Haagplanten

Tataarse kornoelje - planten, bemesten en snijden

Pin
Send
Share
Send


Wilt u meer kleur in uw tuin? Dan is de onderhoudsvriendelijke Tataarse kornoelje (Cornus Alba) precies wat u zoekt in uw groene oase.

© buharina - Fotolia.com

De Tatarian kornoelje, ook bekend als de witte kornoelje, is een middelhoge, bladverliezende struik die bloeit van mei tot juli. De dichte bloeiwijzen hebben een diameter van drie tot vijf millimeter en zijn bedekt met talloze kleine, witte tot geelachtige bloemen. Bovendien vormen er tot laat in de zomer witte tot lichtblauwe vruchten ter grootte van een erwt.

De bladeren van de kornoelje zijn langwerpig-ovaal, taps toelopend en hebben duidelijk zichtbare bladaders en licht haar. In de herfst worden de sterke groene bladeren geel tot oranjerood. In de herfst verandert de bast van de Cornus Alba ook van paars en witachtig tot donkerrood met soms bruine aftekeningen. Sommige ondersoorten hebben zelfs tweekleurige bladeren die er erg decoratief uitzien met hun witgroene patroon. De Tataarse kornoelje zorgt voor een nette kleurexplosie in uw tuin.

  • Familie: Dogwood familie
  • Geslacht: kornoelje / cornus
  • Type: Tataars kornoelje
  • Botanische naam: Cornus alba

Groei en groeigedrag van de Tataarse kornoelje

De loofbomen worden vaak geplant als sierstruiken in de tuin en in parken. Geen wonder, want met het opvallende kleurenspel in alle delen van de plant is de Tataarse kornoelje een mooie blikvanger. Cornus Alba ziet er echter niet alleen goed uit in een enkele positie. Het is ook een echte blikvanger als een haag of windscherm en kan zelfs worden geplant aan de rand van een waterlichaam.

De struik is over het algemeen tussen de drie en vijf meter hoog en twee tot vier meter breed. Hij groeit tot 70 centimeter per jaar. Terwijl de jonge plant rechtop groeit, steken de takken over in oudere exemplaren.

Locatie en bodemgesteldheid

De Tatarian kornoelje kan elke locatie van zon tot schaduw nemen. Hij houdt van losse, humusrijke grond. De plant heeft ook geen probleem met een vochtig substraat. De witte kornoelje gedijt zelfs op natte en veenachtige oppervlakken. De Cornus Alba is daarom perfect voor elke tuin.

Onderhoudsinstructies en preventie tegen plagen en ziekten

© by-studio - Fotolia.com

Water geven:

De winterharde struik is robuust en gemakkelijk te verzorgen. Het is belangrijk dat de grond van de lente tot de herfst altijd licht vochtig is. Op een zeer zonnige locatie kunt u voorkomen met een dikke laag mulch. Aanbevolen literatuur: maak je eigen mulch - Zo doe je het!

Bemesten:

Meststof is niet nodig. In het voorjaar kun je een beetje compost in de grond werken. Wees echter voorzichtig, want de Cornus Alba is een van de platte wortels. Als je niet oppast, kunnen de wortels snel worden beschadigd.

Sectie:

Bij het zagen is de Tataarse kornoelje ook volledig ongevoelig. Hij tolereert zelfs radicale bezuinigingen. De ideale tijd voor een topiary is in het voorjaar. Maar hij stoort zich niet aan andere afspraken. Met een radicale snede kunnen oude en grijze takken worden verwijderd. De kornoelje zal dan zonder problemen ontspruiten.

Ziekten en plagen:

Ziekten en plagen zijn niet bekend in de witte kornoelje. Het is daarom meer dan eenvoudig om voor te zorgen.

Pin
Send
Share
Send