Kruiden

Uienziekten - identificeren en bestrijden

Pin
Send
Share
Send


Uien zijn van nature zeer robuuste planten. Desondanks kunnen ziekten en schimmels zich van tijd tot tijd verspreiden. Lees hier wat deze zijn en hoe ze kunnen worden bestreden.

© Goffkein - Fotolia.com Bijna elke hobbytuinier heeft een paar uien in zijn bed geplant. Ze zijn nauwelijks voor te stellen in de keuken, maar de ui kan ook goed werk doen in het dagelijks leven. Als het bijvoorbeeld door een wesp werd gestoken, zal een ui de pijn helpen verlichten en voorkomen dat de prikplaats opzwelt.

Je hoeft niet veel aandacht te besteden aan het kweken van de bollen, want het zijn zeer veeleisende planten. Ziekten en plagen verschijnen zelden. In de regel treden infecties vooral op als het weer lange tijd erg vochtig is, vooral paddestoelen hebben het gemakkelijk en vermenigvuldigen zich snel. Vandaag zullen we de belangrijkste uienziekten uitleggen en hoe u ze kunt herkennen en bestrijden.

De 3 meest voorkomende uienziekten

➤ 1. Valse meeldauw

Valse meeldauw komt veel voor in binnentuinen en de ui wordt ook vaker getroffen. De trigger is de Peronospora-destructor, die zich gemakkelijk kan vermenigvuldigen bij aanhoudend vochtig weer.

»Detecteer valse meeldauw

Je kunt valse meeldauw herkennen, vooral in de vroege ochtend, wanneer de dauw nog steeds vocht op de bladeren geeft. Dan zie je een spoorgras in violet-grijze kleur, maar je moet heel voorzichtig kijken, bij voorkeur tegen het licht.

Enkele dagen later verandert de kleur in lichtgrijs en sterven de bladeren snel af boven de getroffen gebieden. De schimmel vermenigvuldigt zich vooral op koele zomeravonden wanneer de dauwvorming zeer sterk is. Het is ideaal voor hem wanneer de lucht overdag bedekt is en de temperatuur niet boven de 20 graden komt.

De infectie komt meestal van zieke uien die in de grond zijn overwinterd. De sporen kunnen dan in de lente breed worden verdeeld door de wind. Je vindt dan de eerste aangetaste uienplanten rond mei. Als de valse meeldauw zeer sterk is, zullen de uien niet zo lang meegaan en zal de opbrengst ook lager zijn.

»Voorkom / bestrijd valse meeldauw

Helaas kun je een infectie in de huistuin niet voorkomen. U kunt alleen zoeken naar rassen die zo resistent mogelijk zijn bij het kopen. Als u de besmetting tijdig opmerkt, kunt u proberen deze te bestrijden met een fungicide.

➤ 2. Paarse vlekziekte

Paarse vlekziekte wordt ook veroorzaakt door een schimmel, namelijk Alternaria porri. Het is vooral te vinden op prei na langdurig, vochtig weer, maar je kunt het ook vaak zien op de uienbuizen. In het geval van uien is de paarse vlekziekte meestal een secundaire ziekte na valse meeldauw.

»Detecteer paarse vlekziekte

Je kunt de infectie herkennen aan aanvankelijk grijze, ovale vlekken. De langwerpige vlekken worden vervolgens zwart in het verdere verloop van de ziekte en ze hebben ook een paarse rand, vandaar de naam van de schimmelinfectie. In tegenstelling tot andere pathogenen verspreidt deze schimmel zich relatief langzaam. Alleen als de neerslag langer duurt, kan er helemaal een grotere besmetting plaatsvinden.

»Voorkomen / bestrijden paarse vlekziekte

De schimmel verschijnt meestal pas tegen het einde van de groeifase en veroorzaakt geen grotere schade aan de uienplanten. De schimmel in de grond kan overleven op aangetaste bladeren. Je kunt de ziekte voorkomen door zieke delen van de plant te verwijderen.

➤ 3. Gele strepen

Een zogenaamde gele streep wordt veroorzaakt door een virus. Het komt ook voor op prei, maar hier is de trigger een heel ander virus dat alleen de prei beïnvloedt. Op de ventilatieopeningen en bladeren van de uienplant zie je longitudinale strepen in felgele kleur die meteen in het oog springen.

»Detecteer gele strepen

Het virus beïnvloedt niet alleen uien, maar kan zich ook verspreiden naar knoflook, narcissen en sjalotten. Verschillende soorten bladluizen zijn verantwoordelijk voor de overdracht van het virus. In de loop van de ziekte worden de uien geatrofieerd en verdord, de uien blijven meestal kleiner.

»Voorkom / bestrijd gele strepen

Het bestrijden van de gele streep is moeilijk in de huistuin, maar omdat de schade gering is, kunt u de infectie gemakkelijk verdragen.

Dit zijn de drie belangrijkste ziekten die u in de tuin kunt behandelen. Ook het vermelden waard zijn de bloemziekte, het uienvuur en de papiervlekkenziekte, die echter slechts zeer zelden in de huistuin worden aangetroffen.

Pin
Send
Share
Send