Kruiden

Pimpinelle: Detecteer en bestrijd ziekten en plagen

Pin
Send
Share
Send


Hoewel de pimpinelle vrij robuust en niet reageert, kan deze toch worden geïnfecteerd door ziekten en plagen. Lees hier wat dit zijn en hoe u eerste hulp kunt bieden.

De pimpinelle is niet volledig immuun voor ongedierte Een gezonde en goed gecultiveerde pimpinelle (Sanguisorba minor) is bestand tegen de meeste pathogenen en ongedierte. De planten hebben echter af en toe last van valse meeldauw en bladluizen.

Wees niet bang! Dit betekent niet noodzakelijkerwijs de dood van uw plant. Met de juiste eerstehulpmaatregelen kunt u plagen en ziekten tegengaan. Er zijn zelfs preventieve maatregelen om te beschermen tegen herhaalde besmetting.

Overzicht van ziekten en plagen van pimpinelle

Valse meeldauw: de schadelijke "slecht weer schimmel"

Valse meeldauw is een van de "slecht weer schimmels" die zich goed voelen in een vochtige omgeving. U kunt de aantasting herkennen aan een witte of grijze coating aan de onderkant van het blad. Bovendien kunnen de toppen van de bladeren bruin, oranje of violet zijn verkleurd. Als er geen behandeling wordt gegeven, verspreiden de symptomen zich naar de bloemen en stengels en vernietigen uiteindelijk de pimpinelle.

Voorkomen en actief vechten
De juiste preventieve maatregelen bieden geen volledige maar zeer uitgebreide bescherming van de Pimpinelle tegen valse meeldauw. Wat te doen

 • gebruik een meststof die de nadruk legt op kalium en niet op stikstof
 • Handhaaf royale beplanting en rijafstand van 30 centimeter
 • Plant pimpinelle niet in de schaduw
 • Plant pimpinelle niet op vochtige plaatsen
 • irrigeer de grond, geef de bladeren van de pimpinelle geen water

Als u ondanks deze maatregelen poederachtige meeldauw op de pimpinelle vindt, kunt u effectieve fungiciden gebruiken die ook geschikt zijn voor kruiden en groenten. Volg de aanbevelingen van de fabrikant strikt op. Als biologische alternatieven bevelen wij bijvoorbeeld aan:

 • Knoblauchsud
 • Schachtelhalmbrühe
 • Nettle brouwsel

Bladluizen: het zuigende ongedierte

Bladluizen voeden zich met plantensap. Je voegt zuigschade toe aan de bladeren van de pimpinelle, die je herkent als gele verkleuring. Bovendien verlaten bladluizen hun uitwerpselen als plakkerige honingdauw op de pimpinelle. Als de besmetting voortduurt, zullen de bladeren verschrompelen en uiteindelijk opkrullen. De kleine bladluizen zelf kunnen worden gezien als groene, grijze, gele of zwarte stippen aan de onderkant van de bladeren als je goed kijkt.

Voorkomen en actief vechten
Maak het leven moeilijk voor bladluizen rond je pimpinelle:

 • Creëer reproductieve kansen voor nuttige organismen (dode hout hagen, lacewing dozen)
 • Houd aanplant en rijafstand van 30 centimeter
 • Plant pimpinelle niet in monocultuur
 • Plaats planten met etherische oliën zoals lavendel in de buurt
 • bemesten met kalium

Als je nog steeds bladluizen op de pimpinelle ontdekt, douche de plant dan krachtig. Hoe verbluffend het ook klinkt: de weg terug is bijna onoverkomelijk lang voor een niet-vliegende bladluis die slechts 25 centimeter van de pimpinelle was gespoten. Verwijder bovendien alle bladeren zichtbaar verlijmd met honingdauw. Op raapolie gebaseerde preparaten en kaliumzeep zijn effectief en gunstig voor de gunstige effecten.

Video: Pimpinelle - Kleiner Wiesenknopf (Oktober 2020).

Pin
Send
Share
Send