Kruiden

Tomaten oogsten: tips op het juiste moment

Pin
Send
Share
Send


Als je voor het eerst tomaten kweekt, kun je nog steeds een beetje onzeker zijn over de oogst. We hebben hier alles wat u moet weten samengevat.

© pilipphoto / stock.adobe.com

Er wordt gezegd dat tomaten alleen mogen worden geoogst als ze rood zijn. De oogst is echter ook afhankelijk van andere factoren, zoals onze tips en adviezen hieronder laten zien.

Van welke criteria hangt de tomatenoogst af?

De optimale tijd voor de tomatenoogst hangt vooral af van de variëteit. Omdat er tegenwoordig niet langer alleen rode tomaten zijn, maar ook groene, gele en tabby-variëteiten, is het principe dat je ze alleen moet oogsten als ze rood zijn verouderd.

Vooral wanneer een tomatenras voor het eerst in uw eigen tuin groeit, zijn een gezond niveau van intuïtie en goede observatievaardigheden vereist om erachter te komen wanneer de ideale oogsttijd is aangebroken.

U kunt zich oriënteren op de volgende belangrijke punten:

  • Rode tomaten moeten volledig gekleurd zijn.
  • Voor gele, groene, oranje en donkere tomaten geeft het rijpe fruit iets mee wanneer de schil licht wordt ingedrukt.
  • Rijp fruit kan eenvoudig worden verwijderd op het vooraf bepaalde breekpunt bovenaan. Vooral bij groene exemplaren is dit de meest voorkomende test om rijp fruit te identificeren.

Wat het juiste tijdstip in de kalender betreft, kan hier geen duidelijke uitspraak worden gedaan, omdat dit ook afhankelijk is van de specifieke variëteit. Er zijn er die al fruit dragen dat klaar is voor de oogst in juli. Anderen zijn echter niet klaar tot augustus of zelfs september.

Naast de variëteit is ook de mate van zonneschijn bepalend. Tomatenplanten behoren tot de zonaanbidders. Hoe meer zon ze krijgen, hoe beter en sneller ze volwassen worden.

Maakt het tijdstip van de dag en de oogstvolgorde uit?

Het tijdstip van de dag bepaalt het aroma van de tomaten. - © encierro / stock.adobe.com Niet alleen de kleur van het fruit biedt een goede oriëntatie voor de oogst, maar ook het tijdstip van de dag en de volgorde waarin het fruit uit de plant wordt verwijderd.

Als je ze bijvoorbeeld 's morgens oogst, hebben ze een frisse en frisse textuur. De smaak is op dit moment van de dag extreem mild. Op de avond van dezelfde dag daarentegen, smaken de tomaten zeer aromatisch en hebben een zoetig effect, vooral als ze de hele dag aan de zon zijn blootgesteld. - Welke tijd van de dag u kiest, is meer een kwestie van smaak.

Wat de volgorde van fruitoogst betreft, nemen amateur-tuiniers eerst de tomaten, die zich dicht bij de stengel bevinden. Ze zijn meestal eerst rijp. Van daaruit werk je tijdens de oogst naar buiten.

Waarom niet eerder oogsten?

Zolang tomaten nog groen zijn, bevatten ze een giftige alkaloïde genaamd solanine. Dit verdwijnt geleidelijk in de tomaat terwijl deze rijpt. Daarom mogen ze in geen geval worden geoogst zonder hun typische kleur al te hebben aangenomen.

Oogst tomaten en beïnvloed houdbaarheid

Als de stengel tijdens de oogst op de tomaat blijft, gaat deze langer mee. - © Iuliia Metkalova / stock.adobe.com Een eenvoudige truc zorgt ervoor dat de tomaten langer meegaan. Laat bij het oogsten eenvoudig een deel van de stengel op de vrucht. Dit mag alleen worden verwijderd als de tomaten zijn verwerkt. Dit zorgt er ook voor dat er geen solanine meer in de tomaat achterblijft, omdat deze stof naar de stengels migreert terwijl deze rijpt.

By the way: Bewaring in de koelkast wordt niet aanbevolen voor tomaten, omdat ze op deze manier hun aroma verliezen. U vindt informatie over de juiste opslag in ons artikel "Tomatenbewaring - 8 slimme tips".

Oogst onrijpe tomaten voor de vorst

De laatste tomaten van het seizoen kunnen het beste worden geoogst voor de eerste vorst. Het doet er niet toe of deze nog groen zijn of niet. Omdat ze onder bepaalde omstandigheden heel goed kunnen rijpen.

Hiervoor kunnen de volgende trucs worden gebruikt:

De tomaten worden in een kom geplaatst samen met een volledig rijpe banaan. Bananen scheiden in dit stadium ethyleengas af, wat het rijpingsproces bevordert. Een appel kan ook worden gebruikt als alternatief voor de banaan.

Groene tomaten rijpen ook als je ze in krantenpapier wikkelt en op een warme plaats legt. Het is belangrijk dat de afzonderlijke tomaten elkaar niet raken. Enkele dagen later krijgen ze de typische kleur van de variëteit en zijn ze eetbaar.

Een vensterbank verlicht door de zon kan ook nuttig zijn voor het rijpen van tomaten.

Video: Mijn top 5 tomaten van het moment! - ANGELO - Tuintip #7 (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send