Kruiden

Pimpinelle planten - tips voor zaaien, verzorgen en oogsten

Pin
Send
Share
Send


De pimpinelle is een zeer onderhoudsvriendelijke en veeleisende plant die gemakkelijk in uw eigen tuin kan worden geplant. Ontdek onder welke omstandigheden de kruidachtige plant het beste groeit.

De pimpinelle is niet alleen een populair culinair kruid, maar ook een echte blikvanger in het kruidenbed.De pimpinelle, zoals de kleine weideknop ook wel wordt genoemd, is een populaire klassieker in de beroemde Frankfurt-groene saus. Helaas is het kleine kruid tegenwoordig nauwelijks bekend, maar de plant heeft een uitstekende smaak. Je vertrouwt deze kleine papieren niet, maar ze hebben een zeer sterke smaak. Ze hebben een kruidige toon en een licht bittere nasmaak.

De pimpinelle is al lang niet alleen geschikt voor de groene saus, maar geeft ook een heerlijke smaak aan kwark, dips, yoghurt en dressings. Zorg ervoor dat je het pittige kruid probeert. Geplant in een kruidentuin, de plant is ook een echt visueel hoogtepunt.

➜ Een verrijking in het kruidenbed

De veeleisende pimpinelle groeit goed op zonnige tot gedeeltelijk schaduwrijke en warme locaties. Om zijn typische smaak te ontwikkelen, is een licht vochtige, kalkachtige en voedselrijke grond belangrijk. Je kunt de jonge bladeren van de vroege zomer tot de herfst oogsten en ze bijvoorbeeld gebruiken als ingrediënt in de beroemde groene saus van Frankfurt.

Voor keukenmoffel: met zijn frisse groene bladeren en gele of rode, delicate bloemen, is de pimpinelle een mooie blikvanger in de tuin of in de pot op het balkon.

➜ Zaai zelf pimpinelle of koop zaailingen

Je kunt de pimpinelle direct in de open lucht zaaien of in een pot kweken.

In kinderdagverblijven kun je zaailingen krijgen die je vanaf april of mei kunt planten. Het wordt gezaaid in april. Strooi de zaden losjes in de pot en bedek ze dun met aarde. In de tuin maak je voren met een diepte van twee centimeter en een rijafstand van ongeveer 25 centimeter. 20 zaden zijn voldoende per meter. Bedek vervolgens met aarde en giet het op. De zaden ontkiemen binnen een tot twee weken.

Scheid vervolgens de jonge planten op een afstand van ongeveer 25 centimeter door alleen de sterkste te laten. De afstand tot de aangrenzende plant zorgt voor voldoende ventilatie en voorkomt ongedierte. De pimpinelle vormt zeer sterke tapwortels, een latere implementatie is vervelend. Dus zaai direct op de uiteindelijke locatie.

➜ Locatie en bodem voor de pimpinelle

Zon of penumbra - beide zijn mogelijk. De pimpinelle stelt geen hoge eisen aan de grond. Hij gedijt goed op een krijtachtige, vochtige tuinvloer. In het wild groeit de plant ook op droge gronden, maar dan is de fijne smaak niet zo uitgesproken. Met compost en hoornspaanders zorgt u voor de juiste mix van voedingsstoffen.

➜ Verdere zorgmaatregelen

Gieten

Houd de grond altijd vochtig, de pimpinelle heeft regelmatig water nodig. Giet van de bodem zodat de bladeren droog blijven.

Snoeien

Als je de bladeren voor kruiden wilt gebruiken, snij je de bloemen af. Dit versterkt het aroma in de bladeren. Bovendien voorkom je met de vroege snijbloem dat de plant zichzelf zaait en zich begint te vermenigvuldigen; Anders heb je binnenkort veel pimpinella in de tuin.

Als u de vaste plant eind juli / begin augustus krachtig snijdt, zal deze opnieuw ontspruiten. Je kunt dan oogsten tot de herfst.

Oogst

Zodra een aantal bladeren is gevormd, kunt u continu oogsten: dit is meestal het geval vanaf mei / juni. Alleen de jonge bladeren worden gebruikt, oudere bladeren zijn hard en niet lekker. Vers geplukt en fijngehakt smaken de pimpinelle-bladeren het best. Je kunt het gewas ook drogen, invriezen of gebruiken om azijn op smaak te brengen.

Overwinteren

De plant is winterhard en heeft geen speciale bescherming nodig. De kracht van oudere planten neemt echter af, de typische smaak verdwijnt ook geleidelijk. Zaai om de twee of drie jaar vers en graaf de oude planten op.

Overigens, de bladeren smaken zacht en mild van komkommer en behoren tot de kruiden die niet mogen worden gekookt. Gebruik altijd vers gesneden aan het einde van de bereiding, dan ontwikkelt het aroma zich het beste. Pimpinelle past uitstekend bij salades en groentegerechten en bij koude en warme sauzen. De bloemen zijn ook eetbaar wanneer ze vers worden geopend.

In het kort:

Video: Great Burnet (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send