op een zonnige en luchtige plaats te kweken.

➔ Echte meeldauw op trostomaten

Echte meeldauw wordt bevorderd door een warm, vochtig klimaat. Eerst verschijnen er onopvallende witte vlekken op de bladeren. Deze ontwikkelen zich tot een dicht paddestoelgras. De vruchten zelf zijn niet geïnfecteerd, maar kunnen minder goed ontwikkelen door het gebrek aan voedingsstoffen in de bladeren.

Wat te doen
De aangetaste delen van de planten moeten worden verwijderd en verwijderd. Lever mos extract kan worden toegediend als een tonicum. Let er bij het bemesten op dat de preparaten geen stikstof bevatten. De aangetaste planten worden elke drie dagen behandeld met een oplossing van melk en water.

Een gemengde cultuur met bieslook, knoflook of tagetes kan de besmetting tegengaan.

➔ Grijze schimmel op trostomaten

Als de besmetting met grijze schimmel wordt opgemerkt, moeten alle geïnfecteerde plantendelen worden verwijderd. Omdat de schimmel op de compost kan overleven, is verwijdering in het huishoudelijk afval of directe verbranding raadzaam.

De keuze voor een heldere stand en water geven van onderaf zonder dat vocht in contact komt met de bladeren van de struiktomaat kan een preventief effect hebben.

➔ Witte vlieg op trostomaten

De witte vlieg is een van de meest voorkomende dierenplagen die trostomaten aantasten. Dit zijn mini-bladluizen die het sap uit de bladeren van de planten zuigen. Dit snijdt de voedselvoorziening af. De plant begint te verwelken en kan volledig verwelken.

Witte vliegen zijn bestand tegen pesticiden. Roofdieren zoals roofwantsen of parasitaire wespen hebben zich bewezen in de strijd.

Oogst en bewaar trostomaten

© maryviolet / stock.adobe.com De oogsttijd van de trostomaten begint wanneer ze niet langer hard en groen lijken, maar hun typische kleur hebben aangenomen. De tomaten zijn zachter geworden en kunnen gemakkelijk uit de plant worden verwijderd.

De vruchten kunnen direct na het oogsten worden geconsumeerd. Maar ze kunnen ook worden opgeslagen. Dit moet apart van andere soorten groenten en fruit worden gedaan. Trostomaten bevatten veel ethyleen. Het rijpingsgas zou het rijpingsproces van de omringende groenten en fruit versnellen.

Trostomaten horen niet in de koelkast. De optimale opslagtemperatuur is 15 tot 18 graden. Als de temperaturen dalen, bevordert dit het rottingsproces.

"Waarschuwing: Alleen de vruchten van de trostomatenplant mogen worden geconsumeerd. De bladeren en stengels van de nachtschadefamilie zijn giftig.

De bloemen zijn ook niet geschikt voor consumptie. Fruit dat besmet is met ongedierte mag ook niet worden gegeten. De planten ontwikkelen in toenemende mate gifstoffen om het ongedierte af te weren.

Overwinterde trostomaten

Tomaten worden eigenlijk niet als winterhard beschouwd en de meeste hobbytuinders gooien hun trostomaten na het oogsten weg. Het is echter niet onmogelijk - vooral de compacte trostomaten kunnen worden overwinterd. Als u de uitdaging wilt aangaan, gaat u als volgt te werk:

 1. Breng planten in de herfst binnen
 2. kies een lichte locatie
 3. Temperaturen tussen tien en 15 graden
 4. Pas bemesting aan
 5. Houd het substraat gelijkmatig vochtig

In een onverwarmde wintertuin hebben trostomaten de voorkeur voor de winter. Als een locatie met minder helderheid wordt gevonden, is het gebruik van plantenlampen aan te raden.

Video: Tomaten planten in een pot (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send