Kruiden

Kweek, oogst en bewaar de prei

Pin
Send
Share
Send


Prei is een heerlijke groente die je zelf kunt verbouwen. We onthullen hoe het te doen en geven tips over wat te overwegen na de oogst.

© Brent Hofacker - Fotolia.com Wie kent deze langwerpige bollen niet? De preistokken zijn een populaire en gezonde groente. Vooral de lagere, lichtere delen van de preistok worden vaak gevonden in stoofschotels, stoofschotels of als een bijgerecht van groenten. Er zijn prei in elke supermarkt, maar ze smaken frisser uit je eigen tuin. Prei kan zonder veel moeite zelf worden gekweekt, kies de juiste variëteit en kan zelfs in de winter worden geoogst.

inhoud

 • 1 oorsprong van prei
 • 2 Ingrediënten en gezondheidsvoordelen van prei
 • Groei 3 prei - vind een geschikte locatie
 • 4 Groei prei - selecteer substraat
 • 5 Wanneer kun je prei kweken?
 • 6 populaire preivariëteiten voor zomer- en winterteelt
 • 7 Liever prei - hoe het werkt
  • 7.1 Hoe voorschot werkt - stap voor stap
 • 8 prei planten - stap voor stap
 • 9 Hoe moet prei worden verzorgd?
 • 10 Hoe giet je prei?
 • 11 Hoe wordt prei bemest?
 • 12 Prei - Aandachtsziekten!
 • 13 prei - wanneer te oogsten?
 • Bewaar en bereid 14 prei

Herkomst van prei

Precies waar de oorspronkelijke prei zich bevindt, kan niet met zekerheid worden gezegd. Als je gelooft dat prei uit de Middellandse Zee en het Nabije Oosten komt. De leliefamilie is al lang wijdverbreid in Europa. Dit kan waarschijnlijk worden verklaard door het feit dat prei nauwelijks eisen stelt en eigenlijk moeiteloos in elke tuin kan worden gebruikt. De belangrijkste teeltgebieden van prei vandaag omvatten Spanje, Nederland, Frankrijk, Turkije en Egypte.

Ingrediënten en gezondheidsvoordelen van prei

De volgende ingrediënten zitten in 100 gram verse prei:

 • 3,2 gram koolhydraten
 • 2,3 gram vezels
 • 2,2 gram eiwit
 • 0,3 gram vet

Prei bevat ook essentiële oliën, waardevolle mineralen en vitamines B1, B2, C en E. De gezondheidswaarde van prei is niet in de laatste plaats gebaseerd op de mineralen fosfor, calcium en kalium. De aanwezige vitamines versterken het immuunsysteem en zorgen voor een intact metabolisme. Allyleenolie kan infecties tegengaan en de genezing bevorderen. Prei bevordert ook de eetlust, verbetert de spijsvertering en heeft een slijmoplossend effect op aandoeningen van de bovenste luchtwegen.

Kweek prei - vind een geschikte locatie

De teelt begint met de keuze van de juiste locatie. Je moet ook weten dat prei minder compatibel is met andere uienplanten en niet samen met rode biet wil worden gekweekt. Gemengde culturen met komkommers, wortelen of sla zijn mogelijk. Kies een zonnige en enigszins beschermde locatie. Bescherming tegen kale vorst is vooral belangrijk bij het kweken van winterrassen. Anders heeft de prei geen geweldige locatie-eisen en gedijt hij eigenlijk in elke tuin.

Groei prei - selecteer substraat

Bij het kiezen van de grond is de plant kieskeuriger. Als een zware feeder heeft prei veel voedingsstoffen nodig. De vloer moet ook los, fris en diep zijn.

➔ Opmerking: Prei heeft een bijzonder hoge stikstofbehoefte.

Graaf eerst over de grond over een groot gebied. Verwijder niet alleen onkruid, wortels en stenen, maar ook grotere kluiten aarde. Als de grond wordt losgemaakt, wordt deze opgewaardeerd met compost of mest. Je kunt het substraat ook mengen met brandnetelmest of grassnippers.

➔ Opmerking: De beschreven grondbewerking moet, indien mogelijk, ten minste acht weken vóór de daadwerkelijke aanplant worden uitgevoerd.

Wanneer kun je prei kweken?

Er zijn hier verschillende opties. Het hangt ervan af wanneer je je prei wilt oogsten.Prei variëteit
zomer prei
herfst prei
winter preiplanttijd
Begin tot half april
Eind mei tot half juni
Juli tot augustus

Populaire preivariëteiten voor zomer- en winterteelt

Let er bij het kopen op dat het soort prei past bij de gewenste oogsttijd. De variëteiten Bavaria of Carentan 3 zijn geschikt voor de teelt in de zomer en herfst. Als u in de winter wilt oogsten, moet u de winterharde variëteiten van blauwachtig groene winter Alaska, Pluston of D'hiver de Saint-Victor kiezen.

Liever prei - hoe het werkt

Natuurlijk kun je preizaden krijgen en ze vervolgens direct in het bed zaaien. Het is echter veel beter om de prei te verkiezen. Vroege planten zijn krachtiger en u bespaart uzelf ook de noodzaak om de jonge planten na het zaaien te scheiden. Vroege planten worden individueel in afzonderlijke plantenpotten gekweekt en vervolgens direct in het bed geplaatst.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 Prei, prei - herfstreus - 200 zaden Momenteel geen beoordelingen1,95 €Naar de winkel
2 Prei-reus - lente-ui - ui - 500 zaden 3 beoordelingen1,60 €Naar de winkel
3 Prei, olifant 1 beoordelingen2,97 €Naar de winkel

Hoe het werkt - stap voor stap

 1. Zorg voor kweekpotten
 2. Selecteer substraat
 3. Plaats zaden in plantenbakken
 4. Bedek de zaden enigszins met aarde
 5. Geef de zaden goed water
 6. Zet de plantenbak op een lichte plaats
 7. Wacht op ontkieming

Kleine plantpotten met een grootte van slechts enkele centimeters zijn voldoende om te groeien. Yoghurtbekers of kleine commerciële bloembakken gemaakt van organisch materiaal zijn bijvoorbeeld zeer geschikt. Groeiende grond is geschikt als substraat. Je kunt ook conventionele tuingrond mengen met zand of turf. De zaden worden ongeveer een centimeter diep in de grond gedrukt en licht bedekt met substraat. Zet de plantpotten op kamertemperatuur in een helder raam en geef de zaden regelmatig water. De eerste opnamen verschijnen na ongeveer twee weken.

➔ Tip: Voor prei bestemd voor de zomerteelt moet in maart worden vervroegd. De teelt voor de winterprei begint rond mei.

Prei planten - stap voor stap

Er zijn twee verschillende methoden om prei te planten. De tuinman maakt onderscheid tussen groeien in plantgaten en groeien in greppels.

Preiteelt in het plantgat

 1. Maak het bed klaar
 2. Maak het substraat los
 3. Druk gaten in de vloer
 4. Gebruik planten
 5. Water planten royaal

Maak eerst een bed klaar voor de teelt. Om dit te doen, maakt u de vloer los en egaliseert u deze zodat een glad oppervlak ontstaat. Pak nu een planthout en druk gaten in de grond ongeveer tien centimeter diep. De jonge planten worden rechtstreeks uit de kwekerijpotten getransplanteerd. Het substraat kan op de plant worden achtergelaten. Als je de planten in het bed hebt gelegd, kun je ze overvloedig water geven.

Preiteelt in de sloot

 1. Maak de aarde los
 2. pull sloot
 3. Gebruik planten
 4. Geef de geul water
 5. Regelmatig in substraat harken

Eerst wordt de aarde goed losgemaakt. Gebruik vervolgens een hark om greppels van ongeveer tien tot twintig cm diep te graven. Je kunt het substraat tussen de rijen planten laten staan. Zet nu de planten in de greppels. De groene bladsecties moeten duidelijk zichtbaar blijven. Na het planten is water voldoende.

➔ Tip: Als het substraat tijdens de groeifase regelmatig in de voren wordt geharkt, blijven de polen helder.

Hoe moet prei worden verzorgd?

Het uitgesproken doel van je preiteelt is om de stengel grotendeels in een witte kleur te laten. Alleen de delen die bedekt zijn met aarde blijven echter wit, omdat er geen fotosynthese onder de grond kan plaatsvinden. Vergeet dus niet om de prei regelmatig te stapelen. Trek de grond keer op keer naar de rijen planten zodat dammen worden gevormd.

Hoe giet je prei?

Prei wordt regelmatig en overvloedig water gegeven. De ondergrond mag niet uitdrogen. De planten verdragen ook geen wateroverlast. Als de bovenste laag aarde enigszins is opgedroogd, moet deze opnieuw water worden gegeven. Op een zonnige locatie kan dit op warme zomerdagen ook meerdere keren per dag nodig zijn.

Hoe wordt prei bemest?

Omdat prei veel voedingsstoffen nodig heeft, mag bemesting niet worden verwaarloosd. Het substraat is al verrijkt met compost tijdens het planten. De prei wordt dus voorzien van organische meststof. Ongeveer een maand na het planten heeft de prei nog een boost aan voedingsstoffen nodig. Gebruik vloeibare plantaardige meststof en let op een hoog stikstofgehalte. Voer preiplanten vier weken uit elkaar tot de oogst.

Prei - Aandachtsziekten!

Van tijd tot tijd kunnen prei ook worden besmet door ziekten en plagen. U kunt dit met de juiste zorg voorkomen. Het kweken van de planten heeft ook een voordelig effect en creëert sterke en krachtige planten die minder vatbaar zijn voor ziekten.
De volgende plagen en ziekten kunnen voorkomen:

 • preimot
 • Lauchminierfliege
 • prei roest

Herken en bestrijd de preimot

De bruine motten leggen hun eieren tussen april en mei en tussen juli en september. De voerkanalen van de roofdieren zijn duidelijk zichtbaar. Bacteriën nestelen daar snel. Hun verspreiding kan leiden tot de dood van de plant binnen een korte tijd. Je kunt je prei beschermen tegen besmetting met culturele beschermingsnetten. Het planten van wortels samen met prei kan ook het ongedierte weghouden.

Herken en bestrijd de vlieg van de preiminer

De mijnwerkervlieg komt voor in de maanden april en mei en van augustus tot oktober. De vliegen prikken in de bladeren en voeden zich met het sap dat ze eruit zuigen. Het resulterende schadepatroon is beheersbaar. Er ligt echter ook ei op de bladeren. De larven creëren voedingskanalen, die op hun beurt bacteriën een toegangspunt voor bacteriën vormen. De getroffen gebieden beginnen te rotten. Infestatie is vaak alleen zichtbaar wanneer de prei wordt schoongemaakt. Conventionele culturele beschermingsnetten vormen geen obstakel voor de zeer kleine insecten. Er moeten nauwere netwerken worden gebruikt. Fleece is ook een bescherming tegen de kleine vliegen.

Detecteer en bestrijd preiroest

Preiroest is te herkennen aan roodachtige gele puisten die op de buitenste bladeren verschijnen. De ziekte verspreidt zich meestal wanneer de planten worden blootgesteld aan extreme luchtvochtigheid of overbemest met stikstof. Het is voldoende om de geïnfecteerde bladeren te verwijderen. De groenten kunnen vervolgens worden geconsumeerd.

➔ Tip: Als u delen van prei die besmet zijn met ziekten of plagen verwijdert, mogen ze niet op de compost worden weggegooid. Uienbedden mogen niet langer op de juiste bedden worden gekweekt gedurende ten minste de volgende drie jaar.

Prei - wanneer te oogsten?

Je kunt prei oogsten als de stokjes een diameter van ongeveer drie centimeter hebben. Eerst wordt de aarde losgemaakt. Je kunt dit doen met een schop of een graafvork. Als de grond voldoende is losgemaakt, is het niet moeilijk om de prei uit de aarde te trekken.

➔ Tip: Als je eerst de grond losmaakt en de prei ongeveer drie uur later oogst, zal het nitraatgehalte van de prei dalen.

Als de groenten niet te diep zijn en je het bed niet meer wilt bestellen, kan de prei ook dicht bij de grond worden gesneden. Met een beetje geluk zal de plant weer ontkiemen en kun je meer kleine preistelen oogsten. De winteroogst kan worden gedaan op vorstvrije dagen. Laat de prei ontdooien voordat je hem aanraakt, zodat de prei niet wordt beschadigd.

Bewaar en bereid de prei

Als je je prei in de zomer hebt geoogst, kun je uitkijken naar een zachte en bijzonder fijne groente. Prei, die in de winter wordt geoogst, is robuuster en gaat langer mee. Hoogwaardige prei wordt gekenmerkt door een bijzonder lange, dikke schacht en een hoog aandeel wit in de gesloten reep.

Na het oogsten moet je de groenten snel consumeren, omdat prei slechts voor een beperkte tijd kan worden bewaard. Prei duurt ongeveer vijf dagen in het groentecompartiment van de koelkast.

➔ Tip: Bewaar geen prei in de onmiddellijke nabijheid van appels, peren, aardbeien of melkproducten. Deze zijn gevoelig voor aroma's en kunnen de preismaak overnemen.

Als u een preistok hebt gesneden en deze niet onmiddellijk wilt opgebruiken, gaat de stok ongeveer twee dagen mee als deze in een vochtige krant is gewikkeld en in het groentecompartiment van de koelkast is geplaatst.

Voordat u prei verwerkt, moet u het grondig wassen. De harde bladeren boven de witte stengel zijn niet geschikt voor verdere verwerking. Prei is geschikt voor koken en stomen. De groenten worden ook vaak geblancheerd. Je kunt je zelfgekweekte prei tot stoofschotels verwerken of er gratins of quiche van maken. In verband met aardappelen, courgette, venkel of selderij kunnen gevarieerde gerechten worden gemaakt. Prei is ook erg populair voor wokgerechten uit de Aziatische keuken.

➔ Tip: Als je prei iets langer stoomt, is het zoeter en beter verteerbaar.

Video: Hoe bewaar je prei? (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send