Vaste planten en siergrassen

Plantengroei & licht - welk plantenlicht is geschikt?

Pin
Send
Share
Send


Als er niet genoeg daglicht is tijdens de groei, hebben planten extra licht nodig. LED-installatielicht is bijzonder nuttig gebleken.
© andreysha74 / stock.adobe.com Als u uw eigen groenten en sierplanten voor de volgende zomer wilt verkiezen, moet u nadenken over de juiste locatie. Omdat niet alleen de juiste temperatuur, maar ook voldoende licht beslissen of de jonge planten überhaupt openen en vervolgens groeien en gedijen.

De lichtbehoefte van de planten stopt niet na het groeien. Om overvloedig te bloeien of veel fruit te kunnen dragen, heeft elke plant licht nodig, maar niet alle planten krijgen de volle zon. Vooral het intense zonlicht in de lente kan de zachte scheuten snel verbranden. Een plek op de vensterbank kan daarentegen de juiste temperatuur hebben om te ontkiemen, maar het gebrek aan zonlicht in januari en februari leidt vaak tot teleurstellende resultaten bij het zaaien.

Waar hebben planten licht voor nodig?

Bijna geen levend wezen kan bestaan ​​zonder licht. Voor planten is licht ook een belangrijke energiebron zodat ze kunnen groeien en gedijen. Elke plant heeft licht nodig om de voedingsstoffen uit het water en de bodem en de koolstofdioxide uit de lucht om te zetten in suiker en zuurstof. Omdat alleen door fotosynthese de plant het voedsel heeft dat hij nodig heeft.

Maar niet alle planten hebben dezelfde hoeveelheid licht nodig. Terwijl planten uit de Middellandse Zee meestal zonaanbidders zijn, voelen varens die in het dikke struikgewas te vinden zijn comfortabel op koele en schaduwrijke plaatsen.

Er zijn ook ernstige verschillen in kiemkracht. Hoewel lichte kiemen absoluut voldoende zonlicht nodig hebben om te ontkiemen, is het voor donkere kiemen onmogelijk om zaailingen te vormen wanneer ze in contact komen met licht. Maar zodra de zaailingen zichtbaar zijn, hebben ze het licht nodig om evenveel te groeien als lichte kiemen.

Voorbeelden van lichte bacteriën en donkere bacteriën

Lichtkeimerdark germinator
wortelenveldsla
tijmkomkommer
bladslamaïs
tomaatpompoen
frambooslavas
tuinkerspeterselie
lavendeltulpen
balsembieslook
marjoleinOostindische kers
pampas grasridderspoor
goudsbloem
rosmarijn
citroengras
Om donkere kiemen tegen licht te beschermen, moet de locatie niet worden gekozen met direct zonlicht en moet het zaad een paar centimeter diep in de aarde worden geplant. De benodigde informatie is te vinden in de plantinstructies. Als de eerste tips echter verschijnen, moeten de zaailingen naar een heldere locatie worden gebracht.

Plantlicht voor het kweken in een kas

Om sier- en nuttige planten in de kas succesvol te kunnen laten groeien, is de locatie en oriëntatie van groot belang. Een oost-west oriëntatie is optimaal voor voldoende zonlicht. Omdat de zon in de wintermaanden van januari en februari en in het vroege voorjaar nog steeds erg laag is, mogen huismuren, hekken of bomen geen schaduw op de kas werpen. Als de optimale locatie niet kan worden gegarandeerd vanwege de ruimtelijke omstandigheden, kan kunstmatig plantaardig licht worden gebruikt om te helpen.

Dit vereist niet noodzakelijkerwijs speciale plantenlampen. Moderne LED-verlichting of TL-buizen doen het ook goed. De verlichtingssterkte moet in elk geval 1000 - 1500 lux zijn. De cyclus van dag en nacht kan eenvoudig worden gesimuleerd met een timer of een timer.

Mogelijkheden voor plantlicht

LED lampenZe hebben een optimaal lichtspectrum, omdat ze veel tinten rood en blauw produceren, maar zijn iets duurder in aanschaf.
NatriumlampenHun kleurenspectrum ligt in het geel-rode gebied, wat ook resulteert in een grotere warmteontwikkeling. Ze zijn goed geschikt voor de bloeifase.
DaglichtlampenZe zijn slechts beperkt geschikt voor het kweken van planten, omdat ze zijn ontworpen om woonkamers met natuurlijk licht te verlichten.
SpaarlampenZe dienen ook meer om kamers te verlichten en leveren geen overdreven overtuigende resultaten op bij plantverlichting.
fluorescentiebuizenIn koud wit lijken ze erg op natuurlijk zonlicht en zijn daarom niet alleen geschikt voor overwinterende planten, maar ook voor het kweken. Zeer goed als een groter gebied moet worden verlicht.

Plantlicht om op de vensterbank te groeien

Als je geen kas of koud frame kunt opzetten, maar vroeg wilt beginnen met groeien, gebruik dan de warmere omstandigheden op de vensterbank om je planten te verkiezen. De beste locatie hiervoor is in het zuidwesten. Omdat daglicht echter nog niet voldoende is voor een gezonde groei, vooral in de maanden januari en februari, moet u de omstandigheden op de vensterbank ook optimaliseren met kunstlicht. Moderne LED-lampen zijn ook geschikt als lichtbronnen, die door middel van een timer worden aangepast aan het dag-nachtritme.

#voorvertoningproductwaarderingprijs
1 semai plantenlamp LED 30W plantenlamp ... 67 recensies31,69 €Naar de winkel
»Tip: Na het 3e of 4e blad moeten de planten op een even heldere, maar ietwat koelere plaats worden geplaatst, zodat de kleine planten niet "schieten", maar mooi en sterk worden.

Video: Plantengroei timelapse. Hortilight (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send