Haagplanten

Kerslaurier - planten, bemesten en snijden

Pin
Send
Share
Send


Als u kersenlaurier wilt planten, hebt u de keuze tussen solitair of haag planten. Lees hier waar u op moet letten bij het verzorgen van de laurierkers.

© fmb - Fotolia.com

De kersenlaurier (Prunus laurocerasus) is een groenblijvende boom of struik, die in de volksmond laurierkers wordt genoemd. Het heeft medium tot donkergroene, gladde en glanzende bladeren die bedrieglijk lijken op die van de echte laurier. De twee planten met dezelfde klinkende namen zijn echter niet aan elkaar gerelateerd.

  • Familie: Rose Family
  • Subfamilie: Spiraeoideae
  • Geslacht: Prunus
  • Type: laurierkers
  • Botanische naam: Prunus laurocerasus

Van april tot juni verschijnen rechtopstaande, druifachtige bloeiwijzen op de sierboom, die aangenaam geurende, witte bloemen onthullen. Later worden kleine steenvruchten gevormd die zwart worden tot ze rijp zijn. Zelfs als de bessen er zo verleidelijk uitzien: alle delen van de plant zijn giftig! De bessen mogen daarom niet worden gegeten.

Kersenlaurier (Prunus laurocerasus)
Groei rate:15 - 40 cm per jaar
Lengte:200-350 cm
spread:80-120 cm
Root systeem:Heart-beworteling
locatie:Zon tot halfschaduw
etage:normale tuin vloer
"Meer afbeeldingen en gegevens weergeven

Groei en groeigedrag van kersenlaurier

Extra tip:
De kersenlaurier kan op elk moment gemakkelijk worden getransplanteerd.

De kersenlaurier wordt tot zeven meter hoog en twee tot drie meter breed. Het groeit gemiddeld tot sterk. Afhankelijk van het ras is maximaal 40 centimeter per jaar mogelijk. De plant is geschikt voor zowel solitair als voor het planten van hagen. Het gedijt ook heel goed in de emmer.

belangrijk:
Laurierkersen zijn zogenaamde neofieten. Dit zijn planten van vreemde oorsprong, waarvan sommige zich hier vrij en massaal voortplanten. In het wild kan het hout zelfs andere inheemse planten verplaatsen. In sommige gebieden staat de laurierkers daarom al op de zwarte lijst. In de tuin kunt u de kersenlaurier goed onder controle houden.

Locatie en bodemgesteldheid

De kersenlaurier geeft de voorkeur aan een beschermde locatie. Het verdraagt ​​zon en penumbra even goed. Normale tuingrond is ook ideaal omdat de plant geen speciale vereisten voor de grond heeft.

Laurier zorg

Let op: De vruchten van de kersenlaurier zijn giftig als ze rauw zijn! - © Otto Durst - Fotolia.com

Giet kersenlaurier

De laurier heeft last van droogheid. Daarom moet u ze regelmatig water geven als het lange tijd niet regent. Jonge planten hebben ook na het planten veel water nodig.

Bemest kersenlaurier

Met een voedingsrijke grond is kunstmest niet absoluut noodzakelijk. U kunt de groei echter versnellen door in het voorjaar te bemesten. Compost en mest, mogelijk vermengd met hoornspaanders, zijn goed geschikt. Blauwe korrel veroorzaakt ook een sterkere groei. Je moet deze meststof in de grond werken. Minerale meststof in vloeibare vorm is handiger. In ons artikel Fertilize cherry laurel - hoe het wordt gedaan, vindt u meer gedetailleerde informatie.

Snijd kersenlaurier

Vorm- en dunner wordende sneden zijn belangrijk, zodat de kersenlauw niet te veel groeit. De laurierkers zijn niet gevoelig voor snijwonden. Daarom kunt u altijd bezuinigen, behalve in de winter. Je kunt houtachtige takken tot op de grond snijden. Het hout ontspruit vervolgens weer vers.

Overwinter kersenlaurier

De meeste soorten kersenlaurier zijn grotendeels winterhard. In de emmer heeft de kersenlaurier echter bescherming tegen vorst nodig. Overwinteren in een koele, droge ruimte is ook gunstig.

Planten in het veld kunnen sommige bladeren in de winter bevriezen. Maar maak je geen zorgen: de sierboom herstelt zich snel in het voorjaar en ontspruit weer.

Ziekten en plagen

De kersenlaurier is relatief robuust en grotendeels resistent tegen ongedierte. Alleen de chlorose (een tekort aan ijzer of andere voedingsstoffen) kan moeilijk zijn voor de laurier. Je kunt dit zien aan gele tot bruine bladeren. In dit geval is het belangrijk om de bodem te verbeteren. Gebruik dan geen kalkhoudend water meer om water te geven.

Video: Taxus planten (November 2020).

Pin
Send
Share
Send