Haagplanten

Zorgen voor pijpbloem - tips voor water geven, bemesten en overwinteren

Pin
Send
Share
Send


De pijpbloem fascineert met zijn speciale bloesems met een fascinerende uitstraling. Zodat deze zich ook ontwikkelen, zijn er een aantal dingen om te overwegen bij de zorg voor hen.

© Schmutzler-Schaub - Fotolia.com

De pijpbloem (Aristolochia) is een indrukwekkend fenomeen dat ons vaak verbaast. Eerst zijn er de bloemen van de geestplant, die lijken op een tabakspijp en een ketelval voor insecten worden, maar alleen totdat ze de pijpbloem hebben bestoven. De grote hartvormige bladeren mogen ook niet worden onderschat. Als je het balkon en terras wilt verfraaien met deze echt buitengewone plant, zijn er een paar onderhoudsinstructies die je moet overwegen.

Belangrijke onderhoudsinstructies voor de pijpbloem

❖ Giet:

De plant komt uit de regenwouden van Brazilië en heeft regelmatig water nodig. Op warme dagen kan het nodig zijn om meerdere keren per dag water te geven, vooral als voor een zonnige locatie is gekozen. De aarde moet gelijkmatig vochtig aanvoelen. In geen geval mag wateroverlast optreden. Als de pijpbloem "natte voeten" krijgt, leidt dit tot wortelschade en kunnen de planten rotten.

Zelfs in winterkwartieren moet ervoor worden gezorgd dat de aarde niet volledig uitdroogt. Om het warme, vochtige klimaat van het regenwoud te improviseren, is het raadzaam om de plant regelmatig te besproeien. Aangezien leidingwater vaak lelijke kalkvlekken veroorzaakt, moet bij voorkeur regenwater of oud leidingwater worden gebruikt.

In het kort:

  • geef regelmatig water
  • De aarde mag niet uitdrogen
  • Vermijd wateroverlast
  • irrigeren zelfs in de winter

❖ Bemesten:

Omdat de pijpbloem niet winterhard is en daarom in een emmer moet worden bewaard, is er slechts een beperkte voorraad substraat beschikbaar. Daarom is de absorptie van vloeistoffen en voedingsstoffen dienovereenkomstig beperkt. Regelmatige meststoffen zijn nodig tijdens de groeiperiode om groei en bloei te bevorderen. Het is raadzaam om een ​​conventionele vloeibare meststof toe te voegen voor containerplanten, zoals b.v. om deze toe te voegen. Bemesting kan natuurlijk ook worden gedaan met korrels of met meststokken die rechtstreeks in de grond worden geplaatst.

In het kort:

  • bemest regelmatig in de lente en zomer
  • geen bemesting in de winter
  • conventionele vloeibare meststof om de 14 dagen

❖ Bezuinigen:

Regelmatige snijmaatregelen bevorderen de groei en bloei van de pijpbloem. In het voor- en najaar worden de ranken daarom ingekort tot een lengte van ongeveer 30 centimeter. De geestplant kan indien nodig het hele jaar door worden gekapt. Stekken kunnen bijvoorbeeld terloops worden verkregen om de pijpbloem te vermenigvuldigen.

»Opmerking: Amerikaanse pijpbloemen hoeven niet noodzakelijkerwijs te worden teruggesneden.

❖ propagatie:

De pijpbloem kan op drie verschillende manieren worden vermeerderd:

  • stekken
  • zaad
  • Verdeling van de kluit

Voortplanting door stekken

Voortplanting door stekken is eenvoudig en meestal succesvol. Zelfs onervaren hobbytuiniers zullen hier waarschijnlijk foksuccessen kunnen melden. Stekken kunnen gemakkelijk worden verkregen tijdens de jaarlijkse snoei.

Dit is hoe:

❶ Snijd het snijden
❷ Plaats de stekken in de plantpot
❸ Wacht op rooten
❹ Verpot de plant

De stekken moeten vers worden gesneden. De beste tijd hiervoor is de lente. Ze worden dan onmiddellijk geplaatst in een plantenbak gevuld met vochtige grond. Nu is geduld vereist, want rooten begint pas na ongeveer een kwart van een jaar. De jonge planten worden vervolgens opnieuw verpot en voorzien van een latwerk.

Voortplanting door zaden

De verspreiding door zaden is ook vrij probleemloos. Ook hier is een beetje geduld vereist en verschillende planten kunnen met weinig moeite worden gekweekt.

Dit is hoe:

Seeds Zaden verkrijgen
Seeds Druk zaden in de aarde
❸ Houd de grond vochtig
❹ Zet de plantenbak warm
❺ Wacht op kieming
❻ Ondersteuning zaailingen
❼ Plantenzaailingen
❽ Bevestig klimhulpmiddelen

Het beste zaailingssucces kan worden bereikt met verse zaden. Als je niemand kent die een pijpboom bezit, kun je natuurlijk ook de commercieel beschikbare zaden gebruiken. Het is raadzaam om hier grote gebieden te zaaien, omdat niet alle zaden daadwerkelijk beginnen te ontkiemen.

De zaden worden ongeveer een halve centimeter in de grond gedrukt. De aarde moet vochtig en warm worden gehouden. Wateroverlast moet worden vermeden. Na het ontkiemen ontvangen de jonge planten een steun in de vorm van een kleine houten spies. Dit zal niet langer volstaan ​​omdat de planten snel groeien. Vanaf een hoogte van ongeveer 15 centimeter vindt transplantatie plaats in een geschikte plantenbak. Het bevestigen van een klimhulp ondersteunt de pijpbloem in zijn snelle en weelderige groei.

Voortplanting door wortelverdeling

Deze methode geeft de hobbytuinier binnen enkele minuten een volwaardige plant. Hiervoor is een sterke en goed ontwikkelde pijpbloem nodig. Dit wordt eerst gevuld. Verwijder vervolgens de grond grotendeels van de wortels en verdeel de kluit in tweeën. Deze worden nu afzonderlijk geplant en afzonderlijk gekweekt.

Dit is hoe:

❶ Vul de plant
❷ Verwijder de kluit van de grond
❸ Split de kluit
❹ Potplanten afzonderlijk
❺ Planten apart kweken

Overwintering:

Een paar variëteiten van de pijpbloem zijn winterhard. Als je zo'n exemplaar hebt, kan het exotische buiten worden overwinterd en kan het daarom buiten worden geplaatst. Een laag bladeren of mulch dient om de wortels tegen bevriezing te beschermen.

Pijpbloemen die niet winterhard zijn, worden gekweekt in kuipen en overwinteren binnenshuis bij temperaturen rond de 15 graden. De planten zijn bladverliezend en mogen zelfs in de winter niet uitdrogen.

»Tip: Het ontluiken komt vrij laat in het voorjaar voor, dus u hoeft zich meestal geen zorgen te maken dat de pijpbloem in de winterkwartieren is beschadigd.

Soorten pijpbloem

Amerikaanse pijpbloem

© EvaHeaven2018 - Fotolia.com

De Amerikaanse pijpbloem (Aristolochia macrophylla), ook wel de Amerikaanse pijplier genoemd, is vooral populair in onze breedtegraden omdat deze winterhard is en daarom zeer goed kan worden gebruikt als een haagplant en voor het vergroenen van muren en gevels. De grote, hartvormige bladeren liggen als dakpannen op elkaar en bedekken de grond volledig, of laten geen inzicht toe bij het planten van hagen. De bladeren worden afgeworpen in de late herfst. De planten ontspruiten in het late voorjaar.

»Tip: Jonge planten groeien vrij langzaam. Groeihoogtes van acht meter zijn niet ongewoon in oudere planten.

De Amerikaanse pijpbloem bloeit tussen april en mei. De groenbruine bloemen lijken nogal onopvallend.

Gigantische pijp bloem

© wikipedia.com

Het oorspronkelijke huis van de gigantische pijpbloem (Aristolochia gigantea) bevindt zich in Panama. De plant wordt ook vaak gevonden in tropische gebieden. De klimplant is niet winterhard en is vanwege zijn imposante grootte alleen te vinden in grote kassen in Duitsland. De bloemen van de gigantische pijpbloem worden tot 30 centimeter lang.

»Tip: De bloemen van deze soort hebben een aangename, licht zoete geur.

Pijpbloemen ruiken meestal nogal onaangenaam. De geur trekt insecten aan, die vervolgens in de bloemen worden gevangen totdat ze ze hebben bestoven.

Braziliaanse pijpbloem

© wikipedia.com

De Braziliaanse pijpbloem (Aristolochia labiata) is een bijzonder aantrekkelijke vertegenwoordiger. De niet-winterharde plant voelt zich bijzonder comfortabel in een serre. Daar maakt ze indruk met haar enorme bloemen die doen denken aan pelikanen. De paarsgevlekte bloemen zijn tot ver in de herfst te bewonderen. De planten hebben een warme, maar niet volle zon nodig. Regelmatig spuiten zorgt voor een hoge luchtvochtigheid.

Boomachtige pijpbloem

© RukiMedia - Fotolia.com

De boomachtige pijpbloem is inheems in El Salvador of het zuiden van Mexico. De planten zijn zeldzaam geworden en worden als bedreigd beschouwd. De paarse bloemen verschijnen direct op de stengel en zijn uitgerust met de ketelvallen typisch voor de pijpbloem. De teelt van de plant in sommige botanische tuinen zorgt voor het behoud van de soort.

Video: Pijpbloem - aristolochia clematitis - European Birthwort (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send