Kruiden

Drogen pepermunt: instructies & tips voor gebruik

Pin
Send
Share
Send


Pepermunt is een zeer veelzijdig kruid. Vooral als het droog is. Hier is een drooggids en tips voor het gebruik ervan.

Gedroogde pepermunt kan op veel manieren worden gebruikt. Overblijvende pepermunt groeit meestal zo overvloedig dat je vanaf half mei regelmatig kunt oogsten. De bladeren zijn vers voor thee en om te koken, maar kunnen ook heel goed worden gedroogd. Ze kunnen dan ook buiten de keuken worden gebruikt.

Gedroogde pepermuntblaadjes passen b.v. in het zwemwater, in geurzakken en in een geurige bloempot pourri.

Het juiste moment voor de oogst

Zonnige of op zijn minst droge, wolkenloze dagen zijn goed geschikt. Het is goed als de afgelopen dagen regenloos zijn geweest. Wacht tot laat in de ochtend totdat de dauw op de planten volledig is opgedroogd. Snijd vervolgens de stelen net boven de grond af zodat er zo min mogelijk grond is.

Bereid pepermunt voor om te drogen

Pepermunt, ongeacht het type pepermunt, moet schoon zijn, maar mag niet worden gewassen indien mogelijk. In uw eigen tuin kunt u er zeker van zijn dat de planten geen vreemde verontreinigingen bevatten. Vuil en beschadigd papier verwijderen. Bind nu meerdere stelen losjes aan elkaar en hang de bundel op een luchtige, droge plaats.

Als alternatief kun je alle bladeren plukken die je wilt drogen en ze op een laag krantenpapier of keukenpapier verspreiden. De bladeren drogen vervolgens binnen een paar dagen op een schaduwrijke, droge en beschermde plek. Droog niet in de zon, want dan worden de bladeren bruin en verliezen ze hun aroma. Het proces is voltooid wanneer de bladeren kruimelig zijn. Dan kun je ze eenvoudig van de takken verwijderen.

De beste opslag voor gedroogde pepermunt

Wanneer de pepermunt volledig droog is, kan deze worden bewaard voor de herfst en winter. Belangrijk: er mag geen vocht in de bladeren achterblijven, anders kunnen de gedroogde bladeren beschimmelen. De opslagcontainers moeten ook volledig schoon en droog zijn. Metalen blikken en potten met schroefdeksels zijn goed geschikt. Het is beter om geen plastic containers te gebruiken, omdat zich ondanks alle voorzichtigheid condensatie kan vormen.

Bewaar de benodigdheden op een koele plaats. Glazen moeten ook donker zijn, omdat pepermunt essentiële oliën bevat die worden verzwakt door blootstelling aan licht.

Voorbeelden van gebruik voor pepermunt

Mint gerechten:

Thee is een goed voorbeeld als het gaat om pepermunt. Pepermuntthee is verfrissend en maagvriendelijk. De gedroogde munt past ook in salades, groenten, lams- en gehaktgerechten en sauzen. Pepermunt is ideaal voor de oosterse keuken - samen met andere exotische kruiden ontwikkelt het de typische smaak van het oosten. In de Engelse keuken is muntsaus een klassieke aanvulling op lamsvlees.

Pepermunt in zakjes en potpourris:

De aromatische geur van pepermunt past goed bij geurzakken die je in je kast kunt ophangen. Het is niet zo intens als dat van lavendel en gaat niet erg lang mee. Maak dus een mengsel met verschillende andere kruiden of vernieuw de vulling in het zakje zo nu en dan. Je kunt je eigen geurige potpourri maken van gedroogde rozenblaadjes, lavendelbloemen en pepermunt.

Pepermunt als badadditief:

Baden in pepermunt! Om de badkuip schoon te houden, doet u de gedroogde bladeren er niet rechtstreeks in, maar bereidt u een thee-infusie. Dosis rustig krachtig zodat u echt kunt genieten van uw aromatische pepermuntbad!

Video: Walnotenlikeur (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send