Haagplanten

Coniferen planten - belangrijke informatie over locatie, tijd en plantafstand

Pin
Send
Share
Send


Coniferen behoren tot de meest populaire haagplanten. Ze zijn relatief gemakkelijk te verzorgen en niet veeleisend. Om echter vanaf het begin goed te gedijen, moeten ze op het juiste moment worden geplant.

Coniferen zijn een van de meest populaire haagplanten en er zijn verschillende meningen over coniferen. Sommigen vinden het leuk, anderen vinden het gewoon saai. Toch kun je ze in veel tuinen zien als een haagplant of als individuele struiken. De reden is waarschijnlijk het lage onderhoud en de robuustheid van de planten.

Coniferen worden beschouwd als groenblijvende planten, hoewel ze in twee variëteiten voorkomen. Ze kunnen worden verkregen als bladverliezende coniferen en als groenblijvende planten. We zullen de speciale kenmerken van het planten van coniferen hier uitleggen.

Coniferen - coniferen zonder stekels

De conifeer is biologisch een van de coniferen, maar heeft takken zonder priknaalden. Om deze reden hebben families vooral de voorkeur bij het ontwerpen van tuinen. Omdat de planten tijdens de wintermaanden behoorlijk groen blijven, zijn ze ideaal voor hagen of een ondoorzichtige voorruit. De klassieke coniferen die we voornamelijk planten zijn taxus, jeneverbes, lariks en spar.

U kunt een conifeer meestal herkennen aan de volgende kenmerken:

 • De vrucht is kegelvormig
 • Vrucht begint na een paar jaar
 • Rechte hoofdstam zonder grote takken
 • Naaldverlies treedt met tussenpozen van enkele jaren op (lariksen zijn een uitzondering)

Hoe coniferen goed te planten

Om naaldbomen goed in de grond aan te pakken, moet je wachten op het juiste moment. Jonge coniferen worden niet aanbevolen vóór de zomer of tijdens de hete zomermaanden. Het is logischer om te wachten tot de zomerhitte is verdwenen. De milde, maar niet koude temperaturen en de toegenomen regen in de herfstmaanden helpen de plant wortels te ontwikkelen, zodat hij de eerste winter goed overleeft. De beste periodes zijn tussen augustus en eind september, maar u kunt ook overschakelen naar de lente als planttijd.

»Tip: Als je niet de gelegenheid hebt om de coniferen in de lente of herfst te planten, kun je overschakelen naar de zomer. Let echter op regelmatig water geven. Als uw jonge conifeer al een stevige kluit heeft, is planten zelfs in de winter mogelijk, mits de grond vorstvrij is.

Coniferen stellen in principe geen hoge eisen aan bodemkwaliteit of locatie. Uiteindelijk kun je de plant bijna overal gebruiken. De bomen gedijen bijzonder goed met deze tips:

 • Liever zonnige locatie - betere groei
 • Graaf de grond uit voordat u deze plaatst
 • Verwijder wietwortels voor het planten
 • Upgrade de grond met verse en bemeste grond

Plaats naaldbomen op een afstand

De meeste coniferen worden niet als een enkele plant gebruikt, maar in de vorm van hagen of ondoorzichtige voorruiten. Als u zeer jonge exemplaren voor het planten kiest, zult u snel worden verleid om de planten te dicht bij elkaar te planten. Houd er rekening mee dat coniferen enkele meters hoog kunnen worden en dat de diameter van de individuele coniferen soms twee meter kan zijn. Vooral bij conifeer soorten waarvan bekend is dat ze erg groot zijn, moet je letten op een plantafstand van een halve meter tot twee meter.

Om ervoor te zorgen dat de haag er goed uitziet als hij jong is, moet u op het volgende letten:

 • Plant de naaldbomen met regelmatige tussenpozen van 0,5 tot 2,0 meter
 • Het plantgat moet aanzienlijk groter zijn dan de kluit
 • Jonge coniferen vormen sneller wortels dan oudere exemplaren
 • Na het planten: zorg voor regelmatig water geven

De tuin groen maken met coniferen is eenvoudig. U hoeft niet op een speciale bodemkwaliteit te letten en u kunt de planten zelfs op schaduwrijke locaties gebruiken. Het is echter raadzaam om ten minste één plaats te kiezen die een halve dag in de zon ligt. Coniferen gedijen gewoon beter in goede lichtomstandigheden en groeien sneller. Het is ook belangrijk dat de vloer vochtig is, maar niet doorweekt. De wortels kunnen afsterven in de wateroverlast.

Video: Intratuin - Coniferen snoeien (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send