Kruiden

Zorg voor pepermunt: geef water, bemest, snij terug en overwinter

Pin
Send
Share
Send


Pepermunt is gemakkelijk te kweken, maar vereist nog enige zorg. Alleen als je ze water geeft, bemest, bezuinigt en ze goed overwintert, zullen ze gedijen.

Pepermunt is gemakkelijk te verzorgen Pepermunt (Mentha × piperita) is niet alleen heerlijk, maar ook gemakkelijk om zelf te cultiveren. Het gedijt echter alleen als je goed zorgt voor de populaire medicinale en kruidenplant. Voor een zorgvuldige behandeling zal de pepermunt u bedanken met een rijke oogst van heerlijk frisse, aromatische bladeren. Je kunt het vervolgens gebruiken om heerlijke thee of zakjes te maken. Natuurlijk kunnen gerechten er ook prachtig worden afgerond.

Giet pepermunt en bemest

Pepermunt waardeert losse, vochtige grond op heldere locaties. De planten kunnen goed opschieten met korte droogtijden. Je moet echter absoluut aanhoudende droogte voorkomen. Dus giet je pepermunt regelmatig om de paar dagen. In de zomer heeft pepermunt dagelijks water nodig en in droge hitte twee keer per dag boven 30 ° C. Gebrek aan vocht kan snel worden herkend door hangende bladeren, die vervolgens net zo snel rechttrekken na het water geven.

Als uw pepermunt in humusrijke tuingrond groeit, kunt u dit doen zonder extra bemesting. Magere bodems kunnen optimaal worden verbeterd met volwassen compost en hoornschilfers. Bij het kweken in een emmer is het raadzaam om het substraat regelmatig te verrijken of volledig te vervangen.

Oogst en snijd pepermunt terug

De bladeren en scheuten van pepermunt kunnen gedurende het groeiseizoen worden geoogst. Het is het beste om alleen zoveel te snijden als u nodig hebt. Als je de winter wilt inslaan, kun je de pepermunt ook drogen. Maar dan moet je weten dat een deel van het aroma verloren gaat.

Om de gezonde groei van pepermunt optimaal te behouden, moet je de plant minstens één keer sterk verminderen, maar beter twee keer per jaar. De beste tijden hiervoor zijn het vroege voorjaar en augustus direct na de bloei. Prik naast het snoeien ook alle zijkanten van de plant, die zich waarschijnlijk verspreiden, met een schop.

Overwinterende pepermunt

Pepermunt is een van de winterharde munt, die meestal zelfs sterke vorst zonder schade overleeft. Als je bij extreme vriestemperaturen veilig wilt zijn, bedek je de planten in het late najaar met een laag kreupelhout. De takken van coniferen zoals sparren of sparren zijn hiervoor zeer geschikt.

Behandel pepermuntroest

De paddestoel Puccinia menthae is een van de weinige plagen die vaak gevaarlijk zijn voor pepermunt. De besmetting wordt aangeduid als pepermuntroest en kan worden herkend aan bevlekte bladeren en verdikte of gedroogde scheuten. Snijd een zieke pepermunt onmiddellijk terug in de grond en geef deze enkele dagen water met een paardenstaartbouillon. Als de nieuwe scheuten en bladeren symptomen blijven vertonen, moet u de plant en de wortels verwijderen om aangrenzende planten te beschermen.

Video: HOE ZOEN JE ELK MEISJE IN 5 STAPPEN!? Lorenzo Jones (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send