Haagplanten

Thuja-smaragd - plant, bemest en snijd

Pin
Send
Share
Send


Het snijdt een prima figuur zowel als solitaire plant als als haagplant en is ook zeer gemakkelijk te verzorgen. We hebben het over de smaragd van Thuja occidentalis.

© rlat - Fotolia.com

De smaragd van Thuja occidentalis behoort tot de levensboom en de cipressenfamilie. De groenblijvende, winterharde planten worden voornamelijk gebruikt als haagplant omdat ze snel groeien en ondoorzichtige hagen vormen. De thuja-heg is ook goede wind- en geluidsisolatie. Smaragdgroene boeien groeien doorgaans slank, rechtop en conisch.

Rond de stam zijn talloze dunne, flexibele takken met gladde, ietwat glanzende naalden, wat resulteert in een filigraan blad. De bladeren zijn lichtgroen in jonge exemplaren en verse scheuten, later wordt de kleur iets donkerder, maar blijft altijd sterk groen in gezonde planten. In de herfst draagt ​​de thuja ook kleine kegels. De bladkleur van het smaragdgroene luik is zelfs in de winter volledig behouden.

belangrijk:
Wees altijd voorzichtig. Bladeren, takken en stengel bevatten thujon, een etherische olie. Dit creëert een aromatische geur, maar wees voorzichtig, de delen van de plant zijn giftig. Aanraken kan de huid irriteren. De bladeren mogen nooit worden gegeten.

Groei en groeigedrag

Smaragdgroene boeien groeien ongeveer 20 tot 30 centimeter per jaar. De groei gaat meestal omhoog tot ze een totale hoogte van tussen de 2 en 5 meter bereiken. De breedte van de thuja strekt zich slechts licht uit. Volgroeide planten worden ongeveer 1 tot 2 meter breed als ze vrijstaand zijn en niet gesnoeid.

Locatie en bodemgesteldheid

De smaragd Thuja occidentalis stelt geen speciale eisen aan de locatie. Het gedijt praktisch overal. De grond moet vochtig, humus en voedzaam zijn.

Een afstand van 20 tot 40 centimeter tussen de individuele planten is ideaal voor het planten als een haag. Maar het wordt ook gemakkelijk gebruikt als solitaire plant in de tuin. Het kan ook in een emmer worden bewaard, hoewel de thuja buiten duidelijk beter en dichter groeit. Hier zijn nog enkele tips voor het correct planten van een thuja.

Zorg en preventie van ziekten en plagen

© troyka - Fotolia.com

Sectie:

De plant is gemakkelijk te verzorgen en robuust. Een bijzonder voordeel van smaragdgroene thuja: het kan op elk moment in vorm worden gesneden. De snede om de hoogte te beperken is vaak voldoende nadat deze toch smal wordt. Alleen de takken die erg vervelend zijn, worden aan de zijkanten ingekort. Over het algemeen vormt de thuja zelf echter een mooie, kegelachtige vorm die taps toeloopt naar de top.

Water geven en bemesten:

Ondanks dat hij verwant is aan de cipres, is de thuja niet ongevoelig voor lange hete en droge periodes - geef daarom in de zomer regelmatig water.

Enkele planten hebben minder kunstmest nodig dan haagplanten, maar het is niet helemaal mogelijk met beide plantvormen. Bemesting in het voorjaar met compost, stabiele mest of een langdurige naaldmest is ideaal. Als de belangrijke voedingsstoffen ontbreken, worden de uiteinden van de bladeren bruin.

Ziekten en plagen:

Ziekten en plagen zijn zeldzaam in gezonde Thujen. De belangrijkste oorzaak is te vochtige grond, die stengel- en wortelrot evenals schimmelaanval kan bevorderen. Een te droge grond trekt daarentegen ongedierte aan zoals kevers, rupsen en spint.

Video: HOW TO GROW PLANTS FROM CUTTINGS? CYPRESS TREE PROPAGATION (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send