Haagplanten

Het planten van thuja als een haag - instructies en zorg

Pin
Send
Share
Send


Een thuja-haag planten is een fluitje van een cent. De haag verzorgen is ook heel eenvoudig. Je hoeft hier niet veel aandacht aan te besteden.

© 7monarda - Fotolia.com

Thuja wordt bij voorkeur als een haag geplant. Dit is niet alleen een optische verrijking voor elke tuin, maar vervult ook praktische functies. Als natuurlijke privacy moet worden geboden, zijn de bomen van het leven een uitstekende keuze. Een thujahaag groeit zeer snel op, verbetert ook de wintertuin in het koude seizoen en is gemakkelijk te onderhouden en te knippen. De cipressen vormen verschillende kroonvormen. Smalle en conisch groeiende soorten kunnen een hoogte van maximaal 15 meter bereiken. Als je een kleinere haag wilt, kies dan bolvormige variëteiten die slechts ongeveer drie tot vier meter hoog worden, die goed worden getolereerd door snoeien en ideaal zijn als beginnersplant.

Wanneer moet de thuja-haag worden geplant?

De thuja-haag kan in het voorjaar of de late zomer worden geplant. De lente heeft de voorkeur omdat de wortels sneller groeien dan wanneer ze voor de winter worden geplant. U kunt beginnen met planten zodra de grond vorstvrij is en enigszins is opgewarmd. De ideale planttijden zijn april en mei.

Hoe moet de plantafstand worden gekozen?

Als het doel een bijzonder dichte thuja-haag is, moeten de jonge planten niet te strak zijn. De planten groeien vrij snel en zouden hun ontwikkeling in de weg staan ​​als ze te klein waren. Uiteindelijk zou de groei worden belemmerd, net zoals de opname van voedingsstoffen niet langer voor elke plant in dezelfde mate kan worden gegarandeerd. Om ervoor te zorgen dat elke plant zich optimaal kan ontwikkelen, wordt een plantafstand van 40 tot 45 centimeter aanbevolen.

Tip:
Laat je niet ontmoedigen door de eerste gaten tussen de jonge planten. Deze zullen zeer snel sluiten en de planten zullen uitgroeien tot een dichte en gezonde haag als ze goed worden verzorgd.

Welke soorten thuja zijn geschikt voor het planten van hagen?

Thuja speciesBeschrijving van het type
Thuja BrabantDeze bijzonder sterke plant is zeer geschikt voor het planten van hagen. Omdat de plant in verschillende stengels groeit, kan snel betrouwbare zichtbescherming worden verkregen.
voordelen:
❍ snelle groei
❍ gemakkelijk te verzorgen
❍ ondoorzichtig
❍ sterk
nadelen:
❍ verdraagt ​​geen droogte
❍ Vermijd zagen in het oude hout
Thuja ExcelsaDe plant staat ook bekend als een gigantische levensboom, groeit snel en is een populaire beginnersplant. De weelderige groene en glanzende bladeren zijn het hele jaar door een sieraad.
voordelen:
❍ groeit snel
❍ overleeft ook strenge vorst
❍ sterk, aantrekkelijk gebladerte
nadelen:
❍ verdraagt ​​geen lange droge fasen
❍ Vermijd zagen in het oude hout
Thuja smaragdDe thuja smaragd maakt indruk met zijn diepgroene bladkleur en groeit uit tot een compacte haag. Dit kost echter enige tijd.
voordelen:
❍ sterk
❍ groeit dicht
Blätter aantrekkelijke bladeren
❍ gemakkelijk te onderhouden
nadelen:
❍ verdraagt ​​geen langdurige droogte
❍ groeit langzaam

De ideale locatie voor de Thuja-haag

De locatie van de Thuja-haag moet zorgvuldig worden overwogen, omdat de aanvankelijk kleine planten een statige haag worden, die later niet meer gemakkelijk kan worden getransplanteerd en verplaatst. De bomen gedijen over het algemeen het beste op zonnige tot gedeeltelijk schaduwrijke locaties. Een te donkere locatie kan de groei beïnvloeden. Als de planten regenwater kunnen opnemen, bevordert dit de groei en een gezonde ontwikkeling. Daarom worden locaties onder bomen niet aanbevolen. Je moet ook bedenken dat de planten gevoelig zijn voor strooizout. Plaatsing aan de kant van de weg of weg wordt daarom minder aanbevolen.

Hoe zou de vloer eruit moeten zien?

Thujen houdt niet van locaties die te droog zijn. Een frisse vloer die goed vocht kan opslaan is ideaal. Maak de grond voor het planten een beetje los. Je kunt humus, turf of compost mengen. Op deze manier krijgen de jonge planten voldoende voedingsstoffen en kunnen ze goed groeien. Thujen verdraagt ​​zandige en zure grond minder goed.

Het planten van thuja haag - stap voor stap instructies

 1. Selecteer locatie.
 2. Gebied meten.
 3. Bepaal het aantal planten.
 4. Graaf de geul (tweemaal de breedte van de kluit).
 5. Maak de ondergrond los en verwijder wortels, stenen en andere afzettingen.
 6. Werk compost in de grond.
 7. Geef de kluit water tot er geen luchtbellen meer uitkomen.
 8. Draai de kluit iets los.
 9. Zorgvuldig planten en recht planten.
 10. Vul de geul met aarde.
 11. Stap voorzichtig op de vloer.
 12. Waterplanten goed.
 13. Installeer windbescherming op minder beschermde locaties.

Geef de thujahaag water en bemest

Jonge planten moeten altijd van voldoende vocht worden voorzien. Oudere planten hebben minder water nodig. Vrijstaande thuja-heggen kunnen dan het nodige vocht opnemen via het regenwater. Af en toe water geven mag niet worden gemist op droge, hete zomers. Als u schorsmulch op de grond legt, kan het vocht beter worden opgeslagen en wordt de thuja-haag meestal voorzien van voldoende vocht, zelfs op warme dagen.

Als u de compost bij het planten in de grond mengt, is een langdurige bemesting verzekerd. Bovendien kunt u de planten eenmaal per jaar voorzien van een speciale meststof voor haagplanten. Besteed aandacht aan een hoog gehalte aan magnesium en stikstof. Vanaf augustus moet er geen bemesting meer plaatsvinden, zodat de planten zich kunnen voorbereiden op de winterrust.

Thuja-heg knippen - waar moet je op letten?

Als de Thuja-haag zo snel mogelijk groeit en deze tegen nieuwsgierige blikken beschermt, moet u de omheling van de bomen des levens niet verwaarlozen. Thujen worden zeer goed verdragen door te snijden.

Wanneer moet er voorzichtig worden gesneden?

Thuja-hagen kunnen in het vroege voorjaar worden gesneden, dan zijn er geen nieuwe scheuten gevormd. In het voorjaar kan een grote snoei ook op grotere hagen worden gedaan. Levensbomen kunnen ook in de vroege zomer worden gekapt. U kunt profiteren van de groeipauze van de planten in juni. De resulterende wonden kunnen gelijkmatig sluiten omdat de plant op dit punt minder snel groeit.

Het beste maairesultaat kan worden bereikt op dagen dat de lucht bewolkt blijft. Focus op de jonge scheuten. Te diepe sneden maken gaten. Deze verstoren het harmonieuze totaalbeeld van de heg en het duurt behoorlijk lang voordat een natuurlijke en gesloten groei is hersteld.

Let op:
Thuja-hagen bieden niet alleen aantrekkelijke privacybescherming, ze zijn ook populaire schuilplaatsen voor vogels. Voordat u de schaar opzet, moet u controleren of er bewoonde vogelnesten zijn in de dichte takken. Als dit het geval is, stelt u het doorsnijden van de heg uit totdat de jonge vogels zijn gevlucht.

Belangrijk: bescherm interfaces tegen hitte

Thuja-hagen worden als robuust en winterhard beschouwd. Dit geldt echter niet voor de nieuwe interfaces. Deze zijn bijzonder kwetsbaar en kunnen bijvoorbeeld verbranden bij blootstelling aan extreme hitte en de plant kwetsbaar maken voor ongedierte en schimmels. Snijd daarom, indien mogelijk, geen hagen op zonnige dagen. Als dit niet kan worden vermeden, kunnen de volgende maatregelen nuttig zijn:

 • elektrische heggenscharen zorgen voor een snelle, precieze snede
 • Cover interfaces met tuin fleece
 • Als de zon sterk is, laat het vlies een nacht op de plant

Hibernate thuja hedge correct

Dankzij het groenblijvende gebladerte is de haag gemaakt van bomen zeer aantrekkelijk, zelfs in het koude seizoen. Als de jonge planten zijn uitgegroeid tot een statige haag, blijken ze robuust en winterhard te zijn. Er zijn variëteiten in de handel verkrijgbaar die winterhard zijn tot -35 graden en dus zelfs de meest strenge vorst kunnen weerstaan. De planten aangeboden met een winterhardheid tot -25 graden zouden de winter op onze breedtegraden onbeschadigd moeten overleven. Maar zorg er altijd voor dat de planten voldoende worden gehydrateerd, zelfs in droge winters.

Als u de Thujen als een mobiele haag houdt, d.w.z. in een of meer plantenbakken, moet u deze plantenbakken goed beschermen in de winter. Je kunt hier meer over lezen in ons artikel Wintering Thuja - Tips voor overwinteren buitenshuis en in een emmer.

By the way:
Als de bladeren bruin worden in de winter, is dit een natuurlijk proces dat dient om zich aan te passen aan het koude seizoen, u hoeft zich geen zorgen te maken. Als de Thujen aan de andere kant bruin worden en sterven, kan dit te wijten zijn aan de zogenaamde Miniermoth. Meer hierover in ons artikel Thuja wordt bruin - Miniermotte is de schuldige.

Video: Planten van een coniferenhaag (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send